Напередодні новорічних свят політичне життя України сколихнули кулуарні розмови і публічні заяви окремих політиків про можливість відкату виборчої реформи та повернення до мажоритарної виборчої системи. Ця спроба ревізії здобутків 10-річної кампанії із запровадження пропорційної системи з відкритими списками свідчить про зворотність будь-якої реформи в Україні. Така ініціатива — беззаперечний крок назад для усієї політичної системи та усієї системи виборного представництва. 

Зважаючи на це, Громадянська мережа ОПОРА ініціює публічний процес організації та проведення загальнонаціональної громадської кампанії на підтримку основних досягнень виборчої реформи та запрошує всіх, хто поділяє занепокоєння, до співпраці. Політики, експерти та громадські діячі повинні докладати зусиль до постійного вдосконалення норм, вивчення уроків та практик їх застосування, а не жонглювати виборчими системами під тактичні потреби окремих політичних гравців.

Громадянська мережа ОПОРА пропонує долучилися до підписання Маніфесту прихильників виборчої реформи всіх, хто має волю захищати досягнення реформи виборчого законодавства. Також ОПОРА запрошує всіх зацікавлених прихильників демократичної виборчої реформи зголоситися до публічної розмови щодо нейтралізації загроз дестабілізації виборчого законодавства та партійно-політичних маніпуляцій навколо змісту чинного Виборчого кодексу. 

Як можна долучитися: 

  • Зголоситися до участі у загальнонаціональному Форумі на підтримку виборчої реформи до 20 січня 2022 року за посиланням
  • Поширити інформацію про ініціативу серед небайдужих і зацікавлених громадян. 

Завданням Форуму на підтримку виборчої реформи є вироблення візії та плану заходів щодо протидії потенційним ризикам дестабілізації виборчого законодавства та відмови від реалізації прогресивних змін і досягнень виборчої реформи останніх років.

Президент України Володимир Зеленський ще під час своєї інавгураційної промови виголосив заклик до парламенту попереднього скликання прийняти нарешті Виборчий кодекс та запровадити відкриті списки. Тож будь-які політичні ініціативи нового відтворення застарілих практик, повернення до корупціогенної виборчої системи дискредитують головні здобутки виборчої реформи. Сучасні події дискредитують державу та її лідерів в очах суспільства та міжнародних партнерів. Натомість збереження системи з відкритими списками необхідне для розвитку партійної системи та внутрішньопартійної демократії.