11 вересня у Запоріжжі відбулося виїзне засідання Національної ради з питань створення та забезпечення функціонування ОСББ під головуванням Олександра Аліпова, Першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

«Взаємовідносини ОСББ з постачальниками комунальних послуг: проблеми та шляхи вирішення» - були головною темою засідання Нацради. Про роботу регіональної ради з питань створення та діяльності ОСББ Запорізької області доповідав Петро Гончарук, заступник голови Запорізької державної адміністрації, голова регіональної ради, а про вирішення питання взаємовідносин монополістів комунальних послуг  з ОСББ та ЖБК м. Запоріжжя - Олександр Сін, міський голова м. Запоріжжя, член Нацради. Віталій Шаповаленко, директор Департаменту житлової політики Мінрегіону, секретар Нацради у своєму виступі зачепив проблемні питання організації та проведення капітальних ремонтів будинків, де створено ОСББ.

Гостра дискусія точилася навколо питання взаємовідносин ОСББ з постачальниками комунальних послуг. Координатор житлово-комунальних програм Тетяна Бойко у своєму виступі наголосила на тому, що добре, що в перспективі готуються законопроекти, які б дозволили закріпити дві моделі договірних відносин у багатоквартирних будинках – між мешканцями та монополістом (до квартири) або між ОСББ та монополістом (до будинку). «Звичайно, ціна послуги у моделі «до будинку» повинна бути нижчою, ніж «до квартири»). Але питання у тому, що потрібно щось робити вже сьогодні. І відповідь може бути дуже проста: НКРКП затверджує тариф для виробників послуг-ліцензіатів, а ОМС – визначає виконавців і затверджує тариф для них (цей тариф буде трошки вищим, ніж встановлений для виробників). Це б дозволило знизити соціальну напругу, а також дало б економічне підґрунтя для підприємств-монополістів чи іншого бізнесу працювати в якості виконавців послуг. До того ж не потрібно жодних законодавчих змін», - переконана координатор. Цю ідею підтримав міський голова Запоріжжя Олександр Сін. В результаті домовилися, що потрібно з цього питання провести окрему нараду в НКРКП.

Члени Нацради не лише дискутували, але й відвідали ОСББ «Лідер Запоріжжя» та ЖБК №283 «Комунальник-14», а також  перший ресурсний центр в Україні для ОСББ та ЖБК – громадської організації «Об’єднання житлово-будівельних кооперативів, співвласників багатоквартирних будинків «Вікторія».

Захід відбувся в рамках проекту «Налагодження партнерських відносин з виробниками та виконавцями житлово-комунальних послуг» за сприяння Національного демократичного інституту (НДІ).

Детальніше:
координатор житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА