Слідчий комітет російської федерації на окупованих територіях України масово фабрикує «докази» вини українських військових у руйнуваннях, смертях та інших наслідках війни. Що, зокрема, стає підставами для псевдосудів над ними. Натомість системність фіксації воєнних злочинів росії на території України з боку правоохоронних органів дещо викликає сумніви щодо ефективності. Про це аналітики ОПОРИ та запрошений гість говорили під час щотижневої онлайн-дискусії «Окуповані», у понеділок, 18 липня.

Аналітик ОПОРИ Анатолій Бондарчук розповів про основні події, що відбулись на ноокупованих територіях Херсонської, Запорізької, Харківської областей.

За його словами, окупанти намагаються зачистити проукраїнське середовище, яке знаходиться на тимчасово окупованих територіях. Вони використовують для цього декілька методів: 1) продовжують викрадення активістів, які мають проукраїнську позицію, катують їх, знущаються над ними, змушують їх підписувати певні документи і фактично почати співпрацювати з окупантами; 2) починають знищувати різні пам’ятники, які є на окупованих територіях, наприклад, пам’ятник Героям Небесної сотні в Херсоні; 3) продовжують переназивати населені пункти, назви яких були змінені після деокупації в 2014 році або були декомунізовані; 4) намагаються роздавати російські паспорти – облаштовують центри, де намагаються українським громадянам в пришвидшених темпах видавати російські паспорти; 5) збирають персональні дані громадян, обмінюючи їх на різну так звану «гуманітарну допомогу» в рамках створеної ними ж соціальної кризи, щоб у подальшому використати ці дані для проведення псевдореферендуму.

«На цьому тижні також була заява, яка стосується так званого псевдореферендуму. Один з очільників так званої окупаційної влади, гауляйтер, зрадник України євген балицький зазначив, що на території Запорізької області такий референдум планується на початок осені. І за його словами, Запорізька область планує стати частиною росії, а не окремою республікою. Тобто, є така заява і ми знаємо, що попередньо теж обговорювалося, що такий псевдореферендум може відбутися 11 вересня. І тому є така пересторога, що окупанти продовжують готуватися до можливого проведення такого псевдореферендуму», - Бондарчук.

Ще один дуже важливий аспект, за словами аналітика, це те, що окупаційні адміністрації видали наказ про депортацію мешканців окупованих територій за те, що вони мають проукраїнську позицію. Фактично, вони вдаються до методів, які застосовувала і радянська влада, і нацистська Німеччина під час Другої світової війни.

Крім того, аналітик навів інформацію, що в АР Крим так званий «голова Криму» підписав указ про призовні комісії з мобілізації громадян в Криму. Там передбачено створення загальнокримської призовної комісії та скасування попереднього складу. У той же час військового комісара Криму відправили під домашній арешт через звинувачення у допомозі військовослужбовцям в ухилянні від служби. Тобто, можна говорити, що в Криму йде підготовка до ймовірної мобілізації.

Аналітик зазначає, що продовжуються переслідування активістів, які мають проукраїнську позицію. А ще людей з Криму як досвідчених кадрів відправляють на різні посади на новоокупованих територіях на посилення окупаційних адміністрацій.

Також аналітик нагадав, що на новоокупованих територіях триває робота із запуску так званого «пенсійного фонду», де збирають дані. А ще щоб максимально контролювати інформаційне поле, запускають роботу кримських мобільних операторів та випускають друковані газети.

Старший аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев розповів про тенденції, які минулого тижня він відстежив на окупованих ще з 2014 року територіях Донеччини та Луганщини.

«росія продовжує відверто, публічно, без будь-яких приховувань торгуватися життями військовополонених. І на минулому тижні представник російської окупаційної адміністрації в Донецьку деніс пушилін продовжив це робити. Мова йде про тих іноземних добровольців, частина з яких вже, як відомо, на момент захоплення в полон були вже українськими громадянами, були засуджені псевдосудом до найвищої міри покарання. Вони ніби за інформацією окупантів проходять так звану процедуру апеляції в псевдосудах, але на минулому тижні пушилін сказав, що так звані виконавчі органи так званої «днр» готові до виконання своєї роботи, якщо апеляція для військовополонених буде неуспішною. І фактично за цими простими словами стоїть простий розрахунок росії, що шляхом шантажу життями громадян він змусить когось, чи Україну, чи іноземні країни, громадянами яких були добровольці, піти в цій ситуації на контакт з невизнаними і окупаційними адміністраціями. І з самого початку вони, по суті, очікують, що на таку просту провокацію підуть представники іноземних держав. І тому ситуація надзвичайно складна, враховуючи такі цинічні розрахунки держави-окупанта», - Клюжев.

