Центральна виборча комісія затвердила Порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання.

Відповідне рішення прийнято 11 червня під час чергового засідання.

Так, відповідно до прийнятого документу, орган ведення Державного реєстру виборців може визначити виборчу адресу виборця без місця реєстрації за місцем його фактичного проживання.

Для цього виборцю потрібно звернутись до органу ведення ДРВ за місцем свого фактичного проживання з заявою щодо включення його ДРВ, якщо він виявив, що його не включено, або щодо зміни виборчої адреси, якщо запис про нього був, але він вибув із зареєстрованого місця проживання.
Таку заяву можна подати як у паперовій, так  і в електронній формі. Заява в паперовій формі можна подати також через уповноважену особу, повноваження якої оформлено відповідно до законодавства.

За словами голови ЦВК Олега Діденка, в результаті прийняття цього документу більше мільйона виборців отримають можливість брати участь у виборах.  

Нагадаємо, що раніше громадські організації Громадянська мережа ОПОРА, Громадський холдинг “ГРУПА ВПЛИВУ” та Центр прав людини ZMINA звертались до голови Центральної виборчої комісії з проханням ініціювати внесення змін до Виборчого кодексу України щодо вирішення проблем виборців, які ще ніколи не мали виборчої адреси. Наприклад, молоді люди, які отримували перший паспорт громадянина України вже після вимушеного переселення з Донецької чи Луганської областей або Криму й, відповідно, не можуть зареєструвати місце проживання.