31 березня в командуванні «Північ» повідомили, що українські Збройні Сили звільнили від російських окупантів села, розташовані біля Чернігова, а з початку квітня ворог почав відступати з територій області, які були окуповані від початку війни. 12 квітня відбулося перше з початку повномасштабного вторгнення засідання найбільшої фракції у міській раді — «Рідний дім». Тоді міський голова Владислав Атрошенко анонсував кадрові зміни — звільнення з посад депутатів-керівників комунальних підприємств та управлінь, які виїхали з міста. 31 травня відбулося позачергове засідання 17-ої сесії Чернігівської міської ради 8-го скликання. У червні на підвищення обороноздатності Чернігова з міського бюджету виділили майже 70 мільйонів гривень.

У 2020 році до Чернігівської міської ради обрали 42 депутати, з них 26 — представники політичної партії міського голови Владислава Атрошенка «Рідний дім». Він також отримав абсолютну більшість голосів виборців і переобрався у першому турі  на другий термін із результатом 77,5% голосів виборців. Тому до 24 лютого політична ситуація в раді обласного центру була доволі безконфліктною, всі важливі рішення приймалися більшістю голосів та мали підтримку не тільки «Рідного дому», а й інших політичних сил.

Чернігівщина —  прикордонна область. На півночі вона межує з Гомельською областю Республіки Білорусь і з Брянською областю російської федерації. Чернігів став форпостом на шляху окупантів до столиці. Ворог тижнями гатив по місту з артилерії, чи не щоночі відбувалися авіанальоти. У місті зруйнована велика кількість об’єктів  цивільної інфраструктури — школи, бібліотеки, стадіон, житлові будинки й цілі квартали. Руйнувань зазнали десять тисяч квартир та півтори тисячі приватних будинків. Ще 37 тисяч квартир потребують ремонту. Ворог також атакував об’єкти критичної інфраструктури. Про це міський голова Владислав Атрошенко говорив під час зустрічі в Чернігівській міській раді з представниками Фонду «Партнерство за сильну Україну» в травні 2022 року. Місто втратило багато транспорту: росіяни атакували АТП 2528 і тролейбусне управління. Крім того, ворог завдавав ударів по закладах освіти. Із 52 дитсадків пошкоджені 37. Усі п’ять закладів профтехосвіти теж зазнали руйнувань. Із 34-х шкіл постраждали 27. Дві школи — №18 та №21 — знищені вщент. Міські активісти створили відео, де показали значні руйнування. А 6 березня Президент України Указом №111/2022 присвоїв Чернігову почесну відзнаку «Місто-герой України». Також Володимир Зеленський нагородив орденами голову обласної та міської адміністрацій — В’ячеслава Чауса та Владислава Атрошенка за оборону своїх громад.

Кадрові зміни в Чернігівській міській раді після активних бойових дій

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко після закінчення активних бойових дій оголосив про кадрові рішення щодо кількох керівників комунальних підприємств і структурних підрозділів міської ради. Публічно таке повідомлення він зробив через свій офіційний  акаунт у соцмережі Facebook, звітуючи перед громадськістю про хід засідання фракції «Рідний дім» Чернігівської міської ради (найбільшої депутатської фракції в міській раді цього скликання — 26 із 42 депутатів). Воно відбулося 12 квітня і було першим із початку війни. Під час зустрічі депутати обговорили питання відсутності протягом певного часу деяких депутатів у місті. Відповідно, депутатів-керівників комунальних підприємств та управлінь, які в певний момент покинули місто, звільнили з їхніх посад. Деякі з них оголосили про намір скласти свої повноваження як депутатів міської ради або залишити фракцію «Рідний дім». Також Владислав Атрошенко повідомив, що на наступному засіданні оберуть нового голову фракції.

