Голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська вважає «показовим убивством» загибель українських військових в Оленівці. На її переконання, керівництво рф санкціонувало цю страту.

Як зазначила Ольга Айвазовська: «Подібні обстріли і рішення не могли бути реалізовані без персональної участі керівництва російської федерації. Тому наша енергія і злість мала би бути направлена на створення трибуналу з питань агресії, де факт цієї агресії буде встановлений в юридичний спосіб. Трибунал має бути заснований на основі підписання договорів між українською державою та міжнародними організаціями або і іншими державами, які розділяють цю позицію». Оскільки українські військові захищались нормами міжнародного права, зокрема Женевською конвенцією, тому за словами Айвазовської, «це не просто прецедент, а показове вбивство». Саме тому вересень та жовтень цього року має бути приурочені подіям, які допоможуть визнати рф державою-спонсором тероризму. На думку Айвазовської, якщо США покажуть рух до цього визнання, то й інші партнери будуть готовими.

«Процес завершиться тоді, коли російське суспільство відповість за злочини, скоєні або за його мовчазної згоди, або за його підтримки війни. Відповідальність не настане дуже швидко, але вона має настати», – додала Ольга Айвазовська.

Окрім того, Організація об’єднаних націй і Червоний Хрест повинні публічно відзвітувати щодо вбивства росіянами українських військових в Оленівці. Адже, коли солдатів виводили з Азовсталі, то очевидно, що надавались якісь гарантії їхньої безпеки. На думку Айвазовської, організації-гаранти мали б накласти санкції за зрив домовленостей і страту українських військовополонених. «Коли мова йде про перемовини щодо обміну заручниками або полоненими, то звичайно гарантії надаються. Про зміст цих гарантій до моменту обміну нікому не повідомляють. Те, що нам невідомий зміст домовленостей – це загальноприйнята практика. Однак, коли стався зрив, організації, які брали на себе певні гарантії, мають оприлюднити цю інформацію. Якщо таких гарантій не було, то питання, чому наші військові звідти (з Азовсталі – ред.) вийшли. Якщо дали наказ виходу, значить мали бути певні гарантії. Якщо якась сторона їх не дотрималась, значить мають бути санкції. Якщо ці санкції не можуть накласти ООН і Червоний Хрест, то це мають зробити ті країни, які фінансують ООН і Червоний Хрест. Це організації, які отримують мільярдні бюджети, тому вони мають виправдовувати своє існування ефективністю роботи», – розповіла вона.

«ООН і Червоний Хрест були частиною перемовного процесу. Тепер, розуміючи, що він зірваний, вони мають публічно оголосити чи доповісти своїм країнам-спонсорам, наскільки вони ефективні і хто призвів до цього зриву. Адже й Україна інвестує в Червоний Хрест, і Україна є частиною ООН. Якщо апарат неефективний, то треба робити висновки. Це росіяни зірвали ці домовленості? Чи зміст цих домовленостей не підкріплювався серйозними гарантіями? Що буде якщо росія зірве ці гарантії?» – зазначила Ольга Айвазовська.

Україна має вимагати підзвітності ООН і Червоного Хреста.

Зазначимо, що 3 серпня Міжнародний комітет Червоного Хреста опублікував заяву, в яких зазначено, що він не гарантував безпеку захисників "Азовсталі", які потрапили в російський полон.