В умовах воєнного стану Тернопільська міська рада продовжує працювати та реагувати на нові виклики. Активних бойових дій в області немає, а основні проблеми, з якими зіштовхується керівництво міста, — це забезпечення внутрішньо переміщених осіб житлом, допомога Збройним Силам України і громадянам, що мешкають у регіонах, де тривають бої, та налагодження життєдіяльності краю в нових умовах.

Після 24 лютого 2022 року сесії Тернопільської міської ради, засідання постійних депутатських комісій та виконкому відбуваються регулярно. Депутатський склад ради порівняно стабільний — єдина зміна сталася 24 червня 2022 року, коли Тернопільська міська територіальна виборча комісія взяла до уваги факт дострокового припинення повноважень Олександра Смика у зв'язку з його смертю і визнала обраним наступного за черговістю у єдиному багатомандатному виборчому списку кандидата від організації партії “Порядок. Відповідальність. Справедливість” Олександра Вільчинського.

Склад Тернопільської міської ради напередодні повномасштабної війни

За результатами місцевих виборів 2020 року до складу Тернопільської міської ради увійшли 42 депутати, які були висуванцями 6 політичних партій — ВО “Свобода”, “Європейська Солідарність”, “Порядок. Відповідальність. Справедливість”, “За майбутнє”, “Слуга народу”, “Сила Людей”. У міській раді створено 3 фракції — Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, “Порядок. Відповідальність. Справедливість.”, “Європейська  солідарність”. Ще 10 депутатів є позафракційними. У раді функціонує міжфракційне об'єднання з гендерних питань “Рівні можливості”.

Міським головою уже втретє поспіль обрали висуванця від ВО “Свобода” Сергія Надала. Секретарем міськради став представник партії “Порядок. Відповідальність. Справедливість” Ігор Гірчак. За інформацією сайту міської ради, Іван Хімейчук є заступником міського голови — керуючим справами, а заступниками міського головиоз питань діяльності виконавчих органів ради працюють Ігор Крисоватий, Володимир Дідич, Вікторія Остапчук і Владислав Стемковський.

Міський голова, його заступники, секретар ради та ще 7 осіб входять до виконавчого комітету, що складається з 13 осіб.

Робота Тернопільської міської ради після початку повномаштабних бойових дій

Від моменту введення воєнного стану в Україні до 1 липня 2022 року Тернопільська міська рада тричі збиралася на сесії — одну чергову і дві позачергові. Ці пленарні засідання відбувались в режимі відеоконференції. Записи сесій можна переглянути за посиланнями, розміщеними на сайті муніципалітету. Також там можна завантажити перелік депутатів, присутніх на пленарних засіданнях, і дані про поіменне голосування.

За період із 24 лютого до 24 червня 2022 року відбулося 53 засідання виконавчого комітету Тернопільської міської ради (14 планових і 39 позапланових). Відеозаписи планових засідань можна переглянути за посиланням. За цей час виконком прийняв 438 рішень.

У Тернопільській міській раді сформовано 8 постійних депутатських комісій. За 4 місяці від початку воєнного часу комісія з питань регулювання земельних відносин та екології не збиралася жодного разу. Своєю чергою, комісія з питань містобудування провела одне засідання, комісія з гуманітарних питань — два, комісія з питань житлово-комунального господарства, екології та надзвичайних ситуацій, енергозбереження та енергоефективності — одне; комісія з питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку, регламенту та депутатської діяльності — чотири; комісія з питань економіки, промисловості, транспорту і зв'язку, контролю за використанням комунального майна, зовнішніх зв'язків, підприємницької діяльності, захисту прав споживачів та туризму — три; комісія з питань бюджету та фінансів — чотири.

На сайті Тернопільської міської ради за період із 24 лютого до 24 червня 2022 року опубліковано 103 розпорядження міського голови.

Рішення Тернопільської міської ради, спрямовані розв’язання проблем, які виникли через воєнні дії

На черговій 13-й сесії Тернопільської міської ради 4 березня 2022 року, що була першою від часу вторгнення російських військ, депутати підтримали та скерували звернення до білоруських міст-побратимів Гродно та Пінськ щодо воєнних дій на території України. Цим документом місцеві обранці нагадали муніципалітетам білоруських міст про демократичні цінності та закликали не допустити втягування Білорусі у війну проти України. На цій сесії також затвердили зміни до бюджету громади на 2022 рік, якими передбачили додаткові кошти на посилення обороноздатності військових формувань Тернопільського гарнізону, фінансову підтримку ТБФ “Карітас” та придбання соціальних карток для проїзду в громадському транспорті для ВПО.

6 березня 2022 року на 14-й позачерговій сесії Тернопільська міська рада підтримала та скерувала звернення до Президента США, Президента Франції, Канцлера Німеччини, Прем’єр-міністра Великобританії, Генерального Секретаря НАТО, урядів та парламентів країн-членів НАТО, послів та дипломатичних корпусів усіх держав НАТО щодо підтримки прохання Президента України  Володимира Зеленського про закриття неба над Україною. Також депутати звернулися до міст-побратимів та міст-партнерів Тернополя з проханням ініціювати звернення до керівництва своїх держав щодо закриття неба над Україною.

На 15-й позачерговій сесії 16 травня депутати затвердили кілька рішень виконавчого комітету. Також вони заслухали звіт про виконання бюджету громади за І квартал 2022 року. За звітний період із запланованих 675,5 млн грн до бюджету Тернопільської громади надійшло 668,2 млн грн доходів — виконання плану становить 98,9%.

Рішення виконкому Тернопільської міської ради, спрямовані на розв’язання проблем, які виникли через воєнні дії

Багато питань на засіданнях виконавчого комітету Тернопільської міської ради стосуються нагальних потреб, які виникли через воєнний стан. Одним із перших було рішення №191 від 1 березня 2022 року про термінове спрямування 339 600 грн на закупівлю двох систем сповіщення населення, що охопили кілька мікрорайонів міста.

2 березня 2022 року виконавчий комітет прийняв рішення №216, яким погодив проєкт змін до бюджету громади на 2022 рік і виніс його на розгляд сесії. Відповідно, на “Програму забезпечення обороноздатності військових формувань Тернопільського гарнізону та військового призову Тернопільської міської територіальної громади”  передбачено додатково 7 млн грн; на фінансову підтримку ТБФ “Карітас” — 2 млн грн (для надання допомоги внутрішньо переміщеним особам); ще 200 тис. грн — на придбання соціальних карток для проїзду в громадському транспорті. Ці картки роздають вимушеним переселенцям з інших регіонів України.

Рішенням №220 від 8 березня виконком погодив кандидатури командирів добровольчих формувань територіальної громади.

Рішенням №244 від 15 березня 2022 року виконком дозволив управлінню житлово-комунального господарства, благоустрою та екології укласти зі спеціалізованим комунальним підприємством “Ритуальна служба” Тернопільської міської ради договір на поховання померлих внутрішньо переміщених осіб, близькі яких не спроможні оплатити вказані послуги. На це передбачили бюджетні кошти в сумі 195 360 грн. Пізніше, 21 березня, аналогічний договір дозволили укласти щодо поховання померлих осіб, які загинули в бойових діях у зв'язку з військовою агресією російської федерації проти України, на що виділили 194 979, 80 грн.

Також 15 березня рішенням №245 від орендної плати на період з 1 березня до моменту припинення воєнного стану звільнили підприємства, що здійснюють господарську діяльність та використовують майно комунальної власності Тернопільської міської територіальної громади. Крім того, 17 березня було прийняте рішення №265 про підтримку суб’єктів господарювання у сфері зовнішньої реклами. На період з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану розповсюджувачів зовнішньої реклами звільнили від плати за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів (змінна реклама: білборди, призматрони, сітілайти, світлові екрани-монітори), що перебуває у комунальній власності Тернопільської міської територіальної громади, за умови безоплатного розміщення соціальної реклами погодженої Тернопільською міською радою.

