Центральна виборча комісія частково врахувала спільні пропозиції Громадського холдингу “ГРУПА ВПЛИВУ”, Громадянської мережі ОПОРА та Центру прав людини ZMINA для спрощення процедури зміни виборчої адреси. А саме: 3 враховано, 3 враховано частково, 5 не враховано. А сьогодні, 16 квітня, відбулось обговорення проєкту Порядку зміни виборчої адреси та врахованих пропозицій у форматі відеоконференції.

Найбільш жваве обговорення викликало питання можливості зміни своєї виборчої адреси для громадян, які не мають зареєстрованого місця проживання. Так, представники громадськості у своїх пропозиціях апелювали до того, що необхідно розширити можливість реалізації виборчих прав громадян без місця реєстрації, адже наразі таких виборців в Україні близько мільйона й вони фактично не можуть брати участь у жодних виборах. І мова не лише про людей, які не мають домівки, а й про багато інших груп громадян, зокрема й частину внутрішньо переміщених осіб.

У свою чергу, представники ЦВК та ДРВ визнали наявність таких прогалин в законодавстві щодо врегулювання цього питання, але вважають, що це має регулюватись окремим Порядком про звернення до відділів ведення ДРВ для визначення виборчої адреси. Тому пообіцяли врахувати відповідні пропозиції громадськості під час найближчого напрацювання пропозицій до парламенту щодо внесення змін до виборчого законодавства, зокрема до Закону України “Про Державний реєстр виборців”.

Також під час обговорення постали питання про:

  • Можливість використання процедури зміни виборчої адреси для громадян України, які проживають за кордоном. Представники ЦВК також вважають, що процедура зміни виборчої адреси передбачена для тих, хто має виборчу адресу на території України. А для тих, хто постійно проживає за кордоном, передбачена процедура звернення в консульство і визначення виборчої за поштовою адресою.

  • Оперативний зворотний зв’язок з боку працівників органів ведення ДРВ при отриманні паперової заяви, аби одразу можна було пояснити виборцю, чого не вистачає і що треба змінити чи додати. Та представники ДРВ вважають, що це обтяжуватиме працівників відділів ведення ДРВ.

  • Невідкладність терміну розгляду заяви, адже відрізнятиметься інтенсивність роботи у міжвиборчий період і під час виборчого процесу. Голова ЦВК Олег Діденко запропонував подумати над розведенням понять терміну для реєстрації заяви та терміну для внесення уточнень за прикладом реєстрації документів кандидатів.

  • Уточнення відомостей щодо того, який саме відділ ведення ДРВ видає наказ про зміну виборчої адреси. Адже, як зазначили представники ДРВ, незалежно від того, куди виборець звертається із проханням про зміну виборчої адреси, наказ щодо цього виборця видаватиме відділ ведення ДРВ, де була його попередня виборча адреса.

Крім того, голова ЦВК Олег Діденко зазначив, що до моменту прийняття Постанови ще будуть доопрацьовуватись формулювання, тому Комісія залишається відкритою до діалогу з представниками громадськості. Наразі прогнозувати дату прийняття Постанови складно через формат роботи під час карантину.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба вважає позитивним те, що навіть в умовах карантину ЦВК знайшла можливість організувати онлайн-обговорення проєкту Порядку розгляду звернень виборців щодо зміни виборчої адреси із залученням представників профільних організацій.

“Центральна виборча комісія взяла на себе зобов'язання врахувати пропозиції, що спрямовані на гарантування виборчого права громадян, які втратили своє попереднє місце реєстрації при підготовці пропозицій щодо внесення змін до Закону України "Про Державний реєстр виборців” у межах внесення змін до Виборчого кодексу, що повинно відбутися найближчим часом. Крім того, в процесі обговорення виникла змістовна дискусія стосовно встановлення строків розгляду заяви виборців, яку Центральна виборча комісія обіцяла продовжити з урахуванням наступних пропозицій. Тому робота над проєктом Постанови не завершується сьогоднішнім обговоренням”, - розповіла вона.

Нагадаємо, 13 квітня Центральна виборча комісія опублікувала зведену таблицю пропозицій із позначками, чи були вони враховані, враховані частково або відхилені. Окрім трьох профільних громадських організацій Громадського холдингу “ГРУПА ВПЛИВУ”, Громадянської мережі ОПОРА та Центру прав людини ZMINA свої письмові пропозиції до проєкту надавали окремі члени Центральної виборчої комісії - Олена Гатауліна і Павло Любченко, відділ ведення Державного реєстру виборців Бахмутської міської ради та громадяни Богдан Николаїшин, Олег Галькович, Олексій Кудінов і Вікторія Бачкай.