Попри воєнний стан в Україні, потрібно заздалегідь готуватися до подій, які відбудуться після перемоги над росією. Підготовка до перших повоєнних виборів, дослідження безпеки громад для розуміння можливості організувати там вибори, вдосконалення механізмів голосування українців за кордоном – цим уже зараз займаються експерти ОПОРИ у співпраці з державними органами та міжнародними партнерами. Про це розповіла старша радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба під час онлайн-обговорення «Захист демократії в Україні – шлях уперед», організованого Регіональним представництвом IFES у Європі.

Найважливішими змінами до виборчого законодавства Ольга Коцюруба називає законопроєкт від Центральної виборчої комісії щодо безпекових критеріїв та можливості проведення чи непроведення виборів в окремих громадах. «Навіть після того, як воєнний стан закінчиться, не всі громади будуть перебувати в однаковому безпековому стані. В основу поданого ЦВК до профільного Комітету законопроєкту лягли попередні напрацювання щодо 18 громад Донеччини та Луганщини, які також розроблялись разом із громадянським суспільством», - пояснила вона. 

Закон має ґрунтуватися не лише на позиціях окремих експертів, а на реальних емпіричних даних. Саме тому ОПОРА зараз проводить комплексне дослідження для розробки безпекових паспортів громад. Потрібно визначити, який стан має бути в громаді, аби там можна було призначити вибори. Незабаром буде готова методологія такої оцінки, після чого цей підхід апробують на конкретних громадах спільно з органами місцевого самоврядування. Тоді позиції, викладені в законопроєкті ЦВК, можна буде доповнити додатковим фактажем, зібраним на місцевому рівні.

Окремим складним питанням буде організація голосування в закордонному виборчому окрузі. За словами експертки, дані про кількість виборців за кордоном від українських державних установ та міжнародних інституцій не збігаються. Тому ОПОРА буде досліджувати питання міграції українських виборців у різних країнах, а також проведе опитування посольств і консульств. Необхідно виявити, з якими проблемами під час виборів ці установи стикалися раніше і як їх можна попередити з урахуванням значного приросту виборців. 

«Це теж допоможе фактажем, коли відповідні законопроєкти розглядатимуть у Верховній Раді. Тоді експерти зможуть виходити з фактичних польових даних, а не винятково з власних припущень», - наголосила вона. Те саме стосується й майбутнього дослідження ОПОРИ щодо меж, у яких зможуть діяти українські правоохоронці для запобігання або зупинення виборчих порушень на закордонних виборчих дільницях, та які додаткові домовленості для цього Україна має підписати на дипломатичному рівні.

За словами Ольги Коцюруби, сьогодні потрібна не конкуренція між державними інституціями та громадянським суспільством, а взаємодопомога та співпраця. Тому громадянське суспільство долучається до написання законопроєктів, надає експертизу та дослідження, аби законотворці мали фактологічну базу «з полів». Так, у лютому відбувся круглий стіл із Комітетом з питань організації державної влади про зміни до законодавства про агітацію, на квітень планується обговорення змін щодо фінансової електронної та паперової звітності, які спільно готували Центральна виборча комісія, Національне агентство з питань запобігання корупції, експерти ОПОРИ та інших громадських організацій. «Ми маємо кілька треків, з якими постійно працюємо. І хоча ці зміни були готові ще наприкінці 2021 року, ми про них не забуваємо і працюємо над тим, щоб їх внесли на розгляд», - зазначила вона.

На її думку, все це потрібно для того, аби до своєї перемоги Україна прийшла з чіткими та виписаними демократичними нормами і процедурами в законодавстві.

Повний запис розмови українською мовою доступний за посиланням:

До дискусії долучились також Голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко, Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков, Головний радник IFES та Старший директор IFES в Україні Пітер Ербен. Модерувала захід старша координаторка проєкту Регіонального представництва IFES в Європі Ніколета Діоші.