Україні доведеться шукати  власне рішення організації та проведення місцевих виборів у випадку їх проведення під час карантину, придумати ряд заходів, спрямованих на мінімізацію ризиків, втім це все буде впиратись у фінансування,  яке станом на зараз в значній мірі обмежено.

Таку думку у четвер, 16 квітня, висловив голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко під час прямої трансляції ОПОРИ, яку модерувала голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

За його словами, зміни до Виборчого кодексу передбачають фінансування першочергових заходів  на виконання Кодексу, зокрема для модернізації ІАС «Вибори», для розгортання мережі регіональних представництв, удосконалення ДРВ. Нова виборча система передбачає також  збільшення витрат на місцеві вибори.

«Так, за нашими розрахунками, орієнтовно 97 мільйонів не вистачало, тому що нова виборча система передбачає інше фінансування. Коли робився бюджетний запит і кошти закладались у розмірі 2 млрд 100 з чимось мільйонів, це було по старому закону і, відповідно, сума була інша. Ці кошти, я так розумію, нам на місцеві вибори не нададуть, тому що фінансування скоротили, і тепер стоїть питання таким чином, що закон передбачає конкретні напрямки, які повинні бути профінансовані. Кошти в бюджеті на ці напрямки не передбачені. В цій ситуації я не можу брати на себе відповідальність і сказати, що ось це важливо, а ось це неважливо. Центральна виборча комісія не зможе так зробити. Для цього законодавець має визначитись: або змінити Виборчий кодекс і передбачити, що отакі от статті  видатків знімаються і їх не буде, або внести зміни до закону про Державний бюджет і все-таки передбачити фінансування всіх тих напрямків, які Виборчим кодексом передбачені», - сказав він.

Олег Діденко також висловив занепокоєння щодо можливості скорочення бюджету на оплату праці членам виборчих комісій і залучених працівників, чи в таких умовах будуть сформовані комісії і чи будуть вони ефективно працювати.

«Що стосується зміни підходу до формування комісій, тут питання, як його поєднувати з фінансуванням. Якщо ми говоримо про їх формування ресурсом органів влади і місцевого самоврядування, відразу постає питання з адмінресурсом. Коли Центральна виборча комісія у свій час подавала пропозиції, що давайте хоча б на рівні ОВК хоча б трьох людей, хоча б керівний склад зробимо на професійній основі на базі терпредставництв ЦВК чи відділів ведення Реєстру, це збурило і депутатів, і громадськість, тому що в цьому вбачався адмінресурс. Звичайно, нам би хотілось, щоб уся вертикаль виборчих комісій була максимально незалежною, працювала за професійним принципом. Це все породжує питання належного фінансування», - зазначив голова ЦВК.

Олег Діденко також розповів, що створена робоча група щодо впровадження територіальних представництв ЦВК, готуються відповідні проєкти постанов, де, зокрема буде визначено їхній функціонал. Зокрема, може виникнути необхідність пропонувати зміни до Закону про Центральну виборчу комісію.

«Ми плануємо їх створювати на базі органів адміністрування Державного реєстру виборців. Дещо ускладнює ці всі процеси нерозуміння того, що буде з реформою адміністративно-територіального устрою, тому що все-таки воно має бути пов’язано. І найбільша тут проблема в створенні хоча б регпредставництв, які ми планували вже в цьому році створити, це фінансування. Тому що ми заклали в постанову про необхідність фінансування першочергових заходів в тому числі і ці витрати, і розуміємо, що їх не буде», - сказав він.

Голова ЦВК також прокоментував звернення Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування до Комісії щодо надання переліку проблем, які потенційно можуть виникнути під час призначення, підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року:

«Щодо листа комітету, я бачив в медійній площині, що комітет до нас звернувся. Фізично ми листа ще не отримали. Я це сприймаю як турботу комітету про вибори. Це звернення більше направлене на те, щоб зрозуміти проблемні моменти, які бачить Центральна виборча комісія, і спільними зусиллями думати, як їх вирішити. Найперше, нам потрібна визначеність у Виборчому кодексі, щоб ми розуміли, що ця виборча система буде така, яка вона є, і ми по ній готуємось. І другий момент – це зміна процедур, вдосконалення технічних моментів в 4 книзі Виборчого кодексу, тому що там є багато недосконалостей і нестиковок. І важливий такий напрямок: ми би дуже хотіли закласти туди максимальне спрощення виборчих процедур, зменшити кількість документації, яку повинні розглядати виборчі комісії для того, щоб полегшити людям життя, тому що очікуємо, що ці вибори будуть доволі таки складними».

Найбільший виклик, за його словами, для Центральної виборчої комісії у цьому році – в умовах недосконалості Виборчого кодексу та епідеміологічної ситуації вжити всіх необхідних заходів, щоб місцеві вибори відбулись на всіх без виключення виборчих дільницях і не було ситуацій, коли з тих чи інших підстав результати не були встановлені.