16 березня виконавчий комітет відповідно до рішення №264 вирішив розгорнути "Волонтерський центр у Тернопільській міській територіальній громаді" для отримання та видачі допомоги для громад, військових формувань та об’єднань, підрозділів охорони правопорядку, переселенців та потребуючих осіб, які постраждали від військової агресії російської федерації на території України на базі Центру науки Тернополя

Рішенням виконкому №294 затверджено Порядок компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану на територію Тернопільської міської територіальної громади. Рішенням №462 визначено обсяг компенсації витрат особам, що розмістили внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану на територію Тернопільської міської територіальної громади за квітень 2022 року. Також відповідний документ прийняли за травень.

30 березня виконком своїм рішенням №319 спрямував кошти в сумі 2 250 000 грн на закупівлю продуктів для харчування внутрішньо переміщених осіб, що тимчасово мешкають у закладах освіти. Також керівникам закладів дошкільної освіти та початкових шкіл, де розміщені ВПО, передали харчові продукти.

Відповідно до рішення виконкому №324, громадянам України, які призвані на військову службу Тернопільським об’єднаним міським територіальним центром комплектування та соціальної підтримки до військових частин з дислокацією в м. Тернополі і уклали контракт на термін не менше одного року, надаватимуть одноразову грошову допомогу в розмірі 20 тис. грн.

8 квітня на засіданні виконкому рішенням №340 визначено обсяг компенсації витрат власникам житлових приміщень, які безоплатно розмістили вимушених переселенців.

Також цього ж дня виконком прийняв рішення №342 про демонтаж пам’ятника російському письменнику Олександру Пушкіну в сквері міста, а також рішення №343 про демонтаж літака МІГ-17 на проспекті Степана Бандери.

Рішенням №378 два автомобілі марки MITSUBISHI L200 та NISSAN NAVARA передали добровольчому формуванню та роті контрдиверсійної боротьби військової частини. Також на баланс військових частин передали автомобіль швидкої допомоги марки MERCEDES-BENZ SPRINTER, два MITSUBISHI OUTLANDER та один VOLVO. Натомість головному управлінню Національної поліції в Тернопільській області передали авто MITSUBISHI L200.

3 червня виконавчий комітет міської ради уповноважив Тернопільський міський територіальний центр соціального обслуговування населення (надання соціальних послуг) Тернопільської міської ради на прийняття та розподіл гуманітарної допомоги.

Тернопільському об’єднаному міському територіальному центру комплектування та соціальної підтримки, відповідно до рішення виконкому №578 від 15 червня, передали 2000 літрів дизпалива для забезпечення робіт, пов’язаних із виконанням мобілізаційних завдань.

Рішенням №581 КП “Об’єднання парків культури і відпочинку м. Тернополя” Тернопільської міської ради зобов’язали безоплатно передати військовій частині БРДМ 1954 року випуску, 152-мм гаубицю 1942 року і БТР-60П 1965 року.

Виконком також розглянув та підтримав петицію “Знесення об’єктів і перейменування топонімів міста, які безпосередньо пов’язані з пропагандою російської культури”, визначивши вулиці Тернополя, що підлягають перейменуванню. Було вирішено провести обговорення за участю громадськості (підприємств, установ, організацій та об’єднань громадян, істориків, політологів, літературознавців та філологів) щодо зміни назв цих вулиць. Натомість управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ззобов’язали демонтувати пам’ятники та пам’ятні знаки радянської символіки на території Старого парку.

Рішенням №401 керівникам закладів професійно-технічної освіти дозволили використати залишки продуктів для харчування внутрішньо переміщених осіб, які проживають у гуртожитках циз закладів, а керівникам дитсадків — передати миючі засоби для закладів освіти, в яких розміщуються внутрішньо переміщені особи.

25 травня виконком виділив 160 500 грн на закупівлю комп’ютерної техніки для посилення обороноздатності військових формувань на території Тернопільської міської територіальної громади. Рішенням №622 від 23 червня 400 літрів дизельного палива передали громадській організації “СХІД ТА ЗАХІД ЄДИНІ НАЗАВЖДИ” для перевезення тероборони та допомоги Збройним Силам України.

Відповідно до рішення №623, виконавчий комітет безоплатно прийняв на баланс Тернопільської міської ради від Благодійної організації “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “СТАБІЛІЗЕЙШЕН СУППОРТ СЕРВІСЕЗ” по 500 ліжок, ковдр, комплектів постільної білизни, матраців і подушкок загальною вартістю 2 978 000 грн.

