Від початку війни в Україні 24 лютого 2022 року Луцька міська рада не припиняла своєї діяльності і продовжує працювати з незначними корективами в роботі. Зокрема, відтепер орган місцевого самоврядування ухвалює важливі рішення не лише для міської громади, а й для забезпечення потреб підрозділів Збройних Сил, місцевої територіальної оборони та внутрішньо переміщених осіб.

Оскільки в місті Луцьку та Волинській області не відбувається активних бойових дій, введення режиму воєнного стану не вплинуло на кадрову стабільність у міській раді, а відсутність проросійських фракцій у її складі не призвела до коректив у її структурі.

Баланс сил у міській раді напередодні повномасштабної війни

Із початком повномасштабної війни в Україні у Луцькій міській раді не відбулося жодних структурних змін, пов'язаних із партійним представництвом та фракційною належністю депутатів. У раді функціонує шість депутатських фракцій: «За майбутнє», яка налічує 13 представників міської громади, «Європейська Солідарність», в яку входить дев'ять депутатів, «Громадянський Рух “Свідомі”», що включає шістьох представників, ВО «Свобода» і «Слуга народу», до складу яких входять по п'ять депутатів та ВО «Батьківщина», що налічує чотири представники.

Також у міській раді утворена лише одна депутатська група «Рівні можливості», до складу якої увійшли четверо членів фракції «Європейська Солідарність» та по одному представнику фракцій «Громадянський Рух “Свідомі”» та «За майбутнє». За час війни в Україні інших депутатських груп у раді не створили.

 

Раду очолює Ігор Поліщук, обраний від політичної партії «За майбутнє». Секретар ради — представник цієї самої політичної сили Юрій Безпятко. За інформацією, оприлюдненою на офіційному сайті Луцької міської ради, Юрій Вербич та Ірина Чебелюк займають посади заступників міського голови з питань діяльності виконавчих органів міськради.

Також, за даними офіційного сайту Луцькради, виконавчий комітет ради складається з 19 осіб. До його складу входять міський голова, секретар та один із заступників міського голови за посадами, а також ще 16 представників.

Зміна формату роботи ради після початку війни

У зв'язку з введенням воєнного стану в Україні Луцька міська рада частково перейшла на дистанційний режим роботи. За період з 24 лютого до 1 червня 2022 року відбулося десять засідань виконавчого комітету та шість пленарних засідань ради. Якщо перше пленарне засідання Луцькради в умовах воєнного стану відбулося у залі засідань, то всі наступні — в режимі онлайн на платформі Zoom. Також усі засідання виконавчого комітету Луцької міської ради за цей самий період відбувалися дистанційно. Водночас засідання постійних депутатських комісій міської ради відбуваються у змішаному режимі — частково онлайн і частково офлайн.

Відтак, за період з 24 лютого до 1 червня 2022 року шість із семи постійних депутатських комісій Луцької міської ради збиралися на засідання. Жодного засідання за цей час не відбулося в комісії міської ради з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму.

Зокрема, постійна комісія міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови за цей період провела два засідання офлайн; комісія з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергоощадності — одне засідання офлайн та три дистанційно; комісія з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту — чотири дистанційні засідання; комісія з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів — три засідання офлайн і ще три дистанційно; комісія міської ради з питань комунального майна та приватизації — три засідання офлайн; комісія міської ради з питань земельних відносин та земельного кадастру — два засідання дистанційно і ще одне офлайн.

Рішення міської ради для забезпечення потреб ЗСУ, ТрО та ВПО

За період з 24 лютого до 30 квітня 2022 року у Луцькій міській раді відбулося шість пленарних засідань — три позачергові сесії та три чергові. 

Зокрема, 1 березня 2022 року відбулося засідання позачергової 27-ї сесії Луцької міської ради. Тоді депутати розглянули чотири питання, щодо яких прийняли рішення, зокрема:

– «Про внесення змін до рішення міської ради від 22.12.2021 №24/67 “Про Програму покращення матеріально-технічного забезпечення військових частин, проведення заходів територіальної оборони та мобілізаційної підготовки на території Луцької міської територіальної громади на 2022 рік”», яким виділили з міського бюджету 3 млн грн на її реалізацію;

– «Про внесення змін до рішення міської ради від 23.02.2022 №26/79 “Про затвердження Програми заходів територіальної оборони Луцької міської територіальної громади на 2022-2024 роки”», яким збільшили обсяг фінансування Програми за рахунок коштів міського бюджету у сумі 11, 5 млн грн.

