Хто може отримати статус ВПО? Для чого потрібна довідка і як її отримати? Як отримати фінансову допомогу від держави та інші виплати? Відповіді на ці запитання шукали юристи ОПОРИ під час щотижневого онлайн-обговорення ОПОРА.Live, у середу, 22 липня.

За словами радника з юридичних питань ОПОРИ Павла Романюка, завданням цього ефіру є пояснити на простих прикладах, що потрібно робити людям, які були вимушені покинути свої домівки, і які можливості у них є.

Як підкреслює радниця з юридичних питань ОПОРИ Тетяна Юзвяк-Голубока, потрібно користуватись офіційними джерелами, адже там міститься точна інформація, яка актуальна саме зараз.

«Проблема із законодавством щодо внутрішньо переміщених осіб, що воно дуже змінюється. Воно настільки швидкоплинне, що потрібно тримати руку на пульсі і слідкувати за новинами майже щодня. Тому ми говоримо про те, щоб люди користувалися саме офіційними джерелами і ні в якому разі не заповнювали, не подавали свої документи, не поширювали свою конфіденційну інформацію на незрозумілих непідтверджених джерелах», - Юзвяк-Голубока.

Так, випадки шахрайства були вже з виплатою 6500 грн у квітні. Деякі шахраї створюють фейкові сайти щодо нібито надання допомоги переселенцям, тому слід уважно перевіряти веб-сайт або сторінку в фейсбуку. Приміром, верифікована сторінка органу влади чи посадової особи має блакитну галочку. 

За консультаціями також можна звертатись до громадських організацій, які опікуються питаннями захисту різного роду прав вимушених переселенців. Зокрема, ОПОРА, Центр прав людини Зміна, Донбас СОС, Крим СОС, Восток СОС, Громадський холдинг Група впливу. Також Уряд запровадив ініціативу «Юридичний радник для ВПО» зі сторінкою у Фейсбуку https://www.facebook.com/IDP.legal.aid та відповідним чатботом.

? Хто такі внутрішньо переміщені особи (ВПО)?

! Це ті особи, які переселилися з Криму та з Донецької і Луганської областей. А наразі це ще й ті особи, які перемістилися зі своїх місць проживання у зв’язку зі збройним вторгненням росії.

«Внутрішньо переміщеними особами є громадяни України, це можуть бути навіть і особи без громадянства або іноземці. Але найголовніше – вони перебувають на території України на законних підставах та мають право на постійне проживання в Україні, яких змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру. Як ми бачимо, законодавче визначення досить широке. Підсумовуючи це все – це ті люди, які перемістилися у зв’язку з війною в межах України», - Юзвяк-Голубока.

? Чи можуть отримати статус ВПО особи, які проживали раніше на певній території, проте не були зареєстровані там?

! Так, можуть, але за певних умов. Постанова Уряду 509 )Про облік внутрішньо переміщених осіб) https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/509-2014-%D0%BF#Text

«Такі особи можуть підтвердити факт проживання, наприклад, зокрема в Харкові. Для цього їм потрібно надати документи, які підтверджують прив’язку до цього місця. Ця Постанова 509 навіть полегшує роботу людям і тим особам, які приймають ці документи, надає примірний перелік цих документів. Зокрема, це може бути військовий квіток, трудова книжка із записами про трудову діяльність, документ, який підтверджує право власності на майно та інші. В Постанові 509 міститься перелік документів, але найголовніше – ці документи мають мати прив’язку до місця і прив’язку до часу. Тобто, що ця особа перебувала у цьому місці на час збройного конфлікту», - Юзвяк-Голубока.

? Що робити людям, які втратили паспорт, а потрібно оформити довідку ВПО? Який алгоритм відновлення документів?