Зокрема, колишнього біатлоніста, віцепрезидента Федерації біатлону України Андрія Дериземлю звільнили з посади начальника міського управління сім’ї, молоді та спорту міста Чернігова. Його обов‘язки тимчасово виконуватиме Валерій Семенець. Утім, в інтерв'ю Андрій Дериземля розповів, що заяву на звільнення він написав за власним бажанням. Експосадовець сказав, що виїхав з міста, аби вивезти сім'ю, оскільки в його дружини є проблеми зі здоров'ям, а коли відновилося сполучення, повернувся в Чернігів.

Начальником КП «Муніципальна варта» на час воєнного стану призначили Богдана Вербицького. На посаді він замінив Віталія Хрустицького, який також написав заяви про звільнення і про складання мандата депутата фракції «Рідний дім». Колишній керівник «Мунварти» Віталій Хрустицький розповів Суспільному, що з першого дня війни він перебував у Чернігові, а заяву про звільнення написав за власним бажанням, тому що порушив наказ.

Також у місті обговорювали питання потреби звільнення начальника управління культури та туризму Олександра Шевчука. Втім, поки змін не було, і він далі займає цю посаду.

Сесії Чернігівської міської ради

31 травня відбулося позачергове засідання 17-ї сесії Чернігівської міської ради 8-го скликання. Участь у ньому взяли 28 депутатів міської ради та чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Після затвердження порядку денного депутати розглянули питання дострокового припинення повноважень депутатів міської ради VIII скликання Віталія Хрустицького («Рідний дім») та Павла Гармаша («ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА — ЗА ЖИТТЯ»). Ці народні обранці власноруч написали заяви на дострокове припинення своїх повноважень, але такі рішення не отримали підтримки у сесійній залі під час голосування.

Депутатська фракція політичної  партії «Опозиційна платформа — За життя» припинила свою діяльність у Чернігівській міській раді VIII скликання.  Відповідну заяву подав її голова Віктор Сехін під час позачергового засідання. Свою діяльність депутати фракції продовжать як позафракційні.  Зазначимо, що 20 березня 2022 року РНБО ухвалила рішення зупинити на час воєнного стану діяльність низки політичних партій, у тому числі ОПЗЖ. 

Facebook-група політичної сили в Чернігові «Газета "За життя!" Чернігівщина» змінила свою назву — тепер це просто «Чернігівщина». Таке рішення прийняв Вадим Антошин (депутат міської ради від ОПЗЖ) 13 квітня 2022 року. Група має 3,9 тисяч учасників.

Щодо інших рішень цієї сесії, то депутати прийняли два рішення — про дружні відносини з польським містом Жешув (Ряшів) та розірвання взаємин із білоруським Гомелем. Депутатський корпус уповноважив міського голову підписати договір про співпрацю з Жешувом. Рішення підтримали одноголосно й привітали оплесками. 

Підвищення обороноздатності Чернігова

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на своєму засіданні 26 квітня прийняв два рішення, які стосуються захисту території міста Чернігова в умовах воєнного стану. Перший із них — «Про затвердження Переліку заходів та робіт з територіальної оборони» — оновили відповідно до поточної ситуації Другим — «Про облаштування блокпостів» — передбачили необхідні на це кошти в сумі 3 млн грн у бюджеті Чернігівської міської територіальної громади. Кошти призначені на облаштування блокпостів, у тому числі на придбання предметів, матеріалів, конструкцій та обладнання.

2 червня під час затвердження змін до бюджету на 2022 рік виконавчий комітет виділив із міського бюджету майже 70 мільйонів гривень на підвищення обороноздатності міста. Основну суму коштів — 60 млн грн — зняли з утримання та розвитку доріг, організації благоустрою населених пунктів, поточного ремонту внутрішньодворових проїздів, будівництва об’єктів ЖКГ та інших об’єктів комунальної власності, наприклад, скверу імені Попудренка. Крім цього, на минулому засіданні виконкому на заходи з територіальної оборони також виділили 15 млн грн.

