У селі Токареве Бериславського району на Херсонщині двом виборцям дали можливість проголосувати без паспорта. Одному виборцю дозволили проголосувати за допомогою застосунку "Дія". Ще на двох дільницях виборцям не дали проголосувати без відповідного документа.

Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Так, на дільниці №650140 двом пенсіонеркам видали виборчі бюлетені без підтверджувальних документів. Члени комісії заявили, що знають цих жінок особисто.

В той же час, на дільниці №650104 спостерігачі ОПОРИ попередили видання бюлетеня без паспорта, і виборець не проголосував. Подібна ситуація відбулася і на дільниці №650180. 

Крім того, на виборчій дільниці №650104 виборцю видали бюлетень на підставі застосунку "Дія". 

Раніше Центральна виборча комісія надала роз'яснення, що на проміжних виборах, які проходять 31 жовтня, дільничні виборчі комісії не забезпечені технічними пристроями для зчитування інформації е-паспорта громадянина України, та порадила брати з собою паспорт-книжечку або ID-картку. 

Відповідно до ч. 2, 3 ст. 2 Закону "Про вибори народних депутатів України", підставою для отримання виборчого бюлетеня є і можуть бути використані на звичайних та спеціальних виборчих дільницях: 1) паспорт громадянина України; 2) тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України); 3) військовий квиток (винятково для військовослужбовців строкової служби).

Згідно зі ст. 158-1 Кримінального кодексу України надання або отримання виборчого бюлетеня чи бюлетеня для голосування на референдумі особою, яка не має права його надавати чи отримувати, карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до двох років.