! Постанова 509 дозволяє подавати стати на облік ВПО навіть, якщо документи було втрачено. https://dmsu.gov.ua/poslugi/pasport-gromadyanina-ukrajni/id-oformlennya-pasporta-gromadyanina-ukrajni-u-formi-kartki-u-razi-obminu-pasporta-zamist-vtrachenogo-abo-vikradenogo.html

«Коли особа звертається за отриманням довідки ВПО, вона повинна підтвердити свою особу за допомогою або додатку «Дія», або ж показати довідку, що вона подала документи для оформлення паспорту громадянина України, тобто, що вона звернулася в установленому порядку для виготовлення і отримання нового паспорта. Наразі на сайті Державної міграційної служби є покрокова інструкція, як поступити особі, коли вона втратила, загубила, або навіть викрадено в неї було паспорт. Які документи подати, куди звернутися, щоб оформити паспорт», - Юзвяк-Голубока.

? Як людині отримати статус і довідку ВПО?

! На сайті https://edopomoga.gov.ua/ є інструкція, як це зробити онлайн і офлайн.

«Стосовно застосунку «Дія» я би хотіла наголосити, що ним дійсно можуть користуватися ті, в кого є телефони, на яких можна поставити цей застосунок. Але проблема в тому, що деякі особи, які ще мають паспорти «книжечками» старі і ті особи, які не мають закордонного паспорта, вони фактично в «Дії» не мають отого підтверджуючого документа хто вони є. Тому, є якраз проблема для цих осіб реєстрації ВПО в «Дії», коли в них немає ні закордонного паспорта, ні ID-картки, ні водійських прав. Тобто, вони «Дією» поки що ніяк не ідентифіковані. Для таких осіб ми рекомендуємо дійсно звертатися в ЦНАП, органи соцзахисту або йти до місцевої сільської чи селищної ради і просити про допомогу», - Юзвяк-Голубока.

? Які види підтримки доступні для ВПО?

! Є три види державної допомоги: 1) допомога на проживання ВПО (2000 грн для дорослого, 3000 грн для людей з інвалідністю та дітей); 2) компенсація підприємцям-роботодавцям за працевлаштування ВПО; 3) компенсація власнику житла за безкоштовне надання житла для ВПО.

? Чи можна досі отримати 6500 грн як у березні?

! Ті особи, які до 31 березня подали заявки, рано чи пізно отримають ці кошти. Це єдиноразова виплата «єПідтримка», яка призначалася підприємцям та найманим працівникам з тих областей, де велися бойові дії станом на березень. Нові заявки не подаються.

? Хто має право на компенсацію за безкоштовне надання житла для проживання ВПО?

! На спеціальному веб-сайті «Прихисток» https://prykhystok.gov.ua/ є алгоритм дій для оформлення та опис, хто саме може претендувати на цю допомогу.

«Це має бути власник житла і цей власник житла має безкоштовно надати це житло. Тобто, ні про які оплатні договори оренди чи щось інше не йдеться. Ця допомога розраховується на людину – 14,77 грн на добу. Відповідно, якщо місяць має 31 день, то це 457,87 грн. Подавати можна онлайн», - Юзвяк-Голубока.

? ВПО з яких територій можуть отримати допомогу?

! З травня місяця Уряд поміняв свій підхід до того, кому він буде виплачувати допомогу на проживання (2000 грн та 3000 грн).

Вона тепер буде виплачуватися двом категоріям осіб: 1) громадяни, які перемістилися з територій, на яких або ведуться бойові дії, або ці території знаходяться в тимчасовій окупації, або ці території знаходяться в оточенні; 2) громадяни, чиє житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження, які подали заяву на таке відшкодування через «Дію». Перелік відповідних територій міститься у Наказі №75 від 25.04.2022 року Міністерства реінтеграції, але він дуже часто оновлюється і змінюється, наприклад, востаннє – 14 липня, куди зараз включені територіальні громади з 9 областей. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/332-2022-%D0%BF#n54

«Якщо ваша територія раніше входила в цей перелік, а зараз не входить, то за загальним правилом ви втрачаєте право на допомогу, окрім ситуації ,якщо ваше житло зруйноване і не придатне для проживання. Тобто, якщо ваша територія зараз навіть не входить в цей перелік, але вам немає куди повертатися, ваше житло зруйноване так, що там не можна жити, і ви, відповідно, подали в «Дії» відповідні документи – ви продовжуєте отримувати допомогу», - Юзвяк-Голубока.

За словами юристки Тетяни Юзвяк-Голубокої, дуже багато людей не реєструється як ВПО, адже існують пільги не лише у вигляді грошової допомоги. Для ВПО передбачено інші пільги у сфері освіти, працевлаштування. Крім того, це – роль держави над тим, що відбувається в країні. Те, наскільки в нас багато офіційно зареєстрованих ВПО може в подальшому використовуватись у міжнародних судах при доведення тих збитків, які зазнала Україна внаслідок збройної агресії.

? Куди і як звертатися ВПО для отримання допомоги на проживання?

! Якщо онлайн, то застосунок «Дія», якщо офлайн, то це ЦНАП, органи соцзахисту або представники місцевої влади.

«Загалом, коли у вас нема ніяких проблем, якщо є закордонний паспорт в «Дії», якщо там підтягнуті ваші права, свідоцтво про народження дітей, то тут я рекомендую, звісно, «Дію». Але коли є питання по тому, що у вас прописка не відповідає або ще якісь юридичні нюанси, що вам треба доводити – звісно, краще звертатися в ЦНАП або в органи соцзахисту. І передовсім головне питання перед тим, як подавати на будь-яку допомогу потрібно мати рахунок – ті, хто вже користувався послугою «єПідтримка» мають картку «єПідтримка» або інший рахунок для соцвиплат у форматі IBAN», - Юзвяк-Голубока.

? А що робити дітям, якщо вони ще не мають паспортів?

! Діти з 14 років можуть самостійно звертатися. Також Уряд розширив перелік тих осіб, які можуть супроводжувати дітей для отримання довідки ВПО та для отримання допомоги ВПО.

? На який строк оформлюється допомога ВПО?

! Поки є підстави. Наразі позиція держави така: йдуть бойові дії у вашій місцевості, ваша територія окупована або в оточенні, ви виїжджаєте – ви маєте право на цю допомогу. Або якщо ваше житло зруйноване і не придатне для проживання.

«Я так розумію, що наразі логіка законодавця така, що поки існують ці підстави – доти буде виплачуватися допомога на проживання 2000 грн та 3000 грн. Але ми пам’ятаємо, що у нас є велика група переселенців – ВПО, які виїхали в свій час з Донецької і Луганської областей. Якщо ці особи отримували станом на 1 березня 2022 року допомогу на компенсацію комунальних послуг, їм автоматично буде перерахована ця допомога в новому розмірі – нікуди бігти не треба. До цього їм платилася невеличка сума, тому мало хто отримував ці допомоги. Тому якщо ви станом на 1 березня не отримували цю допомогу, але зараз маєте право на неї, тоді вам доведеться піти, на жаль, не через «Дію», а в ЦНАП або в органи соцзахисту для оформлення нової допомоги», - Юзвяк-Голубока.

? Чи можна отримувати виплати «єДопомога» та «Прихисток» одночасно?

! «єДопомога» виплачується безпосередньо ВПО, а «Прихисток» платиться власнику житла – це різні виплати різним людям. І це не є перешкодою одне одному.

? Як власнику житла довести факт, що він прихистив ВПО?

! На сайті «Прихисток» https://prykhystok.gov.ua/ є детальна інформація, процедура дуже проста.

? А що з допомогою за працевлаштування ВПО?

! Там є важливий нюанс – вона виплачується роботодавцю лише протягом перших двох місяців. І ця компенсація виплачується тільки зразковим роботодавцям, які заплатили всі податки і здали звітність за 4й квартал 2021 року. І, відповідно, цей роботодавець має повідомляти, що він взяв цього працівника-ВПО і перший місяць, і другий місяць.

? Чи ті, хто отримують державну допомогу, мають право на міжнародну допомогу?

! Виплати за кошти міжнародних організацій є додатковою допомогою, свого роду субсидіарною, яка виплачується в доповнення тих виплат, які здійснює держава і не суперечить їм. Наразі існує низка програм від різних міжнародних організацій – їх +/- до 10. Вони є додатковими. Їхня виплата не залежить від отримання будь-якого виду державної допомоги.

«Така допомога спрямовується міжнародними організаціями безпосередньо людині та не оподатковується. За інформацією Мінсоцполітики, більше 1 млн людей станом на 1 липня отримали ці додаткові кошти до державної допомоги. Якщо узагальнити, то ці допомоги виплачуються в розмірі від 2200 грн до 2500 грн протягом 1-3 місяців – це залежить від програми. Деякі посадовці та експерти пояснюють це розміром мінімальної заробітної плати станом на квітень місяць – саме звідки взялася ця сума», - Романюк.

? Кому надається міжнародна допомога?

! Якщо узагальнено, то така допомога надається постраждалим від війни з найбільш незахищених категорій населення, відповідно до критеріїв вразливості, які погоджені в меморандумах з міжнародними організаціями. Ці категорії громадян не обов’язково мають мати статус ВПО, а можуть бути фактично переміщені.

? Як звернутися для отримання міжнародної допомоги?

! Через органи соцзахисту або через сайт «єДопомога». Мінсоцполітики збирає цю інформацію і передає вже верифіковані списки міжнародним організаціям для виплат, щоб не відбувалось дублювань. Також можна звернутись у представництво тієї чи іншої міжнародної організації, якщо вони є в Україні. Це теж часто можна зробити онлайн.

«Переважна більшість цих програм забороняє так звану подвійну допомогу. Якщо допомога була виплачена однією організацією, то отримати допомогу від інших міжнародних сателітних організацій вже неможливо», - Романюк.

Найбільш поширені виплати від міжнародних організацій:

2500 грн на особу на місяць, 3 місяці.  Для сімей, що підпадають під два критерії: 1) має офіційний статус малозабезпеченої та відповідно зареєстрована в Міністерстві соціальної політики України як така; 2) щоб до 24.02.2022 сім’я проживала в одній з громад, що постраждали від збройного конфлікту, незалежно від того виїхала ця сім’я чи залишилася в громаді. Реєструватись у програмі не потрібно, кошти будуть виділені на основі інформації щодо таких сімей, яку Мінсоцполітики передала МКЧХ.

2200 грн на кожного члена домогосподарства, але не більше як на п’ятьох осіб, одноразово за три місяці.  Для родин, що належать до однієї з двох категорій: 1) мають трьох і більше дітей до 18 років; 2) мають принаймні одну дитину з інвалідністю до 18 років. Ця допомога надається сім’ям незалежно від наявності чи відсутності статусу ВПО, які перебувають у будь-якому регіоні України, але за умови, що вони не отримували грошової допомоги від іншої міжнародної гуманітарної організації з 24 лютого 2022 року.

2220 грн на кожного члена родини на місяць, за три місяці. Для ВПО від 24.02.2022, які відносяться до однієї чи декількох вразливих категорій: 1) родина, яка має лише одного з батьків (або батько, або мати) з двома або більше дітьми віком до 18 років або з особами похилого віку (старше 60 років); 2) родина, яка утримується однією/кількома особами похилого віку або особою похилого віку з одним чи кількома дітьми віком до 18 років; 3) родина з однією або кількома особами з особливими потребами (інвалідність, хронічні захворювання тощо); 4) прийомні сім’ї, які опікуються дітьми без супроводу та дітьми, розлученими з батьками (документально підтверджено).

2220 грн на кожного члена домогосподарства на місяць, але не більш як для трьох осіб, 3 місяці. Для зареєстрованих ВПО.

2200 грн на особу. Для зареєстрованих ВПО найбільш уразливих категорій: вагітні жінки, самотні батьки, які виховують дітей, сім’ї з двома дітьми і більше, домогосподарства, де є особи з інвалідністю, люди похилого віку (65+ років).

2220 грн на кожного члена родини на місяць, за три місяці. Для зареєстрованих ВПО. Її особливістю є те, що для того, щоб звернутися за цією програмою, потрібно написати повідомлення за допомогою чат-боту у WhatsApp.

«Ця допомога є додатковою до тих виплат, які здійснює держава. Ця допомога ніяким чином не оподатковується. За загальним правилом всі види допомоги виплачуються від 1 до 3 місяців у розмірі від 2200 грн до 2500 грн на одну людину. Кожна з цих програм має свої особливості за територією її дії, за розмірами виплат і за категоріями вразливості. Всі ці категорії вразливості узгоджені з Мінсоцполітики відповідними меморандумами», - Романюк.