Впродовж 9-12 грудня в Києві відбувся тренінговий інтенсив із подолання виборчих конфліктів, де учасники вивчили досвід організації виборів в Афганістані, Іраку, Мозамбіку, Колумбії та інших гарячих точках планети.

Інтенсив складався з двох дводенних сесій для двох груп людей. Учасниками навчання стали члени Центральної виборчої комісії та їхні помічники, працівники Секретаріату ЦВК, помічники народних депутатів профільних комітетів та представники профільних громадських організацій. Тренери поділилися власним досвідом роботи з виборами в Афганістані, Іраку, Мозамбіку, Колумбії та інших гарячих точках планети. А учасники активно долучалися до виконання практичних ігрових завдань для кращого розуміння причин конфліктних ситуацій та шляхів виходу з них.

Захід організований Європейський центр виборчої підтримки (ECES) у співпраці з Громадянською мережею ОПОРА у межах проекту «Виборча реформа задля підсилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу», що здійснюється Громадянською мережею ОПОРА за фінансового сприяння ЄС.

Обидві навчальні сесії відкривав та активно брав участь в обговореннях віцепрезидент Європейського центру підтримки виборів (ECES) та колишній посол ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту-Тейшейра. Він поділився з нами враженнями від заходу та розповів, що цікаво було спостерігати за зміною ставлення учасників до теми виборів як інструментарію для вирішення конфліктів. За його словами, якщо спочатку учасники були доволі песимістичні, то після почутої інформації про іноземний досвід організації виборів на пост-конфліктних територіях, було видно, як приходить розуміння про можливість виходу навіть із найскладніших ситуацій.

Захід також відкривала координаторка виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська. «Підготовка виборів у постконфліктних умовах вимагає всебічної компетентності організаторів та учасників. Тому, не зважаючи на не таку близьку перспективу організації виборів на території ОРДЛО, всі, хто буде долучений, або розроблятиме правила і норми повинні мати шанс вивчити багатий досвід інших країн. Кожна помилка на постконфліктних виборах є типовою, а успіх – унікальний, тому методом виключення варто завчасно знати, чого, коли і за яких умов не можна допускати, а які методи та інструменти можуть бути прикладними для нас. Цінним є й те, що залучені тренери мали безпосередній досвід роботи під час конфліктів, участі у мирних перемовинах, медіації, а не лише читали про це в книжках чи відкритих матеріалах», - розповіла вона.

Тренерами стали люди з досвідом спостереження за виборами в Афганістані, Іраку, Мозамбіку, Колумбії та інших гарячих точках планети:
- керівниця програм ECES, старша радниця з управління конфліктами Вікторія Флоріндер;
- радник з юридичних питань та питань виборчого адміністрування ECES Стефан Коман;
- юрист, колишній радник офісу Високого Уповноваженого з питань миру в Колумбії Маріо Пуерта.

Стефан Коман розігрів цікавість учасників вступом про виборчий цикл у постконфліктних середовищах. А потім тренери одразу перейшли до розгляду кейсів. Так, велике зацікавлення та шквал запитань викликали приклади від Маріо Пуерта щодо миротворчого процесу 2012-2016 років у Колумбії. А Вікторія Флоріндер запропонувала на практиці розіграти процес діалогу та медіації між сторонами, що конфліктують, за матеріалами референдуму в Каталонії у 2017 році.

Також під час навчання обговорили питання впливу виборів на встановлення миру після завершення конфлікту, медіацію як інструмент запобігання виборчим конфліктам, програми роззброєння та реінтеграції, роль миротворчих місій в адмініструванні виборчого процесу, перехідне правосуддя, прозорість виборчого процесу на постконфліктних територіях та фейкове спостереження за виборами.

Своїми враженнями від тренінгового інтенсиву поділився член Центральної виборчої комісії Сергій Постівий: «Я би хотів подякувати організаторам Громадянській мережі ОПОРА за можливість бути присутнім на такому заході, він однозначно корисний. Будь-який досвід іноземних партнерів та інших країн обов1язково має бути врахований зокрема і нами. Адже набагато краще вчитися на помилках інших, аніж на власних, щоб їх не допускати. Піднята тема на сьогодні є дуже актуальною для України, зокрема й щодо фейкових новин, і обміном інформацією тощо. Тому однозначно отримана практика, я сподіваюсь, буде врахована в роботі й Центральної виборчої комісії, і неурядових громадських організацій. Це була активна співпраця і державних структур, і громадських організацій».

Нагадаємо, Європейський центр виборчої підтримки (ECES) – провідна неурядова організація, що спеціалізується на консультуванні та операційній підтримці усіх виборчих стейкхолдерів, включаючи органи адміністрування виборів, організації громадянського суспільства, які займаються просвітою виборців та спостереженням за виборами, політичні партії, які просувають виборчі реформи, а також ЗМІ, правоохоронні органи та суди.

Переглянути всі фото з цього заходу можна за посиланням.

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project