Початок війни в Україні, введення воєнного стану та окупація Херсонської області уже в перші дні російського вторгнення внесли корективи у роботу органів місцевого самоврядування, зокрема й Херсонської міської ради.

Відсутність можливості проведення пленарних засідань, поява нових викликів, пов’язаних із руйнуванням інфраструктури територіальної громади, складністю забезпечення гуманітарних потреб мешканців громади та вимушено переміщених осіб значно ускладнили роботу керівництва Херсонської міської ради, місцевих депутатів, членів виконавчого комітету, керівників структурних підрозділів органу місцевого самоврядування.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, наскільки змінились умови роботи керівництва Херсонської міської ради і місцевих депутатів, структура міськради, як міська влада справляється із розв'язанням поточних викликів та проблем життєдіяльності громади і які рішення вона ухвалила за час війни в Україні.

Яким був баланс сил у міськраді напередодні війни і що змінилося?

За даними офіційного сайту Херсонської міської ради, станом на 24 лютого 2022 року херсонським міським головою був і нині офіційно залишається Ігор Колихаєв, представник місцевої політичної партії «Нам тут жити».

Секретарем ради була і залишається Галина Лугова — також представниця партії «Нам тут жити».

Станом на початок війни в Україні у Херсонській міській раді працювали три заступники міського голови і три виконувачі обов’язків заступників міського голови. Станом на 25 червня 2022 року заступників міського голови залишилося двоє у зв’язку з передчасною смертю одного з них. 

На сайті ради можна знайти відомості про персональний склад виконавчого комітету Херсонської міськради станом на 16 березня 2021 року. Загалом виконавчий комітет Херсонської міськради налічував 32 представників. 

Кількісний склад Херсонської міської ради станом на момент обрання становив 54 депутати. На кінець 2021 року кількість депутатів зменшилося до 53, оскільки депутатка Олена Бреславець (представниця політичної партії «Опозиційна платформа — За життя») склала свої повноваження рішення міськради №791 від 17 грудня 2021 року).

Загалом у раді станом на початок війни в Україні налічувалося 5 депутатських фракцій: «Нам тут жити» (17 депутатів), «Слуга народу» (10 депутатів), «Опозиційна платформа — За життя» (10 депутатів), «Європейська Солідарність» (7 депутатів), «Блок Володимира Сальдо» (5 депутатів), а також 4 позафракційних обранців, які раніше входили до фракції «Блок Володимира Сальдо».

16 березня 2022 року на офіційному сайті Херсонської міської ради з’явилося повідомлення про те, що голова фракції політичної партії «Опозиційна платформа — За життя» у міськраді Юрій Стельмашенко заявив про припинення існування фракції. Також він повідомив про вихід із однойменної політичної сили разом з вісьмома своїми колегами.

Втім, станом на 25 червня 2022 року фракція формально продовжує існувати, оскільки про відповідне рішення депутати повинні були повідомити на сесії. А за період війни в Україні Херсонська міська рада на пленарні засідання не збиралася. 

Як змінилася робота міського голови за час війни?

Починаючи із 24 лютого 2022 року, коли розпочалася повномасштабна війна, херсонський міський голова Ігор Колихаєв заявив про свою проукраїнську позицію, якої дотримується дотепер. Він не припиняє виконувати свої обов’язки та повноваження як очільник міської громади, а, крім того, виконує і низку функцій для подолання основних викликів воєнного часу.

У перший же день війни Ігор Колихаєв звернувся до мешканців Херсонської міської громади, у якому повідомив про те, що міський голова та його команда, депутати та виконавчі органи місцевої влади продовжують працювати в штатному режимі для забезпечення базових потреб мешканців ТГ.

Схожі публічні звернення, а також відеозвернення очільника Херсона систематично публікували на сайті міської ради, а також на сторінці міського голови у мережі Facebook. У них очільник міста повідомляв оперативну інформацію про стан справ у місті, звітував про виконану роботу працівників міськради та представників своєї команди.

Під час нарад із заступниками міського голови, керівниками підприємств, установ і організацій, структурних підрозділів міської ради Ігор Колихаєв особливу увагу приділяв питанню гуманітарної допомоги мешканцям територіальної громади. Міський голова наголошував на неприпустимості фактів продажу ліків та продуктів харчування, які волонтери та місцеві депутати доставляли в Херсон як безкоштовну гуманітарну допомогу незахищеним верствам населення.