Зміни до бюджету стосуються й виділення коштів на купівлю 100 комплектів спецодягу для особового складу підпорядкованих підрозділів 1 ДПРЗ ГУ ДСНС України у Чернігівській області, який залучали до гасіння пожеж і ліквідації наслідків з початку проведення військових дій та ворожих обстрілів у місті на загальну суму 150 тис. грн.

Конфлікт головних посадовців Чернігівщини — мера Чернігова й голови ОВА

Під час активних бойових дій на Чернігівщині міський голова Владислав Атрошенко та голова військово-цивільної адміністрації В’ячеслав Чаус активно співпрацювали, записували спільні відеозвернення та вирішували важливі гуманітарні питання.

20 травня в ЗМІ з’явилася інформація, що В’ячеслав Чаус заборонив Владиславу Атрошенку брати участь у Всесвітньому економічному форумі в Давосі. Про це «Дзеркалу тижня» повідомив секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако. 

Фото з сайту «Дзеркало тижня»

Однак мер Чернігова таки вирушив у Давос, адже згодом виявилося, що голова ОВА не наділений повноваженнями заборонити виїзд за кордон чинного міського голови. Всі погодження щодо перетину державного кордону Атрошенко отримав у військового комісара Чернігівської області. 31 травня Владислав Атрошенко дав пресконференцію за результатами поїздки до Давосу, де він з 20 до 29 травня перебував у відрядженні на запрошення фонду Віктора Пінчука з метою залучення міжнародних коштів на відбудову міста.

ФОТО: Суспільне Чернігів

Міський голова відзвітував, що під час форуму домовився з Міністром енергетики Швеції про співпрацю в пошуку інвесторів для будівництва ТЕЦ і сміттєпереробного заводу. Із послом України у Швейцарії мер Чернігова домовився шукати інвесторів, благодійників та органи влади, які допоможуть у відбудові міста. На зворотному шляху Атрошенко побував у польських містах Познань та Жешув та в німецькому місті-побратимі Чернігова Меммінгені. Із Жешувом Чернігів, як уже йшлося вище, підписав договір про співпрацю. Стосовно договору з Познанем, то обговорення цього питання триває. Що стосується заборони йому поїхати у відрядження, Владислав Атрошенко зауважив, що це фактично перешкоджання діяльності керівника місцевого самоврядування.

Голова ОВА В'ячеслав Чаус під час інтерв’ю чернігівським ЗМІ сказав, що конфлікту з Владиславом Атрошенком немає і переповів анекдот про невловимого Джо.

«Якщо б була якась мета, щоб Владислав Анатолійович не виїхав у Давос, то він би не виїхав у Давос», — додав посадовець.

Також відомо, що наступного дня після виходу статті в «Дзеркалі тижня» 21 травня виклики до військкомату отримали секретар міськради та заступники міського голови. Придатним до військової служби визнали Олександра Ломака, але в нього є відстрочка від служби, бо має трьох неповнолітніх дітей. А заступники міського голови Віктор Геращенко, Олександр Атрощенко та Сергій Фесенко виявилися непридатними.

Ще один конфлікт із міжнародними відрядженнями міського голови виник 19 червня. Тоді Владислава Атрошенка не випустили до Польщі, де він мав взяти участь у підписанні меморандуму про співпрацю між містами Жешув і Чернігів. Про це повідомив сам мер на своїй сторінці у Facebook. У дописі він також повідомив, що пов’язує це з конфліктом з неназваним представником Офісу Президента. А в коментарі Суспільному Атрошенко зауважив, що цей конфлікт намагався роздути голова ОВА В'ячеслав Чаус, коли не погодив його попереднє відрядження до швейцарського Давоса й телефонував до Офісу Президента щодо нього.

Скріншот з Facebook-сторінки Владислава Атрошенка

20 червня відбулася сесія міської ради польського Жешува, на якій депутати одноголосно уповноважили свого президента Конрада Фійолека на укладання угоди співпраці з містом Чернігів від імені всієї громади.  Участь у засіданні також взяв очільник Чернігова Владислав Атрошенко за допомогою відеозв’язку.