На незбалансоване висвітлення порушень виборчого законодавства скаржаться в обласному штабі Партії регіонів у Хмельницькому. Днями тут проведено брифінг, на якому оприлюднено факти невідповідності букві Закону про вибори, які допущені опозиційними партіями й кандидатами. Найбільше порушень пов’язано з проведенням передвиборної агітації.

Так, однією з форм агітації є проведення мітингів. Порядок їхньої на разі регулюється Указом Президії Верховної Ради СРСР від 27 серпня 1988 року, бо за часів незалежної України не прийнято жодного акту, який би регулював дане питання. «Згаданим указом передбачено, що громадські об’єднання, в тому числі політичні партії, повинні завчасно повідомляти органи місцевого самоврядування про проведення будь-яких мирних заходів, - зауважила юрист обласної організації ПР Тетяна Голка. – Однак представники ВО «Свобода» знехтували даною нормою і 27 вересня цього року провели ряд мітингів за участю лідера партії Олега Тягнибока й голови обласної організації, кандидата у народні депутати Ігоря Сабія в Хмельницькому, Красилові, Старокостянтинові, Кам’янці-Подільському, Летичеві без завчасного повідомлення відповідних органів».

Не дотримуються, за її словами, законного проведення агітаційних заходів і представники політичної партії УДАР Віталія Кличка. Вони не раз влаштовували вуличні походи без передбаченого попередження. Такі дії тягнуть за собою адміністративну відповідальність (ст. 185-1 КУпАП). Крім того, «свободівці» та представники ВО «Батьківщина» проводять свої передвиборні акції із залученням неповнолітніх осіб, нехтуючи при цьому нормами закону «Про охорону дитинства», Конституції України та інших нормативно-правових актів України.

Грішать опозиціонери також поширенням друкованих агітаційних матеріалів і політичної реклами, що не містять відомостей про замовника продукції і про установу, яка здійснила друк, бракує відомостей про тираж і відповідальних за випуск осіб. А порушенням вважається відсутність хоча б одного з цих реквізитів. Також представниками УДАРу і «Свободи» зігноровано заборону розміщення носіїв політичної реклами всередині транспортних засобів громадського користування

Найбільше хмельницьких регіоналів непокоять факти хуліганських дій при псуванні біл-бордів (зривання їх, доклеювання висловів). Наприклад, біля приміщення Нетішинського (входить до округу № 189 - з центром у Красилові) виборчого штабу ПР було спалено прапор Партії регіонів. А у сусідній Шепетівці (округ № 190), правопорушник окрім того, що намагався пошкодити намет та розкидати агітаційні матеріали, ображав місцеву жительку-агітатора нецензурною лайкою та погрожував фізичною розправою. «Вчинивши аналогічні дії у Хмельницькому (ОВО № 187), інший зловмисник реалізував свої погрози, застосувавши фізичне насилля над літньою жінкою-агітатором, - повідомила керівник прес-служби обласного штабу ПР Тетяна Сивоконь. – Внаслідок отриманих стресів потерпілі звернулися по медичну допомогу в заклади охорони здоров’я». До речі, свідки погрому агітаційного намету в центрі Хмельницького упізнали кривдника – це один із учасників несанкціонованого мітингу ВО «Свобода» в обласному центрі.

Хмельницький

«Окрім згаданих порушень, громадським рухом «Відсіч», що не є суб’єктом виборчого процесу, поширюються листівки, які містять наклепницькі відомості, публічні заклики, що явно слугують перешкодою в реалізації основних принципів здійснення виборчого процесу», - додала Тетяна Голка.

- Партія регіонів як політична сила, яка виступає за чесні та прозорі вибори, за повагу до честі, гідності громадян, та ділової репутації юридичних осіб вкотре переконливо закликає всіх суб’єктів виборчого процесу чітко дотримуватися норм чинного виборчого законодавства та не допускати порушення норм права та моралі, - наголосив у зверненні на брифінгу заступник голови Хмельницької обласної організації Михайло Войтюк.