Участь десятків «неживих» партій у формуванні виборчих комісій нагадує діяльність фіктивних підприємств, які використовуються для мінімізації податкових зобов’язань перед бюджетами і для конвертації коштів. На відміну від підриву економіки такими суб’єктами підприємництва, масове подання списків для формування дільничних виборчкомів представниками політично неактивних партій загрожує адекватному відображенню результатів волевиявлення 28 жовтня. Адже напрошується висновок, що цими технічними партіями маніпулює одна політична сила

Як правило, списки претендентів від «тіньових» партій подавалися у окружні виборчі комісії в останню мить. Протягом півтори-двох години до закінчення передбаченого законом терміну кількість зареєстрованих подань цих списків збільшилася приблизно на сорок практично у кожній ОВК на території Хмельницької області. Порівняння вказує більш як на 90-відстковий збіг у переліку подавачів-«аутсайдерів». Наприклад, по ОВК округів № 188, № 189 і № 192 він іде по 38-х партіях.

При тому у приміщеннях комісії створювалася обстановка нервозності, члени комісій і представники суб’єктів виборчого процесу демонстрували неохоту потрапляти у відео- та фотооб’єктиви спостерігачів і журналістів.

- Де ж ви були вісімнадцятого після одинадцятої вечора? У приміщення комісії втиснулося більше десятка представників партій, відтиснули мене від столу і кинули на нього однакові папки з поданнями, – розпочав коментувати ситуацію представникам ОПОРИ голова ОВК № 187 Володимир Клюка (фракція Блоку «Наша Україна-Народна Самооборона»). – Ото бачите дванадцять останніх подань у списку? Це і є ті технічні партії подані Партією регіонів.

Ідеться про партії «Руська Єдність», Українська Національна Асамблея, «Всеукраїнське об’єднання «Центр», «Солідарність жінок України», «Справедлива Україна», «Братство», Слов’янська партія, «Віче», «Зелені», «Народна ініціатива», Партія вільних демократів, Молодіжна партія України. Їхньою реєстрацією дуже виразно опікалися уповноважений від Партії регіонів при ОВК Вадим Галушко, батько котрого Василь Галушко – член цієї окружної комісії від Української партії «Зелена планета». Чимало подань зареєстровано вже після опівночі, і коли ряд опозиційних кандидатів та партій звернулися до суду з вимогою їх скасувати, отримали відмову. До речі, уповноважені партії регіонів пояснюють: якщо, мовляв, представники суб’єктів виборчого процесу зайшли у приміщення окружної комісії до дванадцятої години ночі, то їхні заяви мали бути розглянуті. А термін розгляду їхніх заяв уже не має значення.

Десять партій із замикаючої дванадцятки в ОВК округу № 187 також у числі останніх зареєстрували свої подання у комісії округу № 188. До 23.00 18 вересня тут було зареєстровано лише 23 подання. До жеребкування ж приступили уже з 63 поданнями. При тому 24 (!) подань зареєстровано, як видно із роздруківки відомості реєстрації, протягом однієї хвилини – о 23:59. В їх числі й подання кандидата від Партії регіонів Вадима Плюти, за десять хвилин перед яким зареєстровано подання самої Партії регіонів.

Так само подані списки претендентів від багатьох інших партій, у тому числі, наприклад, від Соціал-демократичної партії України (об’єднаної). «На разі наша організація існує тільки на папері, ніякої роботи не ведемо, колишні члени втратили з нами зв’язок або розійшлися по інших політичних силах, - сказала на це номінальний голова Хмельницької обласної організації СДПУ(о) Ольга Думанська, у якої зберігається печатка обласного осередку. – Отож, якщо хтось робить подання від імені нашої партії, то можна говорити про вияви фальсифікації».А спорідненість націоналістичної партії «Братство» Дмитра Корчинського і регіоналів (до прикладу, представником від цієї партії в ОВК округу № 193 з центром у Кам’янці-Подільському є депутат районної ради від Партії регіонів Сергій Кротік) викликає скептичну усмішку.

- Маючи доручення від об’єднаної опозиції, фракції «Батьківщина» та інших партій, я зарання вніс сім подань на претендентів до складу дільничних виборчих комісій. Відомо ж що з 22:30 до 24:00 18 вересня було внесено 44 подання, - сказав на прес-конференції голова Кам’янець-Подільської міської організації ВО «Батьківщина» Сергій Акимович. –Як виявилося вже після жеребкування, не менш як у десяти поданнях, списки яких уже пройшли жеребкування, мали сфальшовані прізвища людей. (http://www.youtube.com/watch?v=wkRxz9oRNgo)

Серед «аутсайдерів» подання списків кандидатур до складу дільничних виборчих комісій по інших округах також належать згадані та не згадані тут партії з ознаками, якщо говорити мовою податківців, фіктивності. За словами уповноважених Сергія Комісарука і Юлії Чертовських (партія УДАР) у виборчому окрузі № 190 з центром у Шепетівці, заяви від їхньої політичної сили члени окружкому перевіряли протягом двох годин. Натомість 47 подань кандидатур до дільничних комісій були задоволені скопом протягом кількох хвилин. Відповідно, усі вони одразу ж були зареєстровані в ЦВК для участі в жеребкуванні.

