Кожен день наближає війну до завершення. Одним із критеріїв перемоги для України є повернення територій, окупованих Росією, включно із Кримом та Донбасом. Якими мають бути умови миру у світі після війни говорили автори „Маніфест сталого миру. Світ після нашої перемоги” (Sustainable Peace Manifesto. Never Again 2.0) під час онлайн-дискусії «Говорить Україна».

Цикл онлайн-розмов «Говорить Україна» українськими експертками та експертами, публіцистками і публіцистами, а також людьми культури організовує  незалежна польська неурядова організація Фонд Баторія і тижневик «Polityka». В дискусії 22 лютого участь взяла Ольга Айвазовська, голова правління Громадянської мережі ОПОРА, співзасновниця Міжнародного центру української перемоги.

«Мені хотілось чути не лише про підтримку, яка буде тривати так довго, як це потрібно, а про те, як наблизити перемогу якомога швидше», — сказала Айвазовська.

На її думку, довга війна — це поганий меседж як для українського суспільства, так для західних. Адже довга війна – це про життя, які незворотньо втрачаються, а відповідно і людський капітал для України.

Напередодні повномасштабного вторгнення представники Заходу на зустрічі з українським громадянським суспільство говорили про ризик падіння Києва та наголошували на першочерговій вазі гуманітарної допомоги. За рік цей тренд змінився. Україні почали постачати необхідну кількість зброї. Українці та міжнародна спільнота поглибили співпрацю та створили «танкову коаліцію», наразі на порядку денному — питання щодо літаків.

«Ми бачимо колосальний прогрес у світі щодо форми підтримки України — від усної солідарності, яка була щира, відверта, але не надто корисна, до дуже якісної допомоги, яка дозволить завершити війну. Основний посил зараз має йти довкола теми, як завершити війну найшвидше та зберегти більше життів українців», — вважає Ольга Айвазовська.

ВІДЕОЗАПИС РОЗМОВИ УКРАЇНСЬКОЮ: