Розмір грошової застави для кандидатів на місцевих виборах, визначений у чинній редакції Виборчого кодексу, необхідно зменшувати, а також ліберально підійти до питання повернення грошової застави партіям, які програли на виборах, але отримали суттєвий відсоток голосів виборців.

Про це йшла мова під час круглого столу «Реформування законодавства, що регулює місцеві вибори».

Як розповіла координаторка руху «Чесно» Віта Думанська, після публікації про збільшення застави у 40 разів у суспільстві виник значний резонанс:

«Кодекс був прийнятий для уніфікації процесів. Тож і підхід до застави має бути універсальним. А зараз виходить, що застава для участі у виборах міського голови Києва перевищує заставу для участі в президентських виборах».

Аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев зазначив, що визначення розміру грошової застави має бути політично доцільним, а суми були реалістичними для малих партій.

«Питання того, щоб грошова застава не була інструментом боротьби з малими партіями. Голова виборчої комісії Сполученого королівства з 2002 року аналізує, як грошова застава впливає на можливості малих партій (малих – це не означає маргінальних), які розвиваються і намагаються стати суб’єктом виборчого процесу. І висновок цієї комісії засвідчує, що дійсно розмір цієї виборчої застави є обмеженням діяльності малих партій, якщо суми є надмірними для них. І тому з точки зору прийняття остаточного рішення, важливо, щоб парламент дослухався до позиції позапарламентських політичних партій, проаналізував їх фінансовий стан в тому числі і прийняв зважене рішення. Не менш важливим є те, як суспільство сприймає виборчу заставу. І суттєве зростання вплине на суспільне сприйняття і на легітимність виборчого процесу. Ми не маємо ігнорувати ці виклики. В тому документі, який підготувала Громадянська мережі ОПОРА спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES), є загальна рекомендація зменшити розмір грошової застави не менше, ніж у 5 разів. Але ми розуміємо, що навіть таке зменшення є дискусійним з точки зору сприйняття суспільством», - сказав він.

Голова правління ОПОРИ Ольга Айвазовська також наголосила на перегляді розміру грошової застави:

«Застава не є майновим цензом. Вона є прийнятною, коли її сума є прийнятною. Дійсно тут було зазначено, що є питання нульової застави для громад дещо менших, ніж 90 тисяч, і є надмірною для інших органів місцевого самоврядування. Тому якщо ми спонукаємо переглядати парламент її розмір, то її треба вирівнювати до кількості виборців та чисельності величини громад, які мають однакові функції, якщо ми говоримо про міську раду, наприклад. Непогано і більш ліберально підійти до питання повернення грошової застави не лише тим, хто набрав 5%, а й 2-3% голосів виборців, що сприяє партійному розвитку на перспективу».

Заступниця Голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліна Загоруйко повідомила, що наразі у Верховній Раді зареєстрований законопроєкт щодо зменшення грошової застави і вже надійшло 24 звернення на його підтримку.

«Щодо розміру, систем відшкодування, треба дискутувати, як і справедливості по покриттю. Я особисто за те, щоб усі платили заставу, зрозуміло, що меншу. Треба говорити, наскільки меншу, але щоб це було на всіх рівнях. Якщо ми залишаємось у межах цієї системи, яка є зараз, то щоб платили партії 90 тисяч, і нижче 90 платили кандидати. Зрозуміло, що кандидат-мажоритарник не може платити якусь фантастичну суму.  Щоб була цінність участі у виборах, таким чином зменшувати участь тих, хто не зацікавлений у виборах. Ми поділяємо думку, щоб застава слугувала страхуванням участі технічних партій у розподілі членів комісії. Це треба спробувати прописати», - сказав голова підкомітету з питань організації державної влади, державної служби, служби в органах місцевого самоврядування, державних символів та нагород Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Корнієнко.

Зазначимо, що нормою Виборчого кодексу передбачено, що для організацій партій та кандидатів у міські голови (для міст з кількістю виборців більше 90 тисяч) передбачена грошова застава з розрахунку чотири розміри мінімальної заробітної плати, встановленої на день початку виборчого процесу, на кожні 10 тисяч виборців відповідного єдиного обласного, міського виборчого округу для кожного виду виборів окремо.