– «Про внесення змін до Програми розвитку цивільного захисту Луцької міської територіальної громади на 2021-2025 роки».

Під час засідання позачергової 28-ї сесії Луцької міської ради, яке відбулося 4 березня, депутати розглянули 9 питань порядку денного, серед яких:

– «Про внесення змін до рішення міської ради від 22.12.2021 №24/67 “Про Програму покращення матеріально-технічного забезпечення військових частин, проведення заходів територіальної оборони та мобілізаційної підготовки на території Луцької міської територіальної громади на 2022 рік”» (рішенням збільшено обсяг фінансування програми із 3 млн грн до 3 млн 200 тис. грн);

– «Про внесення змін до Програми розвитку цивільного захисту Луцької міської територіальної громади на 2021-2025 роки»;

– «Про погодження кандидата на посаду командира добровольчого формування»;

– «Про закупівлю товарів, робіт чи послуг для забезпечення оборони територіальної громади, захисту безпеки населення та інтересів територіальної громади в умовах воєнного стану»;

– «Про звернення до жителів Бреста та білорусів щодо невтручання білоруської армії в російсько-українську війну»;

– «Про звернення до міст-партнерів та Конгресу регіональних і місцевих влад Ради Європи щодо ядерної загрози у зв’язку з обстрілами Запорізької атомної електростанції». 

5 березня відбулося засідання позачергової 29-ї сесії Луцької міської ради, під час якого депутати розглянули одне питання: «Про звернення до лідерів держав США, Франції, Німеччини, Великобританії та представників міжнародної міжурядової організації НАТО щодо закриття повітряного простору над Україною». 

Під час засідання 30-ї чергової сесії Луцької міської ради 30 березня Луцька міська рада розглянула 113 питань порядку денного, серед яких абсолютну більшість становили поточні питання життєдіяльності міської громади, зокрема земельні. 

Разом з тим, депутати розглянули і питання «Про позбавлення А. Тимощука звання “Почесний громадянин міста Луцька”» у зв’язку з його проросійською позицією та «Про здійснення публічних закупівель товарів, робіт та послуг в умовах воєнного стану». 

Під час засідання 29 квітня депутати Луцької міської ради розглянули 52 питання порядку денного, серед яких:

– «Про завершення процесу декомунізації з перейменування вулиць міста Луцька та інших населених пунктів Луцької міської територіальної громади»;

– «Про ініціювання реконструкції Меморіального комплексу “Вічна Слава” з метою декомунізації та приведення його у відповідність до реалій часу»;

– «Про внесення змін до рішення міської ради від 22.12.2021 №24/67 “Про Програму покращення матеріально-технічного забезпечення військових частин, проведення заходів територіальної оборони та мобілізаційної підготовки на території Луцької міської територіальної громади на 2022 рік”» (рішенням міська рада дофінансувала програму з міського бюджету на суму 500 тис. грн).

Ще одне пленарне засідання Луцької міської ради в умовах воєнного стану відбулося 25 травня. З-поміж інших питань, депутати розглядали такі:

– «Про комісію з впорядкування назв вулиць Луцької міської територіальної громади»;

– «Про ефективне розслідування фактів колабораційної діяльності, державної зради та конфіскацію майна».

Також Луцька міська рада під час пленарного засідання 23 лютого 2022 року прийняла рішення «Про затвердження Програми заходів територіальної оборони Луцької міської територіальної громади на 2022-2024 роки». На реалізацію Програми передбачено залучення коштів в обсязі 3 млн грн.

Програма передбачає здійснення таких заходів:

  • організація та проведення навчальних зборів військовозобов’язаних запасу, резервістів;
  • обладнання пункту управління ТрО;
  • здійснення закупівлі матеріальних цінностей для функціонування підрозділів ТрО;
  • забезпечення транспортом для перевезення небезпечних вантажів на території Луцької міської територіальної громади;
  • закупівля засобів радіозв’язку; інспектування стану наявних стрілецьких тирів у загальноосвітніх навчальних закладах; практичні заняття з стрілецької підготовки серед учнів, студентів та мешканців громади;
  • практичні заняття з орієнтування на місцевості; практичні заняття з надання домедичної допомоги;
  • аналіз та оцінка можливих ризиків для міської громади;
  • визначення завдань щодо забезпечення безперебійного функціонування комунальних підприємств, установ та організацій в умовах виникнення надзвичайної ситуації;
  • забезпечення безперебійної роботи підприємств критичної інфраструктури, що забезпечують життєдіяльність міської громади в умовах виникнення надзвичайної ситуації тощо. 

За час війни в Україні до Програми двічі вносили зміни рішеннями міської ради №27/2 від 1 березня 2022 року та №28/2 від 4 березня 2022 року, в результаті чого її фінансування програми з 3 млн грн до 12 млн 715 тис. грн. 

Рішення виконкому Луцькради для забезпечення потреб ЗСУ, ТрО та ВПО

За період з 24 лютого до 1 червня 2022 року відбулося десять засідань виконавчого комітету Луцької міської ради. Зокрема, вони відбувалися 1, 11, 18 та 23 березня, 13 та 21 квітня, 3, 16, 18, 24 та 27 травня. На засіданнях виконком не лише приймав рішення щодо забезпечення життєдіяльності територіальної громади в цілому, а й розглядав питання щодо забезпечення потреб Збройних Сил України, місцевої Територіальної оборони та внутрішньо переміщених осіб, які потребують тимчасового житла в межах громади.

Так, 11 березня 2022 року виконавчий комітет Луцької міської ради розглянув питання «Про внесення змін до бюджету Луцької територіальної громади». Згідно з ним, доходи загального фонду бюджету Луцької міської територіальної громади збільшено на суму 300 тис. грн за рахунок субвенції з обласного бюджету для надання матеріальної допомоги в розмірі по 100 тис. грн сім’ям загиблих військовослужбовців, які брали участь в АТО, ООС на сході України та відбитті військової агресії рф проти України. 

Під час засідання 18 березня 2022 року виконком розглянув лише одне питання — «Про заборону продажу алкогольних напоїв та речовин, вироблених на спиртовій основі». Таким рішенням чиновники заборонив на території Луцької міської територіальної громади продаж алкогольних напоїв та речовин, вироблених на спиртовій основі (в тому числі пива, вина та слабоалкогольних напоїв) до закінчення строку, на який було введено воєнний стан, та за умови усунення загрози нападу чи небезпеки.

23 березня 2022 року під час засідання члени виконкому прийняли рішення щодо таких питань:

– «Про внесення змін до бюджету Луцької міської територіальної громади»;

– «Про внесення змін до Програми розвитку цивільного захисту Луцької міської територіальної громади на 2021-2025 роки»;

– «Про затвердження Порядку безоплатного забезпечення харчуванням вимушено переселених осіб»;

– «Про передачу продуктів харчування закладів освіти Луцької міської територіальної громади Територіальному центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м. Луцька»;

– «Про надання заступнику міського голови Ірині Чебелюк повноважень щодо вирішення питань, пов’язаних із виїздом дітей за межі України у період дії воєнного стану».

Згідно із рішенням щодо внесення змін до бюджету, виконком Луцькради збільшив доходи загального фонду бюджету Луцької міської територіальної громади в сумі 200 тис. грн за рахунок субвенції з обласного бюджету для надання матеріальної допомоги в розмірі по 100 тис. грн сім’ям загиблих військовослужбовців, які брали участь в АТО, ООС на сході України та відбитті військової агресії рф проти України. 

Відповідно до рішення щодо надання безкоштовного харчування для вимушених переселенців із областей, де тривають активні бойові дії, виконавчий комітет Луцької міської ради затвердив Порядок безоплатного забезпечення харчуванням вимушено переселених осіб. Цей Порядок визначає місця на території Луцької міської територіальної громади, де надають послуги з харчування, та затверджує форму талонів на харчування та порядок їх отримання. 

Інше рішення виконавчого комітету передбачає безплатну передачу продуктів харчування із закладів освіти Луцької міської територіальної громади до Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м. Луцька.

Також рішеннями виконкому узгоджено статути громадських формувань з охорони громадського порядку та державного кордону «Бастіон» та «Варта порядку» відповідно до описів зразків бланків посвідчення та нарукавної пов’язки членів формувань. Разом з тим, заступника міського голови Ірину Чебелюк уповноважили погоджувати від імені органу опіки та піклування міської ради виїзд за межі України дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли 18-річного віку, а також звіряти від імені органу опіки та піклування міської ради заяви батьків про виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків чи інших осіб, уповноважених одним з батьків, без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків. Також затверджено форми заяв батьків та уповноважених осіб про виїзд дітей за межі України. 

