Інформаційне забезпечення виборів та регулювання передвиборчої агітації потребують першочергового вдосконалення, адже наразі визначаються нормами 2010 року. Про це 20 лютого в Києві говорили учасники круглого столу “Перспективи вдосконалення виборчого законодавства Або що не увійшло в закон України «Про медіа»”.

Для обговорення зібралися народні депутати України, представники Центральної виборчої комісії, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, а також експерти з громадського сектору.

Законопроєкт № 8310 (Проєкт закону про внесення змін до Виборчого кодексу України щодо вдосконалення регулювання інформаційного забезпечення виборів та здійснення передвиборчої агітації) не новий. Його положення попередньо напрацьовували для закону «Про медіа».

За словами народної депутатки України, голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олени Шуляк, реформа виборчого законодавства, зокрема в частині передвиборчої агітації, на сьогодні є одним із євроінтеграційних векторів України. Адже чесні, прозорі, демократичні вибори важливі для шляху до євроінтеграції не менше, ніж прозорий ринок землі, реформи верховенства права, прозоре містобудування тощо.

Олена Шуляк підкреслила, що законопроєкт №8310 розв'язує основні проблеми у сфері регулювання передвиборчої агітації. «По-перше, забезпечує по-справжньому рівні правила гри для всіх учасників виборчого процесу. По-друге, врегульовує колізії між різними сферами законодавства, які стосуються виборів, наприклад, рекламним. Це допоможе закрити лазівки, через які порушники виборчого законодавства та демократичних стандартів виборчого процесу можуть уникати відповідальності, – наголосила депутатка. – По-третє, він гарантує захист прав журналістів і забезпечення їхньої спроможності для об’єктивного та неупередженого висвітлення виборчого процесу. По-четверте, посилює спроможність регулятора, що дасть можливість швидко та ефективно попереджати та усувати порушення закону». На думку Олени Шуляк, від дотримання найвищих демократичних стандартів під час передвиборчої кампанії будь-якого рівня буде залежати і якість політики в нашій країні.

Віцеспікер Верховної Ради України Олександр Корнієнко нагадав, що наприкінці 2022 року Верховній Раді в політичному діалозі довелося викреслити ці положення із Закону про медіа. Депутат особисто привітав реєстрацію законопроєкту № 8310 та заявив про його підтримку на рівні президії ВР. «Важливо, щоб законопроєкт був прийнятий у максимально короткі строки і не у спотвореному вигляді. Звичайно, політичні дискусії триватимуть в Комітетах в сесійні залі», – додав Корнієнко.

Голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліна Загоруйко підкреслила, що ініціатори законопроєкту №8310 намагалися вирішити низку глобальних питань щодо регулювання передвиборчої агітації, зокрема питання агітації в інтернеті та прихованої агітації. На думку депутатки, до другого читання законопроєкт пройде ще декілька кіл обговорень.

Заступник Голови Центральної виборчої комісії Віталій Плукар відзначив позитивні нововведення законопроєкту, які сприятимуть вдосконаленню інформаційного забезпечення виборів та агітації. Однак він також попередив: «Подальшого напрацювання потребують положення щодо дочасної агітації. Після перемоги в Україні відбудеться багато виборів.Тому важливо, що ми вже зараз починаємо широке фахове обговорення. Нові вибори мають проводитися за оновленим законодавством».

За оцінкою Олександра Бурмагіна, члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, законопроєкт №8310 враховує позиції багатьох депутатських фракцій та груп, адже консенсуси з'являлися ще під час дискусій щодо медійної реформи. «На думку Нацради, не логічно, що Закон про медіа передбачає створення регулятора, який працює з усіма типами медіа, в тому числі онлайн, а також вбачає, що за порушення виборчого законодавства і в сфері інформування, і в сфері агітації регулятор зможе застосовувати санкції, натомість Виборчий Кодекс залишився на рівні 2010 року». Експерт наголосив, що цей законопроєкт, як і зміни до Виборчого Кодексу, є невід’ємною частиною медійної реформи. Ба більше, до цього часу регулятор здебільшого був спостерігачем, на що під час всіх виборчих кампаній у своїх моніторингових звітах міжнародні звертали увагу місії й національні спостерігачі.

Натомість Сергій Власенко, народний депутат України, член Комітету з питань правової політики зазначив, що не впевнений у тому, що серед депутатів Верховної Ради утвориться консенсус щодо законопроєкту № 8310. «Забезпечити чесні вибори можливо за рахунок рівного доступу кандидатів до ЗМІ і врегулювання прав учасників виборчого процесу», – наголосив він.

«Перші післявоєнні вибори будуть під пильною увагою наших європейських друзів, а а ткож громадян, котрі беруть участь у виборах, і хочуть визначати своє майбутнє, – зауважив Роман Любченко, заступник директора Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні. – Тож обговорення інформаційного компоненту виборчих процесів вкрай важливе, ця складова буде відігравати значну роль, особливо з появою нових політичних гравців після перемоги».

Старша радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба нагадала, що в 2019 році під час ухвалення Виборчого кодексу ОПОРА наголошувала на його суттєвому недоліку  – положеннях щодо регулювання передвиборчої агітації: «На жаль, з втратою позитивних напрацювань ми повернулися до регулювання, яке в певній частині є менш прогресивним, ніж в Законі України Про вибори народних депутатів. Тож актуальність законопроєкту №8310 важко переоцінити».

ОПОРА підготувала свій експертний аналіз пропонованих змін, який на заході представив радник з юридичних питань організації Павло Романюк. За оцінкою експертів із виборчого законодавства і представників ОПОРИ, яка має значний досвід громадського спостереження за виборами, основними позитивними нововведеннями законопроєкту є визначення прихованої агітації; розширення прав журналістів та медіа у виборчому процесі; регулювання агітації в інтернеті; розширення повноважень Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; розширення кола суб'єктів, участь в агітації яких обмежується; зміни щодо підкупу виборців; зміни щодо оприлюднення результатів опитувань громадської думки; удосконалення правового регулювання права на відповідь.

ОПОРА вважає, що наразі законопроєкт №8310 не усуває проблеми дочасної агітації, що потребуватиме створення додаткових механізмів. Також варто розглянути можливість продовження строку зберігання усіх програм, що містять передвиборну агітацію, щоб вони були релевантними строкам притягнення до відповідальності. Це сприятиме забезпеченню невідворотності покарання винних за виборчі правопорушення осіб.

«В Україні тривалий час існує проблема, коли кандидатів або їхніх представників регулярно запрошують на різні медіапрограми як експертів, – зауважує Павло Романюк. – Підхід до участі кандидатів та їхніх представників у прямих ефірах програм має існувати із забезпеченням рівних можливостей й для інших суб'єктів виборчого процесу».

Інші зауваги юридичної оцінки Громадянської мережі ОПОРА стосуються встановлення додаткових гарантій для передвиборної агітації шляхом проведення мітингів, походів, демонстрацій, пікетів, встановлення наметів; зміни підходів до виготовлення агітаційних матеріалів на власному обладнанні; уточнення статусу Експертної ради; положення про зміну правових режимів щодо місць розміщення передвиборної агітації.

Цей захід організовано за сприяння Громадянської мережі ОПОРА та Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства міжнародних справ Канади (Global Affairs Canada) та британської допомоги від уряду Великої Британії (UK Aid). Будь-які думки, висловлені під час заходу, належать авторам і не обов’язково відображають погляди USAID, уряду США, Міністерства міжнародних справ Канади, уряду Канади, Посольства Великої Британії в Україні або уряду Великої Британії.