Так само, за його словами, продовжується викрадення українських дітей з тимчасово окупованих територій. Цього тижня Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець опублікував нову інформацію про вивезення сиріт з Донецька до московської області. Він детально роз’яснив, які Конвенції таким чином порушує росія і вимагає правоохоронні органи розслідувати ці діяння та повернути українських дітей.

«На жаль, інтенсивність викрадення українських дітей є надзвичайно високою», - Клюжев.

Ще однією резонансною подією на окупованих територіях стала смерть іноземного громадянина, співробітника гуманітарної організації Пола Юрі, якого представники окупаційної адміністрації використовували для своєї пропаганди. Вони звинувачували його в тому, що він спеціаліст глобального масштабу з підготовки військовослужбовців. Іноземна громадська оргнаізація «Presidium Network» повідомила про те, він їх співробітник. Він помер у місцях позбавлення волі, які контролюються окупаційною адміністрацією.

«Ця трагедія фактично спричинена тим, що викрадають людей окупанти і ще знущаються шляхом залучення цих людей до своїх пропагандистських роликів, що є, безумовно, абсолютно неприйнятною практикою навіть в умовах війни», - Клюжев.

За словами аналітика, викривлення реальності, яким займається слідчий комітет російської федерації (ск рф), то ця діяльність спрямовується не лише проти українських військовослужбовців. Так, наприклад, у річницю збиття неподалік Торезу МН17 росіяни знову наповнювали інфопростір брехливими заявами про причетність України до цього.

«З 2014 року, коли вони вже окупували частину Донецької і Луганської областей, вони займалися, власне, такою діяльністю на наших територіях. Заявляли, що вони фіксують «воєнні злочини», що вони збираються організовувати якісь «суди» над так званими «винними» в цих уявних росіянами «злочинів». Але після лютого 2022 року  ця діяльність стала набагато публічнішою, вона стала масштабною, вона здійснюється на всіх територіях, які зараз захопила росія – від Херсона до Маріуполя і Сєвєродонецька. І фактично є декілька напрямків цієї діяльності. По-перше, слідчий комітет російської федерації проводить обстеження зруйнованої інфраструктури в тих містах і громадах, які російська армія зруйнувала. Тобто, весь світ знає про штурми цих міст, до прикладу, Маріуполя, але ск фр системно говорить про те, що вони обстежують будинки, які «знищені українською армією». І вони таким чином намагаються подати свої воєнні злочини як злочини України. Ну, ми не можемо дивуватися цинізму росіян, але, на жаль, вони для чогось це роблять», - Клюжев.

Після визнання росією так званих «днр» і «лнр», вони передають свої сфальсифіковані матеріали проти українських громадян до так званих правоохоронних органів так званих республік. Це говорить про те, що на основі цих матеріалів псевдосуди можуть судити українських громадян та українських військовополонених.

Крім того, за словами аналітика, на новоокупованих територіях Харківщини, Запоріжжя, Херсонщини, де ніби немає українських військовополонених в місцях ув’язнення, але росіяни все рівно проявляють там системну роботу.

«Моя гіпотеза полягає в тому, що оця незаконна діяльність вона ще готується для того, щоби притягати за надуманими приводами до так званої «відповідальності», або просто переслідувати цивільних громадян», - Клюжев.

Руслан Горбенко, народний депутат, заступник голови Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій, вважає, що режим путіна в сучасній росії діє за практиками кривавого режиму минулого століття та тамтешніх силових структур.

«На мою думку, взагалі путінська росія працює по радянським зошитам кдб. І вони працюють як на внутрішню аудиторію росії країни-агресора, вони працюють на аудиторію тимчасово окупованих територій і тих громадян, які залишились там. Якщо взяти, що в 2014 році в частинах Донецької чи Луганської областях, які тимчасово захопили, там були обстріли так званих «військ лнр/днр» по Луганську й Донецьку. Але ці обстріли у ЗМІ показували, що це стріляли наші війська незалежної України для того, щоб налаштувати думку громади проти України. І третє, вони хочуть жити у своєму світі, але коли зустрічаються на рівні G20 чи на інших майданчиках, де вони можуть вести дипломатичні перемовини, вони завжди хочуть мати фальсифіковані матеріали щодо тих руйнувань, які як би робили вони, але за їх слідчими діями і за тим, яку інформацію вони закидують у ЗМі, це зробили наші війська», - Горбенко.

