Проаналізувавши передвиборчі програми дев’яти депутатів-мажоритарників від Запорізької області, з якими вони перемогли на дострокових парламентських виборах 2014 року, ми зробили акцент на тому,   що народні обранці обіцяли  виборцям свого округу та як виконують свої обіцянки.

Так, власник ВАТ «Мотор Січ», народний депутат В’ячеслав Богуслаєв («Воля народу», ТВО № 77), передбачливо не торкається місцевих проблем. Його програма містить загальні фрази про  підтримку учасників війни й ветеранів праці, інвалідів і багатодітних родин, збереження їхніх фінансових пільг і соціальних гарантій, створення в окрузі умов для ведення здорового способу життя, розвитку масової фізичної культури, починаючи з дитячих установ і закінчуючи  промисловими підприємствами.

Оскільки його підприємство є потужним виробником авіаційних двигунів, В’ячеслав Богуслаєв прогнозовано акцентує увагу на реалізації державних програм розробки, виробництва й закупівлі літаків і вертольотів вітчизняного виробництва.  Депутат разом із Сергієм Березенком та Русланом Князевичем вніс декілька законопроектів щодо забезпечення умов розвитку вітчизняного літакобудування: про внесення змін до розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України (щодо підтримки літакобудівної галузі); про внесення змін до Митного кодексу України щодо підтримки літакобудівної галузі тощо.

Петро Сабашук (БПП «Солідарність», ТВО № 74) обіцяв взяти під особистий контроль будівництво Запорізьких мостів та гарантував, що за час його депутатської каденції мости будуть введені в експлуатацію. Саме тому народний депутат став автором  Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань проведення технічної експертизи будівельних робіт та перевірки ефективності використання бюджетних коштів при будівництві мостових переходів через річку Дніпро в місті Запоріжжя.

Програма Вадима Кривохатька (БПП «Солідарність», ТВО № 82) взагалі не торкається проблем округу. Програма містить обіцянки, що  100% податку на доходи фізичних осіб, на землю та податку на нерухомість будуть залишатися на місцях. Розподіл інших податків буде забезпечувати фінансування всіх потреб громади. Також народний депутат  урочисто обіцяє, що кожен працюючий, не економлячи на харчах та одязі, на місячну зарплату зможе купити холодильник або пральну машину; пересічна сім’я протягом 3 років матиме змогу придбати автомобіль, протягом 10 – житло у місцевості проживання.

У своїй законотворчій діяльності нардеп виступив з ініціативою щодо створення умов для наповнення бюджетів усіх рівнів сільськогосподарськими товаровиробниками; про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту); про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення правопорядку під час роботи Верховної Ради України.

Євген Балицький (Опозиційний блок, ТВО № 80) у своїй програмі робив акцент  на те, що через дострокове припинення повноважень Верховної Ради у 2014 році, він не встиг виконати обіцяне, тому планує знову перемогти та обов’язково виконати програмні зобов’язання та накази виборців. Його програма містить обіцянки  реалізації програми порятунку Молочного лиману та проекту по розчистці річки Молочна; надання державної підтримки розвитку машинобудування у Мелітополі як базової галузі економіки України; залучення інвестицій та державних замовлень в економіку регіону, стимулювання підприємств на створення додаткових робочих місць тощо. Однак жодного законопроекту чи депутатського запиту з цього питання народний обранець так і не подав.

Володимир Бандуров («Воля народу», ТВО № 79) стверджує, що залучення державних коштів на територію округу, в тому числі «зелених» інвестицій залишається для нього головним завданням. Реалізація конкурсу грантів «Поспішайте творити добро» буде продовжуватися. На сайті народного депутата повідомляється, що з 1 березня 2016 року починається черговий етап благодійної акції.  Бандуров виступив співавтором декількох законопроектів про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо джерел формування місцевих бюджетів та сприяння інвестиціям, та зробив депутатський запит щодо встановлення "зеленого" тарифу на електроенергію.

