До старту виборчої кампанії на позачергових виборах Харківського міського голови залишився місяць, однак все більше потенційних кандидатів заявляють про свою участь у виборчих перегонах. А на їхню користь та проти вже активно розповсюджуються матеріали, які мають ознаки дочасної агітації. ОПОРА проаналізувала, як піаряться потенційні кандидати.

Станом на початок серпня активність проявляють такі потенційні кандидати: Ігор Терехов, Дмитро Добкін, Олександр Фельдман, Дмитро Марінін, Аліна Мустафаєва, Анатолій Роздинський, Костянтин Немічев. Слід зазначити, що ряд партій досі веде перемовини щодо висування єдиного кандидата. Про активність потенційних кандидатів у червні ми писали в попередньому матеріалі.

Ігор Терехов продовжує актину публічну кампанію, проте відкрито не заявляє про свою участь у виборчій кампанії. По місту розміщена велика кількість зовнішньої реклами із зображенням потенційного кандидата, зустрічі з виборцями та відкриття різноманітних об’єктів проводяться ледь не щодня.

З початку липня в місті почали розміщувати білборди із зображенням Ігоря Терехова з підписом «Сучасні історії Харкова». На каналі «Игорь Терехов» в Youtube розміщено близько 20 відео, в яких депутат міської ради розповідає про різноманітні об’єкти міста. Відео набирають від 4 до 80 тисяч переглядів. У коментарях користувачі соціальної мережі в основному критикують відео, особливого резонансу набуло відео про велосипедну інфраструктуру Харкова, в якому потенційний кандидат розповідав про розбудову велодоріжок у місті, в той час, як у Харкові є лише одна велодоріжка, за що і отримав негативні реакції від містян.

Сайт Харківської міської ради продовжує займатись піаром діяльності секретаря міської ради. З 1 по 31 липня на ньому розміщено близько 60 повідомлень, в яких згадується Ігор Терехов. В основному це привітання зі святами або його коментарі стосовно різноманітних проблем у місті. Також виконувач обов’язків міського голови активно бере участь в масових заходах, які не пов’язані з його повноваженнями, але інформація про це розміщується на сайті міської ради. Так, 25 липня, в місті пройшли урочисті заходи з нагоди 115-річчя харківського трамвая, в новині акцент був спрямований на те, що Ігор Терехов вчився керувати трамваєм.

Джерело фото: Харківська міська рада

Згідно з дослідженням INFOCRIME Kharkiv, в липні на користь секретаря міської ради ряд видань опублікували матеріали, що можуть мати ознаки «джинси», зокрема: «Город Х», Мykharkov.info, «Об’єктив», «Вгороде», «StatusQuo». Також матеріали компліментарного характеру розміщувались на MyKharkov.Info, Главное, Редпост, Первая столица. В телевізійному сегменті лідером по піару діяльності секретаря міської ради є Харьковские известия.

Активною є і кампанія на користь Михайла Добкіна. Зовнішня реклама, матеріали з ознаками «джинси», реклама в соціальних мережах, робота хабів, проте без прямих зустрічей з виборцями.

Вже декілька місяців, як в місті, так у передмістях можна побачити зовнішню рекламу з колишнім очільником міста. Причому в місті плакати розміщені на будівлях, що належать іншому потенційному кандидату Олександру Фельдману. А сама зовнішня реклама від обох політиків досить часто встановлюється поруч.

У місті продовжують функціонувати «Добкін хаби», які Михайло Добкін запрошує відвідувати. В самих хабах від імені громадської організації «Наш дім – Харків» дітей навчають українській мові, вчать знімати відео в Tik-Tok, проводять зустрічі з прихильниками кандидата. Також вищевказана громадська організація влаштовує свята для дітей на різних локаціях міста.

Сторінка Наш Дом - Харьков. Команда Михаила Добкина, що раніше носила назву «Михаил Добкин», в липні витратила більш ніж півтори тисячі доларів за 36 рекламних публікацій.

15 липня в соціальних мережах з’явилась інформація про те, що команда Михайла Добкіна наймає людей за 27 тисяч гривень на місяць для активної агітації за кандидата. На сайті потенційного кандидата з’явилось спростування цієї інформації.

31 липня в місті почали розповсюджувати газети «Время Добкина» з матеріалами, що можуть мати ознаки «чорного піару» проти Ігоря Терехова.

 Джерело фото: Ху*овий Харків, телеграм-канал Михайла Добкіна

Сам Михайло Добкін написав в своєму телеграм-каналі, що ці газети є провокацією, яка заважає працювати його команді. Проте на цьому історія не закінчилась. 1 серпня депутат Харківської міської ради Дмитро Булах опублікував на своїй сторінці в фейсбуку скріншоти з вайбер-чату фракції «Блок Кернеса – Успішний Харків», в якому нібито інший депутат міської ради Олександр Новак просить своїх колег запостити на своїх сторінках фото газети з тезами, що були надіслані у вкладеному файлі.

І майже одразу на сторінках депутатів міської ради почали з’являтись публікації з критикою Михайла Добкіна.

Після початку розголосу про вказівку розміщувати публікації, фракція «Блок Кернеса – Успішний Харків» використала сайт Харківської міської ради для розміщення своєї заяви з цього приводу. В заяві було підтверджено, що листування у вайбер-чаті є справжнім і що за допомогою цього чорного піару Михайло Добкін «пробив чергове дно».

Дмитро Марінін продовжує проводити зустрічі з виборцями, відвідувати ефіри на місцевому телебаченні та скаржитись, що його не запрошуюють на ефіри загальнонаціональних каналів та, наприклад, до Дмитра Гордона. Про всі свої активності потенційний кандидат пише на особистій сторінці в фейсбуку, основна риторика публікацій – критика діяльності Ігоря Терехова. Від його імені розповсюджуються газети по місту.

До речі, друкована продукція в місті розповсюджується лише на користь трьох потенційних кандидатів – Ігоря Терехова, Дмитра Добкіна та Дмитра Марініна.

Аліна Мустафаєва є лідеркою в області за розміщенням реклами на фейсбуку, з її сторінки було опубліковано 67 рекламних постів загальною вартістю більше 4000 доларів. Більшість публікацій – це стріми та відеозаписи депутатки міської ради. Також це відео із протиставленням її як потенційної кандидатки Ігорю Терехову та Михайлу Добкіну.

14 липня про включення до передвиборчих перегонів заявив ще один депутат міської ради Анатолій Родзинський. Політик був депутатом Харківської міської ради від партії «Сильна Україна», нині в раді він представляє партію «Опозиційна платформа — За життя». У 2015 році балотувався на посаду Харківського міського голови від політичної партії «Громадський рух «Народний контроль».

У липні потенційний кандидат встиг потрапити до декількох гучних скандалів. 18 липня на своєму каналі в Youtube Анатолій Родзинський розмістив відео, в якому розповів, як вмирає папуга Геннадія Кернеса в пустому готелі «Національ». «Одинока, покинута, скуйовджена, пітна папуга…», – так коментує стан птаха потенційний кандидат. Депутат також увімкнув рекламу до цього відео, яке набрало майже 90 тисяч переглядів. 23 липня ряд міських ЗМІ розмістили інформацію про те, що папуга вже живе в Харківському зоопарку. 

22 липня Анатолій Родзинський розмістив на будівлі міської ради меморіальну дошку Геннадію Кернесу як данину поваги. Слід зазначити, що до цього сам Родзинський та Геннадій Кернес були політичними опонентами. За досить короткий час дошку було демонтовано, а на сайті міської ради з’явився допис, в якому дії Анатолія Родзинського були названі «наругою над пам'яттю Геннадія Кернеса і образою харків'ян».

26 липня на сайті politeka.net з’явилась новина про те, що участь у виборчих перегонах візьме голова «Національного корпусу» в Харкові – Костянтин Немічев. В коментарі виданню Kharkiv.Today потенційний кандидат сказав, що якщо перемовини щодо єдиного кандидата не дійдуть консенсусу – вони готові висуватись. Слід зазначити, що в місті з’явилась зовнішня реклама з кандидатом та слоганом «Сильний лідер. Сучасний Харків».

Щодо перемовин з приводу єдиного кандидата від ряду партій, то 28 липня на сторінці Бориса Редіна, харківського активіста Євромайдану, з’явився допис, що були узгоджені вимоги до єдиного кандидата та його програми. Партії, які беруть участь в перемовинах:

·       Харківська обласна організація політичної партії «Акцент»;
·       Харківський осередок політичної партії «Демократична сокира»;
·       Харківська територіальна організація політичної партії «Європейська Солідарність»;
·       Харківський осередок політичної партії «Національний корпус»;
·       Харківський обласний осередок НВР «Правий сектор»;
·       Територіальна організація партії «Голос» у Харкові;
та спостерігачі з дорадчим голосом від Харківської міської організації «ВО «Свобода».

Згідно з частиною 1 статті 195 Виборчого кодексу України виборчий процес розпочинається за п’ятдесят днів до дня чергових, позачергових місцевих виборів.

Відповідно до частини 1 статті 221 цього ж Кодексу право висування кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, реалізується виборцями через місцеві організації партій або шляхом самовисування у порядку, визначеному цим Кодексом.

Згідно з частиною 1 статті 52 цього ж Кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]