13 квітня 2022 року під час засідання виконавчого комітету Луцької міської ради було розглянуто 26 питань порядку денного, серед яких і питання:

– «Про внесення змін до бюджету Луцької міської територіальної громади»;

– «Про внесення змін до рішення міської ради від 23.02.2022 №26/79 “Про Програму заходів територіальної оборони Луцької міської територіальної громади на 2022-2024 роки”»;

– «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету міської ради від 15.12.2021 №1030-1 «Про перелік категорій громадян, яким буде надаватись безкоштовний проїзд при здійсненні перевезень пасажирів громадським транспортом (автобус, тролейбус) Луцької міської територіальної громади у 2022 році»;

– «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету міської ради від 23.03.2022 року №157-1 “Про затвердження Порядку безоплатного забезпечення харчуванням вимушено переселених осіб”»;

Відтак, згідно з рішеннями виконкому Луцькради, доходи загального фонду бюджету Луцької міської територіальної громади збільшили на суму 1 млн грн за рахунок субвенції з обласного бюджету для надання матеріальної допомоги в розмірі по 100 тис. грн сім’ям загиблих військовослужбовців, які брали участь в АТО, ООС на сході України та відбитті військової агресії рф проти України. 

Також внесено зміни до Паспорта та додатків Програми заходів територіальної оборони Луцької міської територіальної громади на 2022-2024 роки та затвердження Програми у новій редакції. Рішення передбачало і збільшення фінансування для забезпечення виконання Програми. 

Крім того, виконком прийняв рішення про розширення переліку категорій громадян, які мають право на безкоштовний проїзд у громадському транспорті міської громади (автобуси, тролейбуси). Зокрема, до уже затверджених раніше категорій громадян додалися вимушено переселені особи на період воєнного стану, які мають право на отримання електронного квитка на безоплатній основі та при наявності відповідного посвідчення. 

Під час засідання виконавчого комітету Луцької міської ради 21 квітня 2022 року було розглянуто шість питань порядку денного, з-поміж яких:

– «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету міської ради від 17.04.2019 №262-1 “Про комісію з питань надання адресної грошової допомоги сім’ям загиблих (померлих) ветеранів війни та зниклих безвісти”»;

– «Про надання в користування автомобілів».

Відтак, виконком Луцькради вніс зміни до переліку категорій сімей осіб, яким передбачено надання адресної грошової допомоги, щодо їх участі у війні. Зокрема, додалися формулювання про осіб, «які беруть безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії рф у Донецькій та Луганській областях». 

Відповідно до іншого рішення виконкому, у безоплатне користування ГО «Луцький добровольчий батальйон» на період воєнного стану передали два автомобілі — KIA SORENTO 2005 року випуску та MERSEDES 1999 року випуску.

На засіданні виконавчого комітету Луцькради, яке відбулося 3 травня, було прийняте рішення «Про внесення змін до бюджету Луцької міської територіальної громади», яким 150 тис. грн передбачили на на «Програму покращення матеріально-технічного забезпечення військових частин», 77 тис. грн — на «Програму заходів територіальної оборони Луцької міської територіальної громади на 2022-2024 роки» (для потреб військової частини А7062), ще 500 тис. грн — на «Програму соціального захисту населення» (на приготування харчування внутрішньо переміщеним особам).

Згідно із рішенням виконавчого комітету міськради від 16 травня 2022 року «Про внесення змін до бюджету Луцької міської територіальної громади», із міського бюджету виділено 150 тис. грн на реалізацію «Програми покращення матеріально-технічного забезпечення військових частин, проведення заходів територіальної оборони та мобілізаційної підготовки на території Луцької міської територіальної громади на 2022 рік» на придбання матеріалів та обладнання для функціонування Луцького зонального відділу Військової служби правопорядку.

Під час чергового засідання 18 травня виконавчий комітет Луцькради повторно розглянув питання «Про внесення змін до бюджету Луцької міської територіальної громади». Згідно з прийнятим рішенням, доходи загального фонду бюджету Луцької міської територіальної громади збільшено на суму 500 тис. грн за рахунок субвенції з обласного бюджету для надання матеріальної допомоги сім'ям загиблих військовослужбовців.

