Державний міністр безпеки Великої Британії Том Тугендхат з делегацією британських дипломатів відвідали Центр сприяння документуванню воєнних злочинів, який заснувала Громадянська мережа ОПОРА у Варшаві. 

Том Тугендхат подякував ОПОРІ за ініціативу збору воєнних злочинів та наголосив, що таке посередництво між жертвами та прокурорами – є вкрай важливим. Міністр відзначив: «Сьогодні я з перших вуст почув про жахливі злочини, скоєні Росією. Винні мають бути притягнуті до відповідальності за своє варварство».

На зустрічі з командою Центру,  а також головою правління Громадянської мережі ОПОРА та співзасновницею Міжнародного Центру української перемоги Ольгою Айвазовською британська делегація обговорила роль Великої Британії як надійного партнера України у протистоянні російській агресії  та перспективи співпраці у відновленні справедливості. Зокрема щодо створення міжнародного механізму покарання як винних у злочинах проти цивільного населення, так і вищого російського керівництва, котре ініціювало масштабний злочин агресії. 

Як розповіла Ольга Айвазовська, юристи та психологи Центру cприяння документуванню воєнних злочинів зібрали 656 попередніх інтерв’ю від свідків воєнних злочинів, що були вимушені втекти від війни в Україні до Польщі. Так, потерпілі повідомили про 4487 воєнних злочинів. Дані інтерв’ю передаються на систематичній основі до місцевої прокуратури Республіки Польща та представники правоохоронних органів здійснюють офіційні слідчі дії зі свідками, які погодились співпрацювати заради правосуддя та притягнення до відповідальності злочинців.

Методика Центру передбачає опитування дорослих свідків під час  візитів спеціалістів (юристів та психологів) до місць централізованого проживання значної кількості шукачів тимчасового прихистку з України. Наприклад, найбільше інтерв’ю — 250 — зібрала група психологів та юристів під час візиту на Ptak Warsaw Expo, де, за офіційними даними, перебувають близько 5 тисяч вихідців з України.

Детальніше: Груповий аналіз інтерв’ю, проведених Центром сприяння документуванню воєнних злочинів

«Нас турбувало, як використати, ті дані, що збирає Центр. Ми не мали на меті поширювати інформацію, зібрану під час свідчень як історії для ЗМІ чи соціальних мереж, — розповіла Ольга Айвазовська. — Ми звернулися до Генеральної прокуратури України із проханням рекомендувати нас, як професійну ініціативу, котрій можна довіряти, Польській Прокуратурі. Ми передаємо дані Прокуратурі Польщі, а вони вже починають офіційні процесуальні дії — розслідування воєнних злочинів росії в Україні».

ОПОРА вже має відгук від польської Прокуратури, що така діяльність дуже допомагає, адже юристи та психологи Центру україномовні, а відповідно їм легше налагодити контакт із жертвами російської агресії та отримати такі потрібні свідчення.

За словами Айвазовської, найважливішою для нашої ініціативи наразі є саме політична підтримка: «Центр сприяння документуванню воєнних злочинів сприяє формуванню доказової бази для пошуку політичної волі серед країн-партнерів щодо заснування Спеціального трибуналу щодо злочину агресії заради притягнення до відповідальності вищого керівництва  російської федерації». 

За словами юристів, котрі працюють у Центрі справедливість та потенційні репації — це саме те, що важливе для цивільних жертв російського терору. Адже перспектива покарання та відповідальності злочинців мотивують людей давати свідчення. 

Том Тугендхат — державний міністр безпеки Великої Британії 6 вересня 2022 року та входить до кабінету міністрів. Раніше він обіймав посаду голови спеціального комітету у закордонних справах з 2017 по 2022 рік. З 2015 року він був членом парламенту. До обрання депутатом Том брав участь в операціях в Іраку та Афганістані. Він також працював у Міністерстві закордонних справ, допомагаючи створити Раду національної безпеки Афганістану та уряд у провінції Гільменд. Повернувшись до Великобританії, Том служив військовим помічником і головним радником начальника штабу оборони британської армії.

Over the past year, hundreds of Ukrainians have contributed testimony to the Centre for Assistance of War Crimes Documentation in Warsaw.

Today I heard first-hand about the horrendous crimes committed by Russia. Those responsible must be held to account for their barbarity. pic.twitter.com/55He8Z2jsh

— Tom Tugendhat (@TomTugendhat) February 2, 2023

Фундація «ОПОРА в Польщі» (OPORA in Poland) заснована у Варшаві 26 червня 2022 року після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Організація була створена, щоб допомогти міжнародній спільноті, юристам-правозахисникам та українській владі підтримувати неминучість покарання за воєнні злочини. Її запуск ініціювали представники ВГО «Громадянська мережа ОПОРА».
«ОПОРА в Польщі» керує Центром сприяння документуванню воєнних злочинів у Варшаві. Створений влітку 2022 року українськими громадськими активістами, Центр проводить інтерв’ю з біженцями, які були змушені залишити Україну через російську агресію та зараз перебувають у Польщі. Центр розробив власну методику, аби гарантувати, що вся інформація, зібрана від жертв і свідків воєнних злочинів, буде передана до правоохоронних органів з можливістю їх використання в майбутніх судових процесах. Для цього ОПОРА співпрацює з Генеральною прокуратурою України та Прокуратурою Республіки Польща, прокурорами Міжнародного центру з розслідування злочинів агресії проти України (ICPA), щоб правильно зібрати якомога більше записаних свідчень українців як можливу доказову базу для майбутніх судових процесів.