Минулого року внаслідок змін до законодавства та старту роботи Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) політичні партії почали щоквартально надавати агентству свої звіти. ОПОРА проаналізувала рішення із судового реєстру, що стосуються фінансових звітів політичних партій. Станом на 21 липня 2017 року в судовому реєстрі вдалося ідентифікувати 133 судові рішення щодо 123 різних справ. Фігурантами справ опинилися 84 політичні партії. Загальна сума штрафів та конфіскацій, що підтверджені судовими рішеннями, склала понад 1,25 мільйона гривень.

Зміни до законодавства та відповідальність

Рік тому зі стартом роботи НАЗК розпочався новий етап у роботі політичних партій в Україні. Партії отримали нову форму для звітів та нові правила для їх подання, а також новий орган державної влади для контролю – НАЗК. Так, політичні партії зобов’язані щоквартально подавати фінансові звіти до агентства, яке визначило для політичних партій відповідну форму.

За порушення в цій сфері політичні партії та їхніх донорів (фізичні та юридичні особи, що здійснюють внески на користь партій) може очікувати адміністративна (статті 212-15, 212-21 КУпАП) або кримінальна відповідальність ( стаття 159-1 ККУ). Детальніше – у довідці.

На основі офіційних рішень із судового реєстру, які накопичилися за період з липня 2016 р. по липень 2017 р., ОПОРА зробила огляд основних порушень, які допускали політичні партії. Для дослідження використовувалися відповідні набори даних (Єдиний державний реєстр судових рішень за 2017 рік та Єдиний державний реєстр судових рішень за 2016 рік), які розміщені за посиланням. Аналіз здійснювався на основі інформації з реєстрів станом на 21 липня 2017 року. Про випадки, які безпосередньо стосуються виборів, ми писали раніше. За повідомленням НАЗК агентство спрямувало до правоохоронних органів 14 звернень, що містять ознаки злочину згідно зі статтею 1 159-1 ККУ. У судовому реєстрі рішень, що стосуються цих справ, знайти наразі не вдалося. Відповідно всі описані нижче випадки стосуються адміністративних правопорушень, виявлених при подачі фінансових звітів політичними партіями.

Загальна статистика

У судовому реєстрі станом на 21 липня 2017 року опубліковано 133 судові рішення за 123 справами, в основу яких лягли порушення, що стосуються 84 політичних партій. Весь перелік цих рішень з описом доступний за посиланням. Відповідачами у 14 справах були фізичні особи – донори політичних партій, 4 справах – юридичні особи – донори, в усіх інших випадках відповідачами були керівники або уповноважені особи політичних партій.

У 50 випадках як покарання було застосовано штрафи, у 7 – штраф та конфіскація внесків. Суд оголошував порушникам усне зауваження 13 разів. Справи закривалися через закінчення строку накладення адміністративного стягнення у 27 випадках (порушник визнавався винним, проте уникав покарання), а у зв'язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення – у 8 випадках. Суд повертав справи до НАЗК (для подачі до належного суду чи на дооформлення, чи для виправлення помилок) у 23 випадках. У реєстрі фігурує всього одна апеляція, у цій ситуації апеляційний суд вирішив залишити апеляційну скаргу партії без задоволення та відповідно залишити без змін покарання – штраф з конфіскацією суми внесків на підтримку політичної партії. Частина судових рішень стосувалася самого процесу, як то розгляд клопотань, перенесення справ чи повернення помилково сплачених судових платежів.

Загальна сума штрафів та конфіскованих коштів склала 1 251 538 грн. Найбільшими невдахами виявилися партії УКРОП – 470 646 грн, Аграрна партія України 247 520 грн, Об'єднання "Самопоміч" – 133 600 грн, Конгрес українських націоналістів – 103 351 грн та Прогресивна соціалістична партія України – 44 320 грн. У всіх цих справах суд постановив накласти штраф та конфіскувати неправомірні внески. Керівні особи 42 партій були оштрафовані на суми по 5 100 грн (випадки порушення строків подання фінансових звітів та порушення змісту та форми звітів).

Щодо типів зафіксованих порушень, то ситуація виглядає таким чином: порушення змісту та форми фінансового звіту – 56 судових процесів, порушення порядку здійснення внеску політичній партії – 22, порушення строків подання та неподання звіту – 31, порядок отримання внесків на підтримку політичної партії – 15. У 9 судових процесах з тексту судових рішень не вдалося прояснити ситуацію, щодо якого типу порушення вони проводилися.

Найцікавіші справи

Внески через касу, а не через банк

Найбільшу суму на штрафах та конфіскаціях втратила партія УКРОП – 470 тисяч гривень. Під час аналізу фінансового звіту політичної сили за 3 квартал 2016 року НАЗК встановило, що частина внесків на користь партії була вчинена з порушеннями. Закон України «Про політичні партії» визначає, що донор робить внесок за визначеною процедурою через банківську установу. І така процедура дозволяє чітко ідентифікувати донора партії. У випадку УКРОПу встановлено, що внески на підтримку політичної партії на загальну суму 468 946 грн були здійснені готівкою через касу, а не через банківські операції.

За цим фактом агентство ініціювало декілька судових процесів. 13 – проти фізичних осіб – донорів щодо порушення порядку здійснення внеску політичній партії. Усі ці процеси закінчилися тим, що суд визнав донорів винними, проте закрив справи через закінчення строку накладення адміністративного стягнення.

Один процес був ініційований проти керівника Харківської обласної організації партії за порушення порядку отримання внесків на підтримку політичної партії. У цій ситуації суд визнав керівника регіональної організації винним, проте теж закрив справу через закінчення строку накладення адміністративного стягнення.

І найуспішніший для НАЗК процес – проти керівника секретаріату політичної партії УКРОП за фактом порушення порядку отримання внесків на підтримку політичної партії. Ця справа завершилася штрафом керівнику 1 700 грн та конфіскацією внесків на суму 468 946,50 грн. Партія подавала апеляцію, проте програла її.

За аналогічний тип порушення було покарано ще декілька політичних партій. Так, штрафом та конфіскацією завершився судовий процес проти керівника Київської обласної організації Об’єднання «Самопоміч» (штраф 1 700, конфіскація благодійних внесків від 10 фізичних осіб на загальну суму 131 900 гривень, які були отримані через касу партії).

За прийняття внесків у готівковій формі отримав покарання у вигляді штрафу на суму 1 700 грн й голова Конгресу Українських Націоналістів. Внески на суму 101 651,56 грн суд постановив конфіскувати.

Аналогічна ситуація спіткала й Прогресивно-соціалістичну партію України – штраф 1 700 грн керівнику та конфіскація внесків, які були отримані грошовими коштами від фізичних осіб на загальну суму 46 220,0 грн.

Внески від юридичних осіб з бенефіціарами – іноземцями

Цей випадок стосується Аграрної партії України. Так, НАЗК під час аналізу фінансових звітів виявило, що партія отримувала внески від юридичних осіб, кінцевими бенефіціарами яких були іноземці. Агентство ініціювало серію судових позовів. Тільки частина з них закінчилася штрафами та конфіскацією внесків.

Один з епізодів стосувався внесків, здійснених на користь Полтавської обласної організації. А саме внесків від ТОВ «АГРОФІРМА «ІМ. ДОВЖЕНКА», ТОВ «АГРОФІРМА «ДОБРОБУТ» та ТОВ «ІНВЕСТИЦІЙНО-ПРОМИСЛОВА КОМПАНІЯ «ПОЛТАВАЗЕРНОПРОДУКТ». НАЗК позивалося і до юридичних осіб – донорів, і до керівника Полтавської обласної організації. Результати в Полтавській області виглядають наступним чином:

  • ТОВ «АГРОФІРМА «ІМ. ДОВЖЕНКА» (порушення здійснення внеску політичній партії) – суд визнав вину керівника юридичної особи, проте провадження у справі про притягнення до адміністративної відповідальності постановив закрити у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення в обох випадках.
  • ТОВ «АГРОФІРМА «ДОБРОБУТ» та ТОВ «ІНВЕСТИЦІЙНО-ПРОМИСЛОВА КОМПАНІЯ «ПОЛТАВАЗЕРНОПРОДУКТ» (порушення здійснення внеску політичній партії) – суд закрив обидва провадження у зв’язку з відсутністю в діях керівників – юридичних осіб складу адміністративного правопорушення.
  • Керівництво Полтавської обласної організації партії (порушення порядку отримання внеску на підтримання політичної партії) – суд визнав вину керівника обласної партійної організації, проте провадження у справі про притягнення до адміністративної відповідальності постановив закрити у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення в обох випадках.

Слід зауважити, що по відношенню до всіх трьох згадуваних юридичних осіб суд не заперечував факт того, що кінцевими бенефіціарами в них є іноземці.

Інша ситуація склалася з Чернівецькою обласною організацією Аграрної партії України, яка отримала внесок від ТОВ «Буковинський Сад» в сумі 30 000 грн. НАЗК встановило, що одним з кінцевих бенефіціарних власників ТОВ «Буковинський сад» є іноземець. У цьому епізоді суд постановив визнати керівника партійного обласного осередку винним у вчиненні адміністративного правопорушення та застосувати до нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу на суму 2 210 гривень з конфіскацією 30 000 грн внеску на підтримку політичної партії.

Ще один епізод стосується внесків від ТОВ «Науково-технічний центр «Алвіго», яке перерахувало благодійні внески на суму 208 000 грн на рахунки Аграрної партії України. Як виявилося, засновником ТОВ «Науково-технічний центр «Алвіго» є акціонерне товариство «Алвіго», кінцевими бенефіціарними власниками якого є іноземні громадяни. НАЗК ініціювало судовий позов проти керівництва юридичної особи – донора. Суд вирішив, що директор вказаного товариства підлягає притягненню до адміністративної відповідальності (штраф 2 210 грн), а вказані кошти у розмірі 208 000 грн – конфіскації.

Порушення строків подання

Популярним видом правопорушень, який став приводом для судових розглядів, було порушення строків подання фінансових звітів. 19 таких справ завершилися для політичних партій штрафами керівництву в розмірі 5 100 грн: Третя Сила, Україна Славетна, Народна сила, Республіканська партія України, Радикальна партія Олега Ляшка, Партія рішучих громадян, Наступ "Національний Альянс Свободи та Українського Патріотизму", Партія конкретних справ, Наш Дім, Республіканська партія, Україна Соборна, Сила Людей, Зелена екологічна партія України "Райдуга", Сам за себе, Блок Геннадія Чекіти "За справедливість", Влада Народу, Сила Права, Громада і закон.

Партії Жінки за майбутнє, Громадянський Союз, Молода Україна, Партія селян, Сила і Честь, Народна екологічна партія, Партія Ветеранів Афганістану отримали від суду усне зауваження.

Для партії Віче така справа завершилася визнанням вини керівника, проте провадження було закрите через закінчення строку накладення адміністративного стягнення. Для партій Порядок та справедливість, ГП "Пора" та ВО Громада суд постановив закрити провадження у зв'язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Слід зазначити, що станом на липень 2017 року в Україні зареєстровано орієнтовно 350 партій. І хоча кількість таких, що не подають звіти, постійно зменшується (за 4 квартал 2016 року НАЗК отримало 261 звіт партій, за 1 квартал 2017 – 271), проте цей тип порушення – неподання звіту взагалі – дуже рідко за минулий рік закінчувався судовим процесом.

Порушення змісту та форми фінансового звіту

Ця категорія справ стала приводом для 48 судових справ. Детальніше про найтиповіші порушення можна ознайомитись із матеріалів НАЗК. Щодо результатів судових розглядів, то вони наступні.

Усне зауваження отримали керівники 5 партій: Єдина країна, Патріотична партія України, Праведність, Патріот, ПАРТІЯ ВЕТЕРАНІВ АФГАНІСТАНУ.

Штраф в розмірі 5 100 грн – керівники 31 партії: Совість України (двічі), Сила громад (двічі), Відродження України, Соціалісти, Республіканська платформа, Демократична партія України, Всеукраїнське об'єднання "Народні Герої", Кияни передусім!, Нові обличчя, Воля Народу, Партія регіонів, Волонтерська партія України, Сильна Україна, Правий сектор, Союз лівих сил, Аграрна партія України, Єдиний центр, За Україну!, Нова політика, Партія місцевого самоврядування, Партія зелених України, Партія Наталії Королевської "Україна – вперед!", Європейська партія України, Українська партія "Єдність", Сила Нації, Незалежність, Нова Держава, Наш край.

Щодо партій ВО Батьківщина, Партія вільних демократів, Соціал-демократична партія України (об'єднана), Громадянська позиція, Всеукраїнське об'єднання "Центр", Нове життя, Всеукраїнське об'єднання "Демократи (Демократична партія)", Партія "Пенсіонерів України" суд постановив закрити провадження через закінчення строку накладення адміністративного стягнення.

Щодо партій Комуністична партія України, Прогресивна соціалістична партія України, ВО Свобода суд вирішив закрити провадження у зв'язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Висновки

За період з липня 2016 по липень 2017 року Національне агентство з питань запобігання корупції, яке у 2016 році тільки розпочало роботу, ініціювало судові розгляди в понад ста справах. Загальна сума штрафів та конфіскацій склала 1,25 мільйона гривень. Щодо якості матеріалів, які надходили від НАЗК до судів, то у 23 випадках матеріали поверталися судами до НАЗК на дооформлення, виправлення помилок чи для подачі до належного суду. У 27 випадках суди закривали провадження у зв’язку із закінченням строку накладення адміністративного стягнення, таким чином порушники уникали реальних штрафів. Окремої уваги заслуговує кейс з Аграрною партією України, де суди різних регіонів по-різному трактували схожі за фактажем епізоди. Слід відмітити, що форма, за якою партії подають фінансові звіти, є досить об’ємною та непростою. Також цікавим є факт, що у значній кількості випадків порушення стосувалося ситуації, коли політичні партії надавали неповну інформацію про свої регіональні осередки, що може свідчити про слабкий зв’язок центрального органу партії та її регіональних підрозділів.

Довідка

Стаття 212-15 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення порядку надання або отримання внесків на підтримку політичної партії […]) передбачає накладення штрафу на громадян від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від ста до ста тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією суми внеску на підтримку політичної партії, наданої або отриманої з порушенням закону.

Стаття 212-21 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення порядку подання фінансового звіту про надходження і використання коштів […]) передбачає накладення штрафу від трьохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 159-1 Кримінального кодексу України (порушення порядку фінансування політичної партії, передвиборної агітації, агітації з всеукраїнського або місцевого референдуму) передбачає накладання штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років; покарання за дії вчиненні повторно, – штраф від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.