51% українців не готові йти на жодні компроміси з ворогом і готові продовжувати війну до перемоги. Про це свідчать результати соціологічного опитування Міжнародного центру української перемоги (ICUV). Польовий етап виконано Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології у червні.

36% опитаних згодні на деякі поступки, але це не стосується відмови від частини територій, а також від вступу України в НАТО і ЄС, як поступки Росії. Ідею «миру за будь-яку ціну» підтримує тільки 6% українських громадян України. 

Співзасновниця Міжнародного центру української перемоги та Голова Правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська переконана, що перемовини — це лише імітація мирного процесу з боку Росії. Також, на її думку, особливо жорсткою буде позиція українського суспільства щодо тих тем, які українці не готові  сприймати як результат перемовин.

Загалом українці демонструють високу віру у перемогу — 77% повністю впевнені, 16% — скоріше вірять у перемогу. Для 70% громадян перемогою буде звільнення від ворога всіх окупованих територій України. Важливими показниками перемоги є також повернення всіх полонених і депортованих — для 60%, а також покарання воєнних злочинців — для 51%.

Щодо відповідальності за війну — абсолютна більшість українців, 78%, вважає всіх росіян відповідальними за агресію. 57% хочуть бачити покараними усіх, хто мав прямий стосунок до планування, схвалення, організації та скоєння воєнних злочинів. 

“В межах всього дослідження ви можете побачити, що 16% респондентів мали досвід, тобто були свідками воєнних злочинів. І це дуже великий відсоток для такої великої країни. Тому для мене, як і для багатьох, очевидно, що питання справедливості і питання закінчення війни дуже пов'язані. Тобто 51% хоче покарання для російських воєнних злочинців і пов'язує це прямо з обрисами української перемоги”, — зазначила Ольга Айвазовська.

95% очікують від держави, що вона буде добиватися від Росії виплати компенсації за завдані збитки під час війни. Однак, вірять у можливість реального отримання репарацій тільки 40% населення.

Вступ до НАТО цікавить громадян, як шлях до захисту від російської агресії —  54% опитаних поміж можливих гарантій безпеки обрали саме вступ до НАТО. Найбільш популярною безпековою альтернативою вступу до Альянсу є укладення угоди про стратегічну оборонну співпрацю з кількома країнами — членами НАТО. Таку ідею підтримує 16%. 

Дізнатися більше та переглянути дослідження "ВІЙНА, МИР, ПЕРЕМОГА, МАЙБУТНЄ" можна за посиланням

МЕТОДОЛОГІЯ

Опитування методом face-to-face проведене за аналітичними напрацюваннями й на замовлення Міжнародного центру української перемоги (ICUV).  Дослідження виконане Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології протягом 5–15 червня 2023 р. 

Загалом було опитано 2001 респондент віком від 18 років. Вибірка є багатоступеневою із застосуванням випадкового відбору населених пунктів на перших етапах та квотним відбором респондентів на кінцевому етапі. Вибіркова сукупність відтворює демографічну структуру дорослого населення територій, на яких проводилося опитування, станом на початок 2022 року.