Голова окружної виборчої комісії №184 Інна Поляренко (“Опозиційна платформа — За життя”) та член комісії Олександр Медведенко (“Слуга народу”) заявили про можливе стеження за ними, що може бути пов’язане з виборчим процесом. Із відповідними заявами вони звернулися до правоохоронних органів

Про це вони розповіли під час засідання окружної виборчої комісії 20 жовтня. 

Голова ОВК Інна Поляренко розповіла, що біля приміщення ОВК її намагався "підрізати" білий мікроавтобус, який ще потім їхав слідом. 

“У день засідання 18 жовтня ми чекали подання від «Слуг народу», «Батьківщини» та кандидата. Засідання затягнулося допізна, і ми з членом комісії Віктором Борідком ще залишилися, щоб підготувати все для того, щоб ви забезпечили порядок комісій 19 жовтня. В 00:10 ми вийшли з ним з приміщення комісії, все закрили, перейшли площу. Сідаючи до своєї машини, я помітила, що біля міської ради засвітилися фари авто, це був білий мікроавтобус, який, коли я почала від'їжджати, мене просто підрізав. Віктор Миколайович (Борідко — прм. авт.) стояв поруч. Потім мікроавтобус постояв, ми дружно постояли втрьох. Він постояв і помаленьку поїхав. Коли я прямувала додому, цей же мікроавтобус їхав за мною”, — сказала Поляренко. 

Член комісії Віктор Борідко додав:

“Вони хотіли, щоб ми їх помітили. Він сидів у мене на хвості метрів 300-500 на відстані 5 метрів. У мене було бажання різко натиснути на гальма, але зважаючи на те, що вранці був важкий день, я цього не зробив”. 

Інна Поляренко додала, що сприймає цей інцидент як загрозу своєму життю та здоров’ю та перешкоджання виборчому процесу. За її словами, вона написала заяву до правоохоронних органів та повідомила про це Службу безпеки. 

Про можливу загрозу своєму життю повідомив і член ОВК Олександр Медведенко: 

“У мене під будинком стоять постійно якісь люди з кобурою у вигляді сумки. Видно, що це скрита кобура для носіння зброї. Я побачив, що стоїть автомобіль затемнений «Таврія», номер я не встиг, тому що я проїжджав на машині. Теж я розумію, що це можливо пов'язане з моєю роботою у комісії. Тому я теж говорю про те, що у мене є переживання за своє життя. Я можу це припускати, як і ви це припускаєте, я вже бачив п'яних водіїв. Нічого не хочу сказати, але хочу, щоб було прийнято до відома”.

Він закликав звернутись до правоохоронних органів щодо забезпечення охорони громадського порядку під час виборів для членів виборчої комісії. 

У Нацполіції підтвердили звернення до них голови ОВК, наразі проводиться перевірка. 

“Хоча невідомі особи не вдавалися до прямого примушування чи погроз все ж в їх діях містяться ознаки готування до кримінального правопорушення передбаченого статтею 157 КК України, перешкоджання діяльності члена виборчої комісії. Національна поліція повинна вжити невідкладних заходів для протидії психологічного тиску на членів комісій, що може потягнути в результаті негативні наслідки для адміністрування виборчого процесу”, — зазначила старша радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА.