Члени робочої групи щодо Виборчого кодексу та представники організацій, які займаються питаннями людей з інвалідністю, дійшли згоди щодо відповідних поправок. Компроміс полягав у тому, щоб знайти розумний баланс між необхідністю забезпечення прав людей з інвалідністю та реалістичністю виконання таких умов.

19 лютого відбулось тридцять дев’яте засідання робочої групи з доопрацювання проекту Виборчого кодексу до другого читання. Засідання здійснювалось у форматі широкого обговорення з усіма зацікавленими сторонами, під час якого розглядались питання реалізації виборчих прав та доступності виборчого процесу особам з інвалідністю.

На ньому були присутні 2 народні депутати - члени робочої групи Руслан Сидорович та Олександр Черненко. Також співавтор однієї з інших версій Кодексу Віктор Залізнюк, помічники народних депутатів Ольги Богомолець, Валерія Писаренка, Руслана Сидоровича та представники ОПОРИ від громадськості. До цього засідання долучились представники громадських організацій, що опікуються питаннями людей з інвалідністю: Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич, експерт Української Гельсінської спілки з прав людини Богдан Мойса, членка наглядової ради НСТУ у сфері захисту прав осіб з інвалідністю Наталія Скрипка, представники Національної асамблеї людей з інвалідністю та інші.

Голова робочої групи Олександр Черненко зазначив: «Ви бачили, що депутати підготували досить ґрунтовні поправки, але ми розуміємо, що вони були тільки провайдерами. Насправді ж більшість цих поправок готувались відповідними зацікавленими особами й це дуже добре. За свого депутатства я не пам’ятаю, щоб колись під час розгляду виборчого законодавства так ґрунтовно розглядались питання, які стосуються забезпечення виборчих прав людей з інвалідністю. Їх було дуже багато, вони були різні і проходячи ці поправки на етапі роботи робочої групи в нас виникали деякі дискусії, що вчергове доводить, що це потребує серйозної розмови. Нам треба спробувати всім разом знайти баланс між забезпеченням виборчих прав осіб з інвалідністю й реалістичністю. Бо якщо ми запишемо в законодавство норми, які з фінансових, технологічних чи інших причин буде важко реалізувати, то під час організації виборчого процесу ми можемо отримати реальні проблеми, які можуть взагалі поставити під сумнів виборчий процес та результати волевиявлення».

Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич наголосив: «Сьогодні тут присутні представники експертного середовища, громадських організацій людей з інвалідністю, команда Уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю. Це – люди, які фактично працювали над тими пропозиціями, що були подані у вигляді поправок до Виборчого кодексу. Робота над Виборчим кодексом співпала з глобалізацією щодо забезпечення прав людей з інвалідністю в суспільному середовищі України. Тобто, мова йде про те, що сьогодні питання, пов’язані з інфраструктурою соціальною, культурною, житловою, вуличною, транспортною та іншими, системно сьогодні відпрацьовуються. І є вже цілий ряд урядових, законодавчих, відомчих документів до виконання».

За його словами, до Виборчого кодексу було подано 97 поправок, які стосувались питань людей з інвалідністю. Робочою групою було враховано 16, редакційно враховано 11, відхилено 64, ще щодо 5 поправок представники робочої групи не дійшли згоди.

На сьогоднішньому засіданні розглянули ті поправки, щодо яких представники організацій, які опікуються питаннями людей з інвалідністю, наполягали на прийнятті. Так, була прийнята поправка, яка передбачає необхідність публікації інформації на сайтах органів влади різних рівнів у форматі, доступному для людей з вадами зору. Це означає, що необхідно буде дублювати інформацію, яка опублікована у форматі .pdf документами формату .doc, які можуть опрацьовуватись та озвучуватись спеціальними програмами-помічниками. Також передбачили створення спеціальних виборчих дільниць в геріатричних інтернатах та інших закладах, де найчастіше проживає велика кількість людей з інвалідністю. Зараз частою буває практика, що для мешканців цих закладів обирають формат голосування «на дому», який, за словами Валерія Сушкевича, може бути маніпулятивним. Таким чином, по завершенню засідання частину раніше відхилених поправок врахували, а частину ще взяли для додаткового доопрацювання. Наприклад, питання, які стосуються доступності публікації інформації про вибори, у засобах масової інформації або на сайті партій вирішили обговорити з експертами Національної суспільної телерадіокомпанії України на предмет можливості передбачити обов’язкове титрування або дублювання жестовою мовою для всіх або частини ЗМІ.

Нагадаємо, за 35 засідань впродовж квітня-грудня 2018 року члени робочої групи вже розглянули 98,8% з усіх 4296 поправок. А у 2019 році повернулись до питань, щодо яких під час розгляду правок не змогли дійти згоди. З січня відбулось 4 засідання, два з яких стосувались узгодження технічних питань для гармонізації тексту Виборчого кодексу, а два інші проходили у форматі широких дискусій із зацікавленими сторонами – щодо питань реалізації прав ВПО та трудових мігрантів, а також щодо питань реалізації прав людей з інвалідністю. Ще два засідання не відбулось через те, що народні депутати не змогли зібратись на засідання робочої групи.

До складу робочої групи входить 24 народні депутати та двоє експертів, які є співавторами інших версій Кодексу. На сьогоднішньому засіданні були присутні 4 народні депутати, які входять до складу робочої групи: Остап Єднак, Юрій Левченко, Руслан Сидорович, Олександр Черненко, а також член робочої групи і співавтор іншої версії Виборчого кодексу – Віктор Залізнюк. Крім того, на засіданні були присутні помічники народних депутатів, які входять до складу робочої групи: Ольги Богомолець, Юрія Дерев'янка, Михайла Папієва, Вадима Писаренка, Ігоря Попова, Вікторії Пташник, Руслана Сидоровича, Сергія Тарути. 

Наступне засідання робочої групи заплановане на п’ятницю, 22 лютого, о 12:00 за адресою: вул. Садова, 3а, каб. 916а. Цього разу розглянуть залишкові технічні питання для гармонізації тексту Виборчого кодексу.

Нагадаємо, ця робоча група не має положення щодо своєї роботи й відповідно кворум та голосування не передбачені. Але важливо, щоб на засідання групи ходили всі учасники, аби якнайшвидше розглянути всі 4 400 поправок та розблокувати процес подальшого розгляду Виборчого кодексу.

За результатами розглядів ця робоча група надасть свої рекомендації Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо поправок. Комітет на своєму засіданні розгляне напрацювання робочої групи та прийме рішення щодо висновку до проекту Виборчого кодексу для подальшого його винесення на друге читання в сесійній залі парламенту.

Варто зазначити, що 251 поправка була розглянута в рамках кількох зустрічей групи підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Попередній процес розгляду поправок у рамках цієї групи стартував 21 грудня. 28 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, що відбулось під куполом парламенту, депутати проголосували за створення офіційної робочої групи з підготовки до розгляду в другому читанні проекту Виборчого кодексу України №3112-1. А вже 4 квітня на наступному засіданні затвердили персональний склад цієї офіційної робочої групи. До неї увійшли 24 особи, серед яких 22 чинні народні депутати та двоє експертів-співавторів інших версій Виборчого кодексу.