Попри те, що результати голосування 28 березня на довиборах народного депутата в одномандатному окрузі №87 Івано-Франківської області давно встановлені, а обраний депутат склав присягу, залишається відкритим питання розслідування ряду інцидентів. Громадянська мережа ОПОРА продовжує слідкувати за розвитком подій.

Зокрема, ОПОРА звернулась до Служби безпеки України із запитом щодо її ролі в приміщенні ОВК №87 1 квітня. Адже частина суб’єктів виборчого процесу висловлювала підозри щодо можливого втручання у процес встановлення підсумків голосування з боку СБУ. 

«Припущення щодо ймовірних неправомірних дій співробітників Служби безпеки України на об’єктах одномандатного виборчого округу №87 є безпідставними. Скарг представників окружної виборчої комісії з приводу правомірності залучення співробітників Служби безпеки України для забезпечення заходів безпеки не надходило», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, на момент прийняття ОВК рішень про повторний підрахунок голосів та під час його проведення суб’єктами виборчого процесу не було надано переконливих доказів про порушення з боку членів ДВК, які б свідчили про фальсифікацію ними результатів голосування. Натомість члени ДВК озвучували припущення про порушення цілісності пакування виборчої документації з їхніх дільниць, яке могло відбутися вже після передачі бюлетенів до ОВК. 

У попередній заяві ОПОРИ щодо підсумків голосування 4 квітня йдеться: «Національна поліція України, на нашу думку, повинна оперативно зібрати свідчення і документи від членів виборчих комісій, кандидатів, офіційних спостерігачів та інших суб’єктів виборчого процесу, які перебували на ДВК округу і на засіданнях ОВК. Правоохоронним органам принципово важливо виявити і оприлюднити усі доведені факти, які стосуються процесу зберігання і охорони виборчих бюлетенів у приміщенні ОВК, присутності членів ОВК та суб’єктів виборчого процесу в приміщенні ОВК на різних етапах процесу встановлення підсумків голосування. Спостерігачі ОПОРИ, у свою чергу, висловлюють готовність сприяти правоохоронним органам  у розслідуванні, надаючи свідчення і наявні у них докази.

У цьому контексті ОПОРА висловлює занепокоєння відсутністю публічної реакції Служби безпеки України на звинувачення з боку окремих суб’єктів виборчого процесу на адресу її підрозділу щодо можливого втручання у процес встановлення підсумків голосування. 

01 квітня 2021 р. представники СБУ перебували у будівлі, в якій знаходиться приміщення ОВК, ймовірно за викликом щодо безпекової ситуації. Враховуючи публічні заяви учасників виборів, ОПОРА публічно звертається до СБУ щодо необхідності оприлюднення з її боку всієї хронології перебування її представників у будівлі, в якій розміщується ОВК, документальні підстави для такої присутності, опублікувати відповідні відеоматеріали, а також прореагувати на звинувачення кандидата. На нашу думку, функції держави із забезпечення законності виборів у кризових ситуаціях вимагають найвищих стандартів прозорості та відкритості, особливо про перебіг виборчого процесу, який повинен бути максимально відкритим та гласним. ОПОРА звертає увагу, що на поточний момент існує публічне підтвердження факту перебування співробітників СБУ в будівлі, в якій розміщується приміщення ОВК, а не у самому її приміщенні».