Олександр Пономарьов («Воля народу», ТВО № 78) виступає за продовження дії мораторію на продаж сільськогосподарських земель та заборону реалізації їх іноземцям. Нардеп виконав свою обіцянку та спільно з Володимиром Бандуровим та ще рядом депутатів зареєстрував проект Постанови про встановлення мораторію на купівлю-продаж та зміну цільового призначення земельних ділянок сільськогосподарського призначення.  Однак, його інша передвиборча ініціатива - програма «Молодий спеціаліст», в рамках якої  було заплановано  запровадити підвищення кількості бюджетних місць у ВУЗах до 50 % з забезпеченням випускникам першого робочого місця  та  житла у разі роботи у сільській місцевості, так і не була втілена у життя.

Сергій Валентиров (БПП «Солідарність», ТВО № 81) як народний кандидат від Приазов’я, гарантував збільшення орендної плати за паї та підвищення державних закупівельних цін на сільгосппродукцію, відродження зруйнованих місцевих підприємств і передачу їх у комунальну власність територіальним громадам. Кандидат обіцяв забезпечити громадський контроль за роботою підприємств житлово-комунальних господарств та прозоре формування тарифів на комунальні послуги для населення. З усього переліченого Валентиров став одним з співавторів проекту Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо забезпечення бюджетної автономії та фінансової самостійності районних бюджетів та бюджетів об'єднаних територіальних громад.

Микола Фролов (БПП «Солідарність», ТВО № 76) підкреслює, що окрему і особливу увагу потребує проблематика збереження та розвитку реального сектору економіки. Це питання є надзвичайно гострим і актуальним для всієї України, але особливо для м. Запоріжжя. Необхідно створити законодавчі умови для підвищення конкурентоздатності та модернізації вітчизняних промислових підприємств, аграрного сектору економіки. Реалізуючи свої передвиборчі обіцянки, він став співавтором ряду законопроектів: щодо масштабного стимулювання вітчизняного виробництва, залучення прямих іноземних інвестицій та розвитку малого та середнього підприємництва, про загальні засади створення і функціонування вільних митних зон промислового типу та здійснення на їх територіях промислово-виробничої діяльності, про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податкової лібералізації.

Також Микола Фролов стверджував, що у м. Запоріжжі повинні бути названі та притягненні до відповідальності всі причетні до пограбування міської громади, бюджету міста та комунальних підприємств у 2010-2013 р.р. Однак, реальних кроків з виконання цих обіцянок не було здійснено.

 Ігор Артюшенко (БПП «Солідарність», ТВО № 75) впевнений, що має відбутись децентралізація влади. Громади на місцях отримають більше прав і грошей на реалізацію своїх повноважень. Це дасть можливість запоріжцям якнайшвидше вирішити нагальні місцеві питання – будівництва та ремонту доріг,  вирішення проблеми благоустрою: освітлення та засміченості  районів міста. Покращення стану житлово-комунального господарства та якості надання комунальних послуг — основне завдання для народного обранця.

Разом з Сергієм Валентировим та Олександром Пономарьовим він є автором законопроекту про внесення змін до Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» та Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо процедури отримання дозвільних документів та посилення відповідальності посадових осіб). Також він ініціював низку депутатських запитів щодо зловживань в житлово-комунальному секторі міста Запоріжжя та забезпечення прав мешканців гуртожитків на приватизацію кімнат.

Головний принцип Ігоря Артюшенка - «Все для фронту – все заради перемоги!», бо тільки таким чином можливо зберегти мир та спокій в Запоріжжі. З цією метою та для інформаційної протидії агресору народний депутат став автором проектів законів про внесення змін до статті 15 Закону України "Про захист прав споживачів" (щодо позначення країни виробника (виконавця, продавця), про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України (щодо відповідальності за публічне заперечення чи виправдання військовій агресії Російської Федерації по відношенню до України у 2014-2015 роках) та одним з співавторів законопроекту про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах).

Таким чином, за підсумками наведеного аналізу можемо побачити, що депутати-мажоритарники від Запорізької області різною мірою застосовували своє право нормотворчої та законотворчої ініціативи для реалізації своїх обіцянок, викладених у передвиборчих програмах.  Від найактивніших – Миколи Фролова, Сергія Валентирова, Володимира Бандурова, Олександра Пономарьова та Ігоря Артюшенка до пасивних на кшталт Євгена Балицького та Вадима Кривохатька.

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.

За коментарями звертайтеся:
Дмитро Арабаджиєв, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Запорізькій області
066 7404236 , [email protected]
 
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)
Довідково:
У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.