Інше питання, якому приділяли значну увагу під час численних нарад за участі міського голови, — робота місцевих ринків. Зокрема, очільник міської громади закликав підприємців не підвищувати ціни на життєво необхідні продукти харчування. Водночас міська рада працювала над тим, щоб створити сприятливі умови для роботи підприємців.

Як змінилася робота виконавчих органів міської ради за час війни?

За період з 24 лютого по 25 червня 2022 року зусиллями виконавчих органів Херсонської міської ради в межах територіальної громади створили окремі координаційні структури з метою швидкого збору потреб мешканців громади в умовах війни, ефективної комунікації між владними структурами, волонтерськими організаціями, підприємцями та депутатами задля забезпечення відповідних потреб та поширення оперативної інформації серед мешканців громади.

Так, 26 лютого на офіційному сайті міської ради опублікували повідомлення про створення Штабу правопорядку, до якого увійшли підрозділи поліції, представники приватних охоронних структур, окремі мешканці міста з метою чергування в мікрорайонах міста для виявлення надзвичайних ситуацій. Контролював та координував роботу штабу міський голова.

27 лютого на сайті ради повідомили, що до патрулювання вулиць долучилось і комунальне підприємство «Муніципальна варта», яке об’єднало понад тисячу волонтерів.

Також зусиллями міської ради створили call-центр взаємодопомоги для всіх мешканців Херсона, де вони могли повідомляти про потреби у продуктах харчування, воді, медикаментах та засобах гігієни. Згодом окремі call-центри запрацювали у трьох районах міста Херсона. Також створили онлайн-форму, де мешканці можуть залишати заявки на допомогу.

У мікрорайоні Острів міста Херсона на початку березня з’явився пункт взаємодопомоги. У ньому літні люди, біженці, моряки, судна яких залишилися в Херсоні, та всі, хто потребував допомоги, могли знайти тимчасовий притулок та всі речі першої необхідності, продукти харчування.

Наприкінці березня Херсонська міська рада повідомила про створення єдиної форми для подання інформації про викрадених та зниклих людей і повідомлень про факти мародерства.

Також міська рада не залишила без уваги тимчасово переміщених осіб, які потрапили в Херсон із населених пунктів, що обстрілювалися. За вказаним на офіційному сайті міськради телефоном такі особи могли звернутися до місцевої влади по допомогу щодо житла та забезпечення інших базових потреб.

Як приймалися рішення?

За час окупації Херсонської територіальної громади інформації про засідання постійних депутатських комісій міськради та пленарних засідань на офіційному сайті ради не повідомляли. Відтак, більшість важливих рішень у цей період приймали на засіданні виконавчого комітету Херсонської міської ради.

17 березня на офіційному сайті міськради з’явилося повідомлення про те, що розпорядженням міського голови скликається позачергове засідання виконавчого комітету Херсонської міської ради. Втім, цього ж дня іншим розпорядженням очільника громади проведення засідання скасували.

Чергове розпорядження міського голови про скликання засідання виконкому міськради з’явилося 25 березня. На порядок денний засідання винесли питання про зміни до бюджету, затвердження оновленого складу комісії з обліку внутрішньо переміщених осіб та надання їм житлових приміщень, встановлення на період військових дій розміру оплати за послуги з водовідведення для окремих підприємств та інші поточні питання життєдіяльності громади.

Зокрема, розглянувши питання про внесення змін до бюджету територіальної громади, виконавчий комітет прийняв рішення збільшити видатки на фінансову підтримку КП «Муніципальна варта» на 3,2 млн грн.

Також, згідно з рішенням виконкому міськради, МКП «Херсонтеплоенерго» та МКП «Херсонводоканал» доручено укласти договори на придбання вікон із ТОВ «Основа» на загальну суму 2,7 млн грн.

Наступне засідання виконавчого комітету міськради відбулося 5 квітня. Тоді члени виконкому розглянули два питання: посилення контролю за торгівлею у невстановлених місцях на території громади на період дії воєнного стану та заборону торгівлі алкогольними напоями й іншими речовинами, виготовленими на спиртовій основі, слабоалкогольними напоями, столовими винами на території громади.