Також виконком збільшив поточні видатки Департаменту фінансів, бюджету та аудиту на надання субвенції з місцевого бюджету державному бюджету на реалізацію «Програми заходів територіальної оборони Луцької міської територіальної громади на 2022-2024 роки» в сумі 31 тис. 800 грн. на оплату ремонтних послуг автомобільної техніки Луцького батальйону територіальної оборони ЗСУ.

На позачерговому засіданні 24 травня виконавчий комітет Луцькради прийняв рішення «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету міської ради від 23.03.2022 року №157-1 “Про затвердження Порядку безоплатного забезпечення харчуванням вимушено переселених осіб”». Зміни передбачають, що відтепер кожна вимушено переселена особа має право на отримання 15 талонів на харчування одноразово.

Ключові виклики для керівництва міськради в умовах війни

Налагодження комунікації з військово-цивільною адміністрацією, запровадження комендантської години та контроль за її дотриманням, облаштування бомбосховищ та налаштування системи оповіщення про повітряну тривогу, запуск центру допомоги територіальній обороні, єдиного комунікаційного центру та пунктів прийому гуманітарної допомоги, прийом внутрішньо переміщених осіб та забезпечення їх потреб, — із цими та іншими викликами у перші дні війни в Україні стикнулося керівництво Луцької міської ради. 

У перший день російського вторгнення в Україну голова військово-цивільної адміністрації на Волині Юрій Погуляйко, голова Волинської обласної ради Григорій Недопад та Луцький міський голова Ігор Поліщук записали спільне відеозвернення до мешканців області і, зокрема, Луцької міської територіальної громади, аби розповісти про поточну ситуація на Волині у зв’язку з вторгненням рф на територію України, а також надати алгоритм дій громадянам в разі ускладнення воєнних умов на території області.

Надалі міський голова Ігор Поліщук записував особисті відеозвернення до мешканців Луцької міської територіальної громади, які періодично виходили на офіційному сайті ради та сторінці мера у соціальній мережі Facebook. У них ішлося про оперативну ситуацію в громаді у зв’язку з війною в Україні. Також публікували текстові звернення до мешканців громади, де, наприклад, повідомлялося про місця розташування бомбосховищ та укриттів, алгоритм реагування на сигнали повітряної тривоги, запровадження та зміну тривалості комендантської години тощо.

У перші дні війни у Луцьку з ініціативи міської ради запрацював центр допомоги теробороні.

Також Луцька міська рада спільно з волонтерами, представниками силових структур та військовими запустила в Луцьку єдиний комунікаційний центр, метою якого стало налагодження комунікації між усіма активними волонтерськими, силовими та владними структурами у Луцьку для обміну інформацією та організації спільної роботи для захисту громади, регіону та країни в цілому.

Станом на 11 березня міська влада Луцька організувала десять пунктів прийому товарів першої необхідності, звідки вантажі відправляють захисникам України і постраждалим унаслідок російських бомбардувань. Волонтерами центру стала працівники Луцької міської ради.

22 березня на офіційному сайті Луцької міськради повідомили про функціонування Центру допомоги переселеним особам, куди ВПО можуть звертатися після оформлення довідки про взяття їх на облік у Луцькій територіальній громаді. У Центрі можна отримати дитячий та дорослий одяг, дитяче харчування, підгузки, дитячі ліжечка, коляски, манежі, засоби гігієни, постільну білизну та продукти харчування.

Також протягом березня міська влада спільно з благодійниками організували роботу соціальних їдалень, де вимушено переміщені особи безкоштовно отримують гарячі обіди.

У квітні в межах міської громади почали діяти мобільні бригади з надання соціально-психологічної допомоги постраждалим, які пережили насильство, та внутрішньо переміщеним особам, що були вимушені залишити зони бойових дій.

Зважаючи на те, що з 24 лютого до 1 червня 2022 року в межах Волинської області активних бойових дій не було, міська влада Луцька не втратила можливості продовжувати свою звичну діяльність, спрямовану на розбудову та розвиток територіальної громади. Внісши окремі корективи у свою роботу, Луцька міська рада продовжує проводити засідання ради, постійних депутатських комісій, виконавчого комітету міськради, а керівництво органу місцевого самоврядування успішно справляється з усіма викликами, які з’явилися і продовжують з’являтися з початком введення в Україні воєнного стану.