Національне агентство з питань запобігання корупції після звернення ОПОРИ направило запити до розпорядників виборчих фондів кандидатів по округу №184 щодо розміщення агітаційних білбордів без вихідних даних

Про це йдеться у відповіді НАЗК спостерігачам ОПОРИ.

Так, раніше спостерігачі ОПОРИ звернулися до НАЗК з повідомленням про адміністративні правопорушення, пов’язані з агітацією кандидатів у народні депутати по округу №184 Ігоря Токовенка («Народовладдя»), Катерини Одарченко («Національна платформа»), Геннадія Лагути («Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити»), Ігоря Йосипенка («Європейська Солідарність»). На білбордах кандидатів були відсутні дані про замовника тираж та відповідальну за випуск особу. Відсутність таких даних свідчить про виготовлення агітації поза виборчим фондом.

НАЗК направило запити до розпорядників коштів виборчих фондів кандидатів про надання інформації щодо розміщення зовнішньої реклами, а також до підприємців, які розміщували цю рекламу.

«Таким чином, висвітлені Вами факти та обставини будуть об’єктивно та всебічно враховані під час опрацювання інформації, від зазначених розпорядників виборчих фондів та розповсюджувачів зовнішньої реклами, отриманої за запитами Національного агентства. У разі виявлення ознак порушення вимог законодавства, які є підставою для притягнення до адміністративної відповідальності за статтею 21215 Кодексу України про адміністративні правопорушення, Національне агентство в межах компетенції забезпечить притягнення відповідних осіб до відповідальності», — зазначили в НАЗК.

Нагадаємо також, що ОПОРА зверталася до поліції щодо розміщення агітації без вихідних даних.

Згідно з частиною 23 статті 74 Закону України “Про вибори народних депутатів України”, забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

ВІдповідно до частини 1 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення, виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.