8 квітня на черговому засіданні члени виконавчого комітету розглянули низку поточних питань, пов’язаних із забезпеченням життєдіяльності територіальної громади. З-поміж інших розглянули питання про зміни до бюджету міської територіальної громади, обмеження руху транспорту поблизу автостанції.

Під час засідання виконкому Херсонської міськради 15 квітня було розглянуто питання «Про тимчасову організацію торгівельної діяльності» і прийнято рішення тимчасово, на період дії воєнного стану, дозволити херсонцям здійснювати торговельну діяльність на територіях, прилеглих до ринків. Благоустрій на відповідних територіях, згідно з цим рішенням, повинні контролювати працівники КП «Муніципальна варта» спільно з інспекторами з контролю за благоустроєм міської ради. 

Ще одне засідання виконавчого комітету міськради відбулося 22 березня. Виконком розглянув питання «Про створення комісії з організації та підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та об’єктів соціальної сфери на території Херсонської міської територіальної громади до роботи в осінньо-зимовий період 2022-2023 років». Згідно з рішенням, створено комісію з організації та підготовки об’єктів ЖКГ та об’єктів соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період 2022–2023 років.

Як працювали депутати Херсонської міськради?

На сайті херсонської міської ради у розділі «Новини» протягом чотирьох місяців війни в Україні періодично висвітлювали діяльність окремих депутатів Херсонської міської ради. Крім основної діяльності, в цей період місцеві обранці частково перебрали на себе волонтерські функції із забезпечення населення основними потребами у продуктах харчування, медичних засобах і засобах гігієни, інших речах першої необхідності тощо.

Зокрема, 27 лютого на офіційному сайті Херсонської міської ради з’явилося повідомлення про роботу депутата Івана Глухова у напрямку забезпечення місцевої територіальної оборони продуктами харчування, медикаментами, засобами гігієни, паливом.

6 березня на сайті ради повідомили про те, що депутат Віктор Сухокобилін організував доставку продуктів харчування головам квартальних комітетів, які, своєю чергою, поширювали їх серед багатодітних родин, лежачих хворих, малозабезпечених мешканців міста Херсона.

Депутатка Херсонської міськради Алла Малицька записала відеозвернення до мешканців територіальної громади щодо медичного забезпечення в умовах війни.

19 березня на сайті міськради повідомили про те, що її депутати навідалися до багатодітних родин, до дітей, позбавлених батьківського піклування, з харчами «Данон» та іншою продукцією.

Про гуманітарну допомогу мешканцям міста з боку окремих депутатів щодо забезпечення їх продуктами харчування у міськраді також повідомляли 23 березня. Зокрема, депутат Юрій Рожков домовився з рибалками про передачу виловленої риби мешканцям громади. Натомість депутат Віктор Сухокобилін посприяв доставці хліба ста родинам Херсона.

Як у Херсонській міськраді розв'язують питання щодо відновлення пошкодженої інфраструктури?

За час війни в Україні перед Херсонською міською радою періодично постає чимало питань, пов’язаних із пошкодженням різноманітних інфраструктурних об’єктів у зв’язку зі обстрілами території міської громади. Місцева влада намагається оперативно реагувати на ці виклики.

Зокрема, 11 квітня на офіційному сайті Херсонської міської ради з’явилась інформація про те, що до Департаменту міського господарства міськради періодично надходять звернення громадян про відсутність зовнішнього освітлення, відновлення газопостачання, електропостачання, руху маршрутних автобусів та тролейбусів, відновлення вікон, балконів та житлових будинків після руйнування через вибухи чи потрапляння ракет.

У відповідь на звернення мешканців Департамент міського господарства проводить роботу з обліку та обстеження житлового фонду в кожному районі міста з приводу пошкодження вікон у квартирах мешканців. Інші комунальні служби оперативно ліквідовують пошкодження електромереж, водопостачання і водовідведення, газопостачання.

Станом на 16 березня у Херсоні запланували аварійно-відновлювальні роботи на 12 об’єктах щодо заміни пошкоджених вікон та шибок.

17 березня Херсонський міський голова Ігор Колихаєв повідомив, що у дні обстрілів та вибухів у Херсоні постраждали близько 40 багатоповерхових будинків та понад 30 приватних. Вибуховою хвилею повибивало, за попередніми підрахунками, понад 1,5 тисяч вікон.