російська окупація призвела до систематичного терору, тортур і нелюдського поводження, свавільного вбивства невинних мирних жителів та свідомого знищення всього українського проти волі наших громадян на силою захоплених територіях. З такими тезами вчора, 20 липня, на слуханнях Гельсінської комісії США виступила Голова Правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

Чергові слухання американської урядової Комісії з питань безпеки та співробітництва в Європі (Гельсінської комісії США) були присвячені темі окупованих територій України. Обговорення втрат, яких завдає українцям війна, підкреслює важливість постійної допомоги від партнерів України для перемоги у війні, відновлення територіальної цілісності, відбудови зруйнованої інфраструктури та притягнення російських воєнних злочинців до відповідальності.

Як зазначив голова Гельсінської комісії сенатор Бен Кардін, українці в окупації зазнають особливої жорстокості: їх допитують, над ними знущаються в російських «фільтраційних таборах», порушують їхні права на свободу пересування та слова. Співголова Комісії конгресмен Стів Коен висловив думку, що мета путіна в цій війні — стерти українську ідентичність та Україну як незалежну країну. За оцінкою конгресмена, якщо путіна не зупинять в Україні, його доведеться зупинити десь в іншому місці.

Конгресмен Джо Вілсон зауважив, що геноцидна війна путіна проти України свідчить про дві речі: «Перша — потреба озброїти українців для перемоги. Друга — за грубе порушення прав людини необхідно відповідати».

Майкл Карпентер, постійний представник і посол США при Організації з безпеки і співробітництва в Європі, наголосив: «У всьому регіоні ОБСЄ багато держав-учасниць мають підстави побоюватися імперських амбіцій росії. Вони знають, що також можуть стати об’єктами нападів росії, якщо кремль досягне військового успіху в Україні». За його словами, Гельсінська комісія працює над тим, щоб притягнути росію до відповідальності за порушення Гельсінського заключного акту, міжнародного гуманітарного права та прав людини.

Сенатор Річард Блюменталь розповів: «Коли два тижні тому я був в Україні, я бачив братські могили в Бучі. Жінок і дітей вбивали зі зв’язаними за спиною руками лише за те, що вони українці. Це геноцид».

Про життя українських громадян, які опинилися під окупацією, розповіла членам комісії Голова Правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

Нижче наводимо тези її виступу.

«Я б хотіла виступити від імені тих людей, які зараз живуть в окупації. Це найдраматичніший період для них, тому що ці громадяни України наразі не мають голосу. І ми маємо розпоаідати їхні історії.

Що довше триватиме окупація, то більше тортур, принижень та болю зазнають українські громадяни.

Дії окупантів спрямовані на системне й цілеспрямоване знищення української ідентичності, яку випалюють тортурами, залякуваннями та приниженнями всього українського — від зміни географічних назв до знищення українських книжок у місцевій бібліотеці. Окупантам потрібен лише короткий час, щоб відрізати місцевих громадян від незалежних новин з України, залишити їх в інформаційному вакуумі, без доступу до Інтернету, мобільного зв’язку чи можливості виїхати та шукати притулку на підконтрольних Україні територіях.

Окупанти вдалися до масових фільтраційних заходів, що мають на меті шляхом повторюваних опитувань місцевого населення виявити та знищити будь-який потенційний опір окупаційному режиму серед простих громадян. Тим самим вони прагнуть залякати мирне населення і змусити його демонструвати беззастережну лояльність до нових господарів.

До російської федерації депортували понад 1,3 млн громадян України. Вони зазнали принизливих процедур. Понад 240 тисяч українських дітей примусово вивезли до росії.

Ви можете пригадати перші дні повномасштабного вторгнення, коли беззбройні цивільні українці мужньо вийшли на вулиці та зустріли озброєних російських військових з українськими прапорами та гаслами, відкрито демонструючи непокору та спротив неспровокованому втручанню кремля. У відповідь на мужність українців російські окупанти зустріли мирних протестувальників зі зброєю та стріляниною в таких містах, як Чаплинка, Каховка, Херсон, Енергодар. Потім почалися масштабні акти терору, фільтрації, депортації, насильницьких зникнень, катувань громадян. Приборкання опору та вільного волевиявлення громадян було першим кроком у російських планах анексії новоокупованих територій.

Наступний крок — це те, що росіяни та окупаційна влада на місцях оголосили дату потенційного місцевого референдуму щодо так званої незалежності від України, щоб “узаконити” анексію української території. Вони обрали навіть дату проведення — вересень.

російську федерацію за визначенням слід визнати терористичною державою. Херсонець Денис Федько в березні розповів, як біля Каховської ГЕС росіяни 36 пострілами вбили членів його родини, в тому числі двох неповнолітніх дітей. В автомобілі їхали його батьки, дружина брата та її діти, 6-річна Софія та 18-місячний Іван. Весь час він спілкувався з матір'ю по телефону і став свідком їхньої страти. Він чув постріли, плач дітей, крики невістки та матері. Останнім помер малий Іван.

Мешканка Херсону Вікторія засвідчила, що для того, аби виїхати з міста на автомобілі, їй разом з чоловіком і дитиною довелося пройти 53 блокпости. На 20 блокпостах росіяни обшукували їх, забирали цінні речі, наказували роздягнутися, оглядали білизну. Сьогодні навіть такі непрості втечі вже не можливі. Населення на тимчасово окупованих територіях часто піддають катуванню електричним струмом, побиттям, зґвалтуванням та моральним знущанням. Такі дії порушують основні права людини та закони війни, це воєнні злочини та злочини проти людства. Мета — знищити українців та їхню ідентичність. Тому ці дії є геноцидом у ХХІ столітті.

Жителька Рубіжного Луганської області Юлія Пустовіт надала свої свідчення Громадянській мережі ОПОРА після евакуації до російської федерації. Вона повідомила, що у всіх депортованих росіяни відібрали документи, що посвідчують особу, і такі українці не мають свободи пересування та перебування на території росії. Але Юлії вдалося зберегти документи, що посвідчують особу. Їй довелося симулювати лояльність до російської влади та розповісти, що в Санкт-Петербурзі у неї є родичі, які готові прийняти її в себе. Після фільтрації та депортації до росії Юлії вдалося втекти з потяга разом із дітьми. Тепер усі вони в безпеці в Естонії. Їй допомогли волонтери.

Слідчий комітет російської федерації збирає "докази" порушень правил ведення війни та ймовірних злочинів проти мирного населення, вчинених Збройними Силами України. Комітет готується звинуватити українських військових у знищенні міста Маріуполь, незважаючи на те, що ми знаємо: російська армія руйнувала місто щодня протягом місяців. Такі звинувачення потрібні росії для пропаганди, щоб створити інформаційну завісу та приховати воєнні злочини російських збройних сил, які призвели до руйнування міст. Можна очікувати, що перші смертні вироки українським військовим перетворяться на системну роботу. Такі звинувачення стануть черговим інструментом терору проти мирного українського населення та військовополонених на окупованих територіях. Навмисне зміщення уваги з російської армії шляхом покладання відповідальності за будь-які звірства на незаконні збройні формування є ще одним методом російської пропаганди.

Нам потрібно будувати інформаційні мости між територіями, що перебувають під контролем українського уряду, та окупованими територіями, але з початком повномасштабного вторгнення провайдери Meta (Facebook, Instagram, Messenger) змінили свою політику щодо публікації та модерації контенту, призначеного для тимчасово окупованих територій. З 26 лютого у стрічках користувачів із Донецької та Луганської областей з’являються рекламні дописи, які негативно впливають на українців на підконтрольних нашій владі територіях.

Дуже важливо знати, як можна побудувати ці мости, тому що ми хочемо продовжувати допомагати людям. Ми повинні запобігти іншій окупації в Україні та пам’ятати, що референдум є одним із приводів для використання ядерної зброї в майбутньому. Адже росія й далі використовуватиме цей аргумент для такого типу агресії».

Комісія з питань безпеки та співробітництва в Європі (Гельсінська комісія США) — незалежне урядове агентство США, засноване Конгресом в 1975 році. Основна мета її створення — контроль за дотриманням Гельсінського заключного акту, що став основою діяльності ОБСЄ. Комісія просуває питання прав людини, військової безпеки та економічної співпраці у 57 країнах Європи, Євразії та Північної Америки. Членами комісії є 9 сенаторів (верхня палата Конгресу), 9 законодавців Палати представників (нижня палата Конгресу) ще 3 посадовців, які представляють виконавчу владу (Держдепартамент, Пентагон і Міністерство торгівлі США).

Нагадаємо, що аналітики ОПОРИ системно слідкують за життям людей в окупації, оцінюють актуальні рішення держави зі збереження зв'язків із громадянами на тимчасово окупованих територіях, реалізацію планів деокупації та допомоги внутрішньо переміщеним особам із захоплених росією регіонів. Щопонеділка ми обговорюємо актуальні питання про ТОТ в ефірах “Окуповані” на YouTube-каналі Говорить ОПОРА, а також спільно з виданням “Дзеркало тижня” випускаємо регулярні аналітичні матеріали