За його словами, свідчення тих же мешканців Маріуполя, яким вдалося врятуватися з міста, чітко дають зрозуміти, що українські військові ніколи не стріляли по житлових будинках маріупольців. Але для російської аудиторії створюється протилежна інформаційна картинка, щоб створювати масову підтримку цієї агресії. Також російська пропаганда за 8 років на окупованих територіях зробила дуже велику роботу і мала дуже великий ефект.

«Перший та другий армійський корпуси так званих «лнр» та «днр» мають більш ніж 80 тисяч, з них 40 тисяч вже загинули. Але щоб налаштувати таку пропагандистську думку, щоб люди взяли зброю й українець пішов проти українця – це треба зробити щось неймовірне. Але вони це зробили», - Горбенко.

Щодо засудження військовополонених, то можливо таку велику пропагандистську «слідчу роботу» вони роблять, зокрема, і для подальших обмінів. Нардеп зазначив, що перед обміном і ми будемо засуджувати військовополонених рф, а вже після суду подавати ці списки на обмін.

Він також зауважив, що на підтримку пропагандистської державної машини вони витрачають надзвичайно багато коштів та порівняв цей підхід із нацистською Німеччиною.

На його думку, ми маємо долучати міжнародних партнерів та їх правоохоронні органи, які разом з нашими правоохоронними органами мають фіксувати воєнні злочини росії. Активна співпраця з іноземцями в цьому питанні дасть нам можливість показувати це першими і не лише у своїй судовій сфері, а й на міжнародних майданчиках.

Нардеп вважає, що правоохоронні органи України мали б ефективніше працювати з фіксацією воєнних злочинів на територіях, де лише починали розгортатися активні військові дії.

«Пройшло більше 90 днів, як вони захопили Маріуполь. І вони зараз показують на весь світ ці судові процеси. А якщо ми робили б це в Маріуполі як тільки почали руйнувати Волноваху і бомбити Маріуполь, наші правоохоронні органи фіксували б все і показували це на весь світ, то вже тій пропаганді не вірили б не тільки внутрішні користувачі громадяни рф, а взагалі, я думаю, що й збройні сили рф вже не вірили б цьому», - Горбенко.

За його словами, не можна враховувати позицію людей на окупованих територіях, яких використовують для надання «свідчень» у сфабрикованих «доказах» вини України. Адже, ми не можемо знати, як саме на них впливають для отримання потрібних свідчень – катують, погрожують, примушують голодом тощо.

«По даним Збройних сил України і по даним Національної поліції України, наприклад, Головного управління Луганської області та Донецької області, ті люди, які залишаються, це приблизно 5-7% чекають на так званий «русский мир». На мою думку, це дуже гарний процент, якщо порівнювати ці проценти з 2014 роком. Але ці люди будуть казати те, що від них хочуть. Інші, які залишилися, в яких, наприклад, не було можливості евакуюватись, не було куди евакуюватись – ті живуть в такому світі страху. І я думаю, вони теж перший час будуть просто кивати, а потім дійсно працюватиме пропагандистська машина, через яку в Луганську та Донецьку перетворили людей просто в зомбі», - Горбенко.

Нардеп стверджує, що по переселенцях з окупованих територій ані в Україні, ані закордоном наразі не ведеться робота правоохоронними органами з фіксації воєнних злочинів росії. Натомість така робота ведеться по деокупованих територіях.

«Я на 100% знаю, що як і наші внутрішні органи, так і залучені внутрішні органи країн-партнерів ведуть таку роботу щодо злочинів російської федерації у Київській області, Житомирській області, Сумській області і на інших звільнених територіях», - Горбенко.

За його словами, зараз триває вже друга хвиля примусової мобілізації на окупованих територіях в так званих «лнр» і «днр». Україна зі свого боку поширювала інформаційні матеріали про те, як безпечно здатися в полон Збройним силам України у такій ситуації.

Наразі вже відомо і про «заградотряды» з боку росії з примусово мобілізованих людей з окупованих територій. Але наразі вже такі люди в разі потрапляння в полон, за його словами, використовуються Головним управлінням розвідки України тільки для формування списків на обмін.

Загалом основними пріоритетами Комітету нардеп назвав роботу з вимушеними переселенцями в країні та закордоном, гуманітарні місії у співпраці з військовими адміністраціями. Для громадян України, які перебувають в окупації, полегшили перетин кордону без документів, адже багато хто втратив їх. За його словами, зокрема, найбільш популярний в Донецьку та Луганську автобусний «тур» – це за 300-400 євро дістатись до Європи.

«Десь за 4-5 днів наші громадяни доїжджають до Польщі, а там вже перетинають кордон польсько-український. І тут вони отримують першу допомогу і також отримують документи», - Горбенко.

Аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев підсумовує, що шляхом діяльності слідчого комітету рф путін формує собі «доказову базу» для контактів з цивілізованим світом.

«В його уяві фальсифікація доказів проти України в українських же містах призведе до того, що він зможе виправдати свої дії і сказати, що відповідальність за гуманітарну кризу, за злочини воєнні несе не він. Насправді, якби це дико не виглядало, я думаю, що це реально мотив цієї діяльності. Це фактично притаманно оцим пострадянським елітам, і особливо російським елітам, видавати папірці, навіть якщо там написана неправда, як доказ своєї позиції. І мотив підготувати такі псевдодокази для подальшої дискусії з цивілізованим світом може бути. Але крім цього практичного мотиву, мені здається, що росіяни все ж таки проявляють слабкість через діяльність цього слідчого комітету. Не зважаючи на вчинення широкомасштабної агресії і великих воєнних злочинів, вони все ж таки досі розуміють, що відповіді на питання «Хто вбив тисячі людей?» мають бути. Мають бути в росії, мають бути на окупованих територіях і мають бути у цивілізованого світу. І слабкість полягає в тому, що вони не хочуть залишатися в тій ситуації, коли всім зрозуміло, хто вбивця, хто знищив Маріуполь, хто внаслідок цього знищення призвів до великих смертей і великих трагедій. І це, по суті, якась компенсація оцього відчуття вразливості. Тому що вони бачать, що всі розуміють, не зважаючи на пропаганду, я впевнений, і росіяни самі розуміють, хто винний у цих всіх злочинах, і вони намагаються якби створити інформаційний шум, інформаційний простір для того, щоби перекласти цю відповідальність. І це прояв навіть не нахабства, це прояв слабкості і відчуття вразливості своєї позиції», - Клюжев.

Він також зазначає, що діяльність цього  ск рф призведе до масових порушень прав військовополонених. Показовим, зокрема, було засідання цього комітету на чолі з його головою алєксандром бастрикіним у Херсоні, де ніби не було ще масових бойових дій безпосередньо в межах міста, де немає місць незаконного ув’язнення українських військовополонених, але засідання комітету відбувається саме там. Після чого вийшов псевдоуказ окупаційних адміністрацій щодо боротьби з екстремізмом. Таким чином, на думку аналітика, цей підхід фабрикування псевдодоказів збираються перенести з військовополонених на цивільних громадян на всіх новоокупованих територіях.

«Проблем належної фіксації злочинів росіян з боку українських правоохоронних органів прозвучала. Це надзвичайно важлива тема. Тому що наше усвідомлення, що росія вчиняє масові воєнні злочини – це недостатньо для всіх належних юридичних процедур на міжнародному рівні. Нам необхідно, щоби правоохоронні органи кожен крок окупанта фіксували. І якщо є занепокоєння, що недостатньо наші правоохоронні органи фіксували ці кроки окупанта по нашій землі, то до цього треба прислухатися, провести аудит, так би мовити, попередньої діяльності правоохоронних органів України, і якщо треба – посилити цю діяльність», - Клюжев.

Він також підкреслює, що ми постійно маємо вимагати від наших іноземних партнерів не забувати, що росія прямо відповідальна у скоєних і майбутніх порушеннях прав військовополонених, а ці спроби гратися в псевдосуди на окупованих територіях не мають нікого вводити в оману.

За словами аналітика ОПОРИ Анатолія Бондарчука, росія конструює інформаційну альтернативну реальність.

«росія у своїх публічних дискусіях змінює центр обговорення, вона фактично переводить питання в іншу площину. І цю тактику потрібно теж розуміти і намагатися їй протидіяти. Тому що росія фактично має потужну пропагандистську машину і намагається всіх переконати у своїй правоті і в тому, що ті аргументи, які наводить Україна і які є об’єктивними, що вони є неправдивими. Це потрібно розуміти і намагатися якось дійсно доводити фактами і доказами, що ми маємо рацію. І це так само приклад того, що потрібно фіксувати злочини, і ми не маємо розслаблятись і думати, що якщо ми це знаємо, то це знають всі», - Бондарчук.

На його думку, також є ризик, що масовою фабрикацією псевдодоказів нібито вини України у воєнних злочинах, росія може маніпулятивно працювати і на уповільнення постачання нам Західного озброєння.

Нагадаємо, Громадянська мережа ОПОРА допомагає збирати свідчення про воєнні злочини росії для міжнародних судів. Надати свої покази можна на сайті: https://russiancrime.org/