Розпорядження міського голови, які стосуються життєдіяльності міста в умовах воєнного стану

24 лютого розпорядженням міського голови №44 в Тернополі створили оперативний штаб із питань координації в умовах воєнного стану. Його очолив мер міста Сергій Надал, а заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Владислав Стемковський став його заступником. Також до складу структури входять інші заступники міського голови, секретар ради та ще 8 місцевих посадовців.

Цього ж дня вийшло розпорядження №45 про організацію в Тернопільській міській територіальній громаді призову громадян України на строкову військову службу в 2022 році. Розпорядженням №49 створено координаційний штаб на чолі з секретарем міської ради Ігорем Гірчаком для надання невідкладної допомоги та приміщень для тимчасового проживання внутрішньо переміщеним особам.

27 лютого було видано розпорядження №51, відповідно до якого громадянам України чоловічої статі віком 18-60 років, які з 24 лютого 2022 року прибули і прибувають на територію Тернопільської міської територіальної громади в умовах воєнного стану та загальної мобілізації, необхідно в обов’язковому порядку негайно прибути в приміщення Тернопільської міської ради для реєстрації з метою постановки на військовий облік.

1 березня 2022 року розпорядженням міського голови №55 введено в дію "План цивільного захисту Тернопільської міської територіальної громади на особливий період". При цьому встановлено ступінь готовності «ПОВНА ГОТОВНІСТЬ».

З метою належного розгляду питань щодо орендної плати за житло для переселенців з інших регіонів України, звернень громадян щодо необґрунтованого підняття орендної плати за квартири, за розпорядженням міського голови №72 створено спеціальну комісію. Також ще одну комісію сформували для забезпечення інформування про факти порушення положень Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод для формування позовів України проти росії до Європейського суду з прав людини. Іншу комісію створили для контролю за встановленням цін на товари першої необхідності, продукти харчування, медичні засоби та неухильного дотримання законодавства щодо безготівкових розрахунків за придбані товари, роботи та послуги всіма суб’єктами господарювання під час воєнного стану. З метою запобігання та виявлення незаконної забудови на території Тернопільської міської територіальної громади у часі воєнного стану теж сформували окрему комісію. 26 квітня створена комісія з питань найменування (перейменування) вулиць та інших об’єктів, які містять російське походження.

31 березня розпорядженням №84 створено позаштатну постійно діючу військово-лікарську комісію при Тернопільському об’єднаному міському територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

22 квітня розпорядженням №99 комунальному підприємству “Міськшляхрембуд” виділили 117 літрів дизпального для облаштування бетонних блоків та елементів укріплення, доставки матеріалів на посилені контрольно-пропускні пункти, тимчасово встановлені на в’їзді до території Тернопільської міської територіальної громади. Для демонтажу таких конструкцій та виділення для цього палива теж було прийняте відповідне розпорядження.

Розпорядженням №130 від 1 червня міський голова уповноважив Громадську організацію «ЦЕНТР НАУКИ ТЕРНОПОЛЯ» приймати і розподіляти гуманітарну допомогу.

Щодо підготовки закладів освіти до 2022/2023 навчального року, забезпечення проходження ними осінньо-зимового періоду 2022/2023 року, створення безпечних умов перебування у закладах освіти дітей, учнів, студентів і працівників з урахуванням збройної агресії російської федерації було видано розпорядження №144 від 21 червня.

9 травня міський голова видав розпорядження №108, відповідно до якого управлінню обліку та контролю за використанням комунального майна повинне розглянути можливість тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб в приміщеннях комунальної власності у м. Тернопіль.

Виклики для міста в умовах воєнного часу та адаптація до них

23 лютого з метою оперативного прийняття рішень щодо подальшої роботи міста й області в умовах надзвичайного стану розпочав свою роботу оперативний штаб, до складу якого увійшли: очільник Тернопільської обласної державної адміністрації Володимир Труш та перший заступник Ігор Дем’янчук, голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко, міський голова Сергій Надал, а також місцеве керівництво силових структур та правоохоронних органів. Після 24 лютого та запровадження воєнного стану представники штабу регулярно проводять брифінги та інформують громадян про події в області та прийняті рішення.

