Кандидат в народні депутати України, відомий в Луганській області бізнесмен та оппозиційний до влади позапартійний політик Сергій Володимирович Шахов зареєстрований кандидатом в народні депутати України по ВО № 107 (центр – м. Лисичанськ). Про це свідчить постанова ЦВК № 356 від 14 серпня 2012 р. 

Стаханівський підприємець Сергій Шахов є позапартійний,  а також очолює ООО «Шахов С.В.».

Слід зазначити, що до останнього дня подання документів на реєстрацію кандидатом в народні  депутати ЦВК прес-службою «Команди Сергія Шахова»  в ЗМІ активно розповсюджувалась інформація щодо можливого висування Сергія Шахова  по ВО № 106 чи по ВО № 104. І саме в цих округах були висунуті «двійники» відомого в  Луганській області бізнесмена Сергія Шахова. 

Так по ВО №  106 (центр –м. Северодонецьк)  кандидатом в народні депутати зареєстрований Сергій Олександрович Шахов (Постанова ЦВК № 273 від 11.08.2012 р.), якого висунула політична партія «Україна – Вперед!». Сергій Шахов від партії «Україна-Вперед!» прожиає у м.Полтава та є президентом громадської організації «Інститут Демократичного Суспільства» в даному місті.  

За спостереженнями Громадянської Мережі ОПОРА даний кандидат жодної політичної активності на 106 окрузі не проводить.

По ВО № 104 (центр – Артемівський район м. Луганська) кандидатом в народні депутати зареєстрований позапартійний Шахов Володимир Миколайович, який мешкає в м. Брянка Луганської області. Даний кандидат висунутий шляхом самовисування  Про це свідчить постанова ЦВК № 356 від 14 серпня 2012 р. 

Нагадаємо, кандидата в народні депутати України по ВО №107 Сергія Володимировича Шахова викликали на допит у Стаханівське міське  управління міліції 09 серпня 2012 р.,  8 червня 2012 р. у м. Первомайськ (Луганська область) міліція намагалась затримати відомого на Луганщині підприємця, ймовірного кандидата в депутати Верховної Ради України Сергія Шахова під час його спілкування з виборцями м. Первомайськ, 20 червня 2012 р. в м. Первомайськ (Луганська обл.) міліція перешкоджала встановлювати дитячий майданчик  у спальному районі  м. Первомайськ  представникам благодійного фонду Сергія Шахова. Також, неодноразово ОПОРА оприлюднювала факти непрямого підкупу від можливих кандидатів, представників "Команди Сергія Шахова".

 
 
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотерміновго спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти