Сьогодні Громадянській мережі ОПОРА виповнюється 17 років. За цей час вона стала однією з провідних неурядових та позапартійних всеукраїнських організацій громадського контролю та адвокації у сфері політичних прав людини. 

Громадянська мережа ОПОРА долучилася до багатьох демократичних процесів в Україні. Перш за все, з 2007 року мережа організувала близько 20 кампаній громадського спостереження за виборами різного рівня. Відтоді близько 26 000 спостерігачів слідкували за порядком на дільницях та дотриманням закону на всіх етапах виборчого процесу. Нам вдалося провести 23 кампанії паралельного підрахунку голосів, що допомогло не допустити фальсифікацій та втручання в результати виборів. 

Результати наших спостережень і аналітичних зусиль виявились у комплексній виборчій реформи. Експерти ОПОРИ активно долучалися до неї від написання першої чернетки Виборчого кодексу у 2010-х до його прийняття у 2019 році. Також ОПОРА активно захищала виборчі права 6 млн ВПО та внутрішніх трудових мігрантів. Незважаючи на те, що Виборчий кодекс 2019 року не є досконалим, він дозволив Україні просунутися на шляху реалізації демократичних принципів у виборчих інститутах та процесах. 

ОПОРА працювала й над тим, щоб покарання за виборчі злочини було невідворотним. За останні п'ять років кількість виборчих справ, поданих до судів, зросла майже вдвічі. Ми першими в Україні почали говорити про нову роль правоохоронних органів у виборчому процесі. З 2014 року експерти ОПОРИ навчили майже 73 тисячі поліцейських правильно фіксувати у протоколах виборчі злочини та порушення. 

Ми можемо впевнено сказати, що кожен опорівець (а до початку війни в 2014 році у нас були представники у кожній із 24 областей та АРК) — правозахисник, який пильнує за дотриманням виборчих та політичних прав громадян. Як результат, із 2015 року міжнародні та місцеві спостерігачі визнали вибори в Україні вільними та чесними. А відповідно до  Індексу демократії за 2021 рік від Economist Intelligence, Україна отримала високу кількість балів у категорії «Виборчий процес і плюралізм» — 8,25. 

За ці роки, крім спостереження за виборами, ОПОРА працювала у різних напрямках — парламентаризм, освіта, управління спільною власністю, енергоефективність, місцеве самоврядування, а також впровадження принципу відкритих даних. 

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року, коли українська демократія стала обороняти не лише власні здобутки, а й увесь демократичний світ, ОПОРА почала працювати в сфері прав людини ширше — від політичних прав до міжнародного права. ОПОРА документує воєнні злочини росіян та просуває створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії. 

Нині Громадянська мережа ОПОРА активно працює  з такими темами: 

Спостереження за виборами та референдумами, реформа законодавства, а також безпека в громадах та перші повоєнні вибори, зокрема на деокупованих територіях

Наші юристи та експерти активно беруть участь у профільних робочих групах, розробляють норми і поправки до законодавства про вибори, партії, опозицію і медіа. 

Ми готуємося до наступної виборчої кампанії, як тільки вона стане можливою. Хоча терміни й тип виборів можуть змінюватися залежно від політичної та безпекової ситуації в країні, ОПОРА організує всестороннє спостереження за майбутніми парламентськими, президентськими та місцевими виборами. Наразі такі вибори призначені на 2023, 2024 та 2025 роки відповідно. Ймовірно, вони будуть найскладнішими в українській історії й стануть основоположними для забезпечення легітимності українських інституцій під час відбудови та відновлення країни. 

Також ми вже працюємо над дослідженням того, як забезпечити право голосу переміщеним українським громадянам (згідно з даними ООН, від травня 2022 року, майже 12,8 мільйонів людей змушені були переміститися, переважно в межах України, а більше 7 мільйонів людей виїхали з країни як біженці) та дати їм змогу взяти участь у формуванні політичної та виборчої системи.

Моніторинг дезінформації в соціальних мережах і протидія російській пропаганді

Ми свідомі того, що неточна політична реклама та дезінформація в соціальних мережах є глобальними викликами для вільних та чесних виборів, а в умовах війни — реальною небезпекою для української перемоги. Держава-агресор успішно використовує дезінформацію як інструмент гібридної війни. Тож ОПОРА системно аналізує зміст публікацій у соціальних мережах та визначає теми і механізми, що їх «зацікавлені сторони» використовують для створення такого впливу. 

Більше того, проведені ОПОРОЮ в травні-липні 2022 року соціологічні дослідження вказують на дедалі більший вплив соціальних мереж, які стали головним джерелом отримання інформації для більш як 69% українців та займають визначальне місце  у формуванні суспільно-політичних настроїв. Також для українських біженців закордоном соцмережі стали чи не єдиним джерелом новин та інформації про події в України. Саме тому дослідження соціальних мереж важливі в контексті реінтеграції українських біженців до громадського та політичного життя в Україні. 

ОПОРА проведе серію досліджень інформаційного середовища на тимчасово окупованих територіях, аби виявити проблеми у сфері інформаційного забезпечення та напрацювати рекомендації для його відновлення та зменшення впливу російської пропаганди. 

Сприяння документуванню воєнних злочинів росіян

Громадянська мережа ОПОРА  відкрила у Варшаві Центр сприяння документування воєнних злочинів. Це безпечний простір у польській столиці, де кожна людина з України, яка стала свідком або жертвою воєнних злочинів росіян, може розповісти свою історію, аби притягти винуватців до відповідальності. Тут працюють професійні юристи, які оформлюють персональні історії у формі свідчень та передають їх прокурорам для розгляду у міжнародних судах. Також у Центрі працюють психологи. Збір, обробка та передача даних до міжнародних судів відбуваються безпечно — від захищених вебсервісів на міжнародних серверах до фізичного зберігання та анонімізації письмових файлів відповідно до європейських стандартів.

Адвокація створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії

Повномасштабна агресія 24 лютого 2022 року стала можливою з кількох причин.  Це і слабка реакція цивілізованого світу на агресію росії проти Грузії у 2008 році та проти України у 2014 році, і неефективна політика умиротворення, але найголовніше — неспроможність наявних міжнародно-правових механізмів протидіяти агресії одного з постійних членів Ради Безпеки ООН. Санкційний тиск, скерований переважно на оточення керівників росії, а не на них безпосередньо, не справив належного ефекту. Крім того, притягнення до міжнародної кримінальної відповідальності за злочин агресіїнавіть не розглядали. Донині жодного з вищих посадовців росії не засудили. Така безкарність може спровокувати нові загарбницькі війни з боку тоталітарних і авторитарних режимів. Крім того, саме агресія передує вчиненню всіх інших міжнародних злочинів. 

Аби протидіяти агресії в Україні та ЇЇ поширенню на інші країни, потрібно передусім забезпечити невідворотність покарання саме за акт агресії, який є джерелом усіх інших злочинів (воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду). Саме тому ОПОРА адвокатує серед міжнародної спільноти питання Спеціального трибуналу щодо злочину агресії. 

Повномасштабне вторгнення кинуло українську політичну динаміку та процеси в абсолютно нову парадигму. І Громадянська мережа ОПОРА як одна з лідерок громадянського суспільства приймає цей виклик. Ми працюємо з новими напрямами, а також пильнуємо, щоб відступ в умовах воєнного стану від важко здобутих демократичних досягнень не став для України у довгостроковій перспективі справжнім ризиком. 

Ми залишаємося на зв‘язку, наші експерти відкриті до коментарів для ЗМІ. 

Наша пошта: [email protected]