Одним із перших викликів для Тернополя від початку повномасштабного вторгнення російської армії на територію України стало поселення людей, змушених покинути свої домівки в інших регіонах через бойові дії. Розпорядженням міського голови створено координаційний штаб із надання невідкладної допомоги та приміщень для тимчасового проживання внутрішньо переміщеним особам. Для розміщення людей, які прибували в місто, підготували приміщення шкіл та інших будівель, також їх забезпечили харчуванням. У приміщенні Тернопільського міського центру соціального обслуговування населення та в Центрі науки організували збір необхідних продуктів для переселенців. Згодом впровадили Порядок компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб. Для ВПО видали електронні квитки на проїзд у громадському транспорті.

Для створення підрозділів Територіальної оборони міста проводили зустрічі з мешканцями, на яких усіх охочих запрошували вступати у відповідні добровольчі формування.

27 лютого з метою попередження правопорушень у стані сп'яніння ввели заборону на продаж алкогольних напоїв в місті та області.

На декількох локаціях організували плетіння маскувальних сіток, які згодом передавали військовим.

З 1 березня усі охочі могли пройти навчання військової справи, захисту в умовах окупації та курси домедичної допомоги в екстремальних умовах.

У Тернопіль прибуває гуманітарна допомога з інших країн. 3 березня Тернопіль отримав першу партію гуманітарної допомоги від польського міста-партнера Ельблонг (Польща). Наступного дня гуманітарна допомога надійшла з міста-партнера Таураге (Литва), а  5 березня — від міст-партнерів з Німеччини, Польщі та Литви, 11 березня — з французьких міста Канн, а ще — з Іспанії та Німеччини, 15 березня — від українсько-італійської громади з Віченци (Італія), 21 березня — від міста-партнера Плонськ (Польща). Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги отримала понад 37 тонн медичних матеріалів від німецької організації, а також вантаж від благодійників з міста-партнера Хожув. Своєю чергою, вантажі з Тернополя скеровують у регіони, де тривають бойові дії, а також передають необхідні речі військовим на фронт.

За інформацією із сайту міської ради, станом на 31 березня у місті працює два волонтерські штаби при Тернопільській міській раді, а ще 13 самоорганізовані при громадських організаціях, навчальних закладах, благодійних фондах та церквах. Попередньо було вирішено, що волонтери, які перевозять автомобілями гуманітарну допомогу, повинні мати спеціальні посвідчення і наклейку на автомобілі.

Для тимчасово переміщених осіб у Тернополі працює “гаряча лінія” з питань надання медичної допомоги, а Комунальне підприємство “Еней” з  17 березня надає безоплатні лазне-пральні послуги. Також організовано безкоштовну видачу одягу, взуття та інших необхідних речей, продуктів та ліків за пільговими цінами. Управління соціальної політики забезпечило реєстрацію внутрішньо переміщених осіб. Освітяни міста організували безкоштовні курси розмовної української мови. Для підприємців, які прибули в Тернопільську область і планують евакуювати сюди своє виробництво, організовують зустрічі з місцевими посадовцями та представниками бізнесу.

Для дітей та дорослих, які через бойові дії покинули свої домівки та проживають у Тернопільській громаді, волонтери та підприємці влаштовують пізнавальні та розважальні заходи, також можна доєднатися до екскурсій містом.

За інформацією з сайту муніципалітету відомо, що Норвезька рада у справах біженців (NRC) надаватиме в Тернополі правову та грошову допомогу внутрішньо переміщеним особам. 22 березня з гуманітарною місією до Тернополя прибули представники міжнародної організації “Medair”. 25 березня міський голова Тернополя Сергій Надал зустрівся з представниками міжнародних гуманітарних організацій “Concern Wordwiden” та “Welthungerhilfe”, з якими обговорив питання надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, постраждалих від бойових дій, і співпраці з волонтерськими та громадськими організаціями. 2 травня Сергій Надал зустрівся з представниками американського благодійного фонду “Help Heroes of Ukraine”, а пізніше підписав Меморандум з Благодійним фондом “Рокада”, який надаватиме соціально-психологічну допомогу переселенцям.