Між іншим, на в ОВК в Шепетівці зупинено спробу фальсифікації: після закриття засідання комісії її керівник спільно з системним адміністратором вносив у базу даних подання від одинадцяти партій-фантомів. Усвідомлюючи, що порушено закон і що це набрало публічності, голова комісії Євген Нікітенко (Українська партія «Зелена планета») у присутності правоохоронців анулював реєстрацію.

Зрозуміло, що подібні дії – це маніпуляція, адже «технічні» партії можуть зареєструвати тисячі кандидатур для роботи в дільничних комісіях, тим самим залишивши опозицію взагалі без представництва в них. Це підтвердила й підготовка до жеребкування, коли внесення даних про претендентів у базу ЦВК виявлене дублювання багатьох кандидатур у списках подань, а часто-густо дублюються цілі списки. У межах одного округу такі повторення легко виявляються програмою, і на розгляд комісії або скасовувалися, або поверталися на виправлення. Наприклад, декілька претендентів до складу дільничних комісій від кандидата у народні депутати Йосипа Вінського (Партія «Об’єднані ліві і селяни», самовисування), чиї прізвища повторювалися в інших поданнях, написали заяви до ОВК виборчого округу № 192 в Дунаївцях. Так, Тамара Григор’єва, Наталія Дєд, Роман Гуменюк, Тамара Бардецька, Оксана Драбанюк підтвердили свою згоду працювати у ДВК саме від Йосипа Вінського. Декілька подібних заяв надійшло і від «двійників» зі списку партії УДАР.

Проте у більшості випадків проблему дублювання вирішили навмисними помилками у написанні прізвищ. Наприклад, у списках виявлено дві Тетяни Іванівни за однією адресою, з одними контактами. Лише прізвища відрізняються однією-двома літерами: від «Руського блоку» – Андрувасевич, а від Патріотичної партії України – Андрусервич. Телефонуємо, фіксуючи розмову на диктофон:

- Алло, це Андрусервич Тетяна?

- Нє, Андрусевич…

- А від якої ви партії ідете в дільничну виборчу комісію?

- Від Партії регіонів…

У того ж «Руського блоку», серед сотень виявлених дублювань, фігурує Людмила Редьака. Людина з тим же номером мобільного й домашньою адресою подана «Зеленою планетою» - Людмила Редика. Від кандидата Йосипа Вінського зареєстровано Михайла Михайловича Попа, а в поданні Партії регіонів людина, яка народилася в той же день і мешкає за тією ж адресою – Михайла Михайлівна Поп. Таким же чином Хомяк, скажімо, розтроюється на Хломяка і Хломячка, Цвіркун встигає до іншого списку як Цвікдун тощо.

Телефонуємо до жінки у сухопутне село польського лісостепу, прізвище котрої фігурує у списку Української морської партії. «Морячка» підтвердила свій намір працювати у дільничній виборчій комісії.

- Якою партією подано вашу кандидатуру, - запитуємо в неї.

- Я ще не знаю, - відповіла вона. – Мені подзвонять із сільради і скажуть…

Зрештою, якщо у базі від однієї окружної комісії ідентичність у написанні прізвищ, імен і по-батькові розпізнається, то ідентичності списків або окремих осіб у різних окружкомах програма в ЦВК не помічає. І сталося так, що після жеребкування, не тільки членами дільничних комісій стали неіснуючі люди, клоновані у комп’ютерах і на папері. Дехто став членом не однієї ДВК.

Як не дивно, це допускається. Клонованих членів комісій, яких не зможуть відшукати, замінять за квотою суб’єктів, які отримали право представництва згідно із результатами жеребкування. Реальні ж люди зможуть відмовитися від непланованого ними членства в ДВК, а їхнє місце, вказане жеребом, також заповнить партія чи кандидат у депутати. Головне ж бо для них було – потрапити до складу комісій, щоб мати можливість контролю за перебігом голосування і підрахунку голосів. Тим паче, кількість місць у дільничних виборчкомах впливає на квоти керівних посад.

А найбільше, до речі, місць у ДВК в Хмельницькій області отримали саме партії з ознаками «технічних»: «Солідарність жінок України», «Громадянська позиція», «Ліберальна Україна», Українська Національна Асамблея, Аграрна партія України, «Братство», «Держава», Партія пенсіонерів України. Їхні квоти – наслідок жеребкування у двох та більше виборчих округах. Вони повторюються у відомостях результатів жеребкування з більшості ОВК. Звісно, що партія влади розпоряджається квотами й інших партій з ознаками фіктивності. І цей ресурс непросто збалансувати існуючими квотами опозиційних фракцій, кандидатів та партій – ВО «Батьківщина», СПУ, УНП, «Наша Україна».

 


Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.