Протягом 3 днів на Черкащині перебував кандидат в Президенти України Руслан Кошулинський. Політик побував в Умані, Корсуні-Шевченківському, Кам’янці та Черкасах. У обласному центрі, окрім офіційних зустрічей, він також брав участь у непублічних заходах, на які представників ОПОРИ не впустили. Приїзду Кошулинського на Черкащину передувала масштабна агітаційна кампанія від ВО «Свобода», у ході якої, зокрема, ОПОРА фіксувала друковані агітаційні матеріали без вихідних даних. За цими фактами активісти звернулися із заявами в поліцію.

9 та 10 лютого Руслан Кошулинський відвідав міста-райцентри Умань, Корсунь-Шевченківський (виступав у міських будинках культури) та Кам’янку (у міській музичній школі імені Чайковського). Під час зустрічі з місцевими жителями він презентував свою передвиборчу програму, розповідав факти із біографії та відповідав на питання із зали. Окрім того, Кошулинський відвідав школу в селі Родниківка та відкритий чемпіонат Умані з боксу. У обох випадках він передавав спортивний інвентар, придбаний за кошти обласного бюджету.

11 02 19 uman boks

11 02 19 Kamianka zustrich koshulynskogo

Зазначимо, що в центрі Кам’янки 9 лютого активісти ОПОРИ зафіксували друковану політичну рекламу із зображенням Кошулинського. Плакати були розміщені на деревах та електроопорах і не містили вихідних даних. За цим фактом ОПОРА звернулася із заявою в ГУНП в Черкаській області.

11 02 19 Kamianka lystivky

10 лютого у міському будинку культури ім. Кулика Кошулинський зустрівся із жителями Черкас, де також представив свою передвиборчу програму та поспілкувався із присутніми в залі

11 лютого Кошулинський непублічно відвідав кілька об’єктів у Черкасах. Ці заходи не анонсувалися, на них були запрошені лише представники окремих місцевих ЗМІ. Про проведення заходів ОПОРА дізналася із власних джерел. Коли активісти намагалися потрапити на заходи на ПАТ «Юрія» та на «Черкаський хлібокомбінат», їх не впустили. Також на цей день були заплановані неформальні зустрічі із Кошулинським на «Центральному стадіоні» та на «Черкаському шовковому комбінаті».

«Згідно з пунктом 3 частини 2 статті 11 Закону України «Про вибори президента України» виборчий процес здійснюється на засадах публічності та відкритості», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області.

У ході заходів 11 числа кандидата супроводжували заступники міського голови Черкас Юрій Ботнар та Ігор Коломоєць, а також секретар міської ради Ярослав Нищик (всі представники «Свободи»). Юрій Ботнар у особистому спілкуванні із представником ОПОРИ заявив, що він «на роботі». У прес-службі міської ради ОПОРІ натомість повідомили, що цього дня всі троє посадовців перебували у відпустці.

Зазначимо, що приїзду на Черкащину Кошулинського передувала рекламна компанія від ВО «Свобода».

Так, 6 лютого активіст ОПОРИ виявив у своїй поштовій скрині листівки із зображенням Кошулинського без інформації про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів, як того вимагає Закон. За цим фактом ОПОРА звернулася із заявою в поліцію.

11 02 19 Cherkasy lystivky koshulynskogo

У кінці січня та в лютому представники партії «Свобода», які працюють в міській раді та в комунальних підприємствах міста, систематично агітували за кандидатуру Руслана Кошулинського у Facebook. «Свободівці», які отримують зарплатню з бюджету міста, розміщували у соцмережі пости із текстами на кшталт «План докорінних перетворень кандидата від об’єднаних націоналістів» (приклад можна переглянути ТУТ) та «7 причин віддати голос за Руслана Кошулинського» (приклад ТУТ і ТУТ ), «обирай Кошулинського» (приклад ТУТ і ТУТ). Окрім того, представники «Свободи», що працюють в місцевому самоврядуванні, розмістили на своїх головних зображеннях у Facebook тезис «Мій вибір Руслан Кошулинський».

11 02 19 Cherkasy pidtrymka vid botnara

Крім того, раніше активісти ОПОРИ зафіксували приклади піару від представників ВО «Свобода» на бюджетних коштах. Заступник міського голови, член ВО «Свобода» Юрій Ботнар у «Фейсбуці» повідомляв про «програму докорінних перетворень» кандидата Кошулинського під час відкриття в Черкасах центру для реабілітації спортсменів та передачі станції юних техніків 13 наборів робототехніки.

11 02 19 botnar post pro koshulynskogo

Зазначимо, що 8 лютого активісти ОПОРИ зафіксували матеріали з ознаками чорного піару, спрямовані проти кандидатури Руслана Кошулинського. У 45-му номері газети "Тарасові Джерела і К" вийшли матеріали «Душа КПРС вселилася в Свободу» та «Кандидата-націоналіста просуває кримінальний авторитет Вова Морда», а також ще низка публікацій із негативною тональністю щодо цієї партії.

11 02 19 Cherkasy gazeta proty koshulynskogo

Згідно з вихідними даними, засновником цієї газети є Ільєв А. В. Очевидно йдеться про Андрія Ільєва, який свого часу балотувався до міської ради від «Партії вільних демократів», нині займається підприємницькою діяльністю. Шеф-редактор – Володимир Матюша, що очолював міську ТВК під час місцевих виборів 2015 року. Активісти ОПОРИ зафіксували друковану продукцію та звернулися із заявою в ГУНП у Черкаській області.

«Забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності. За такі дії передбачена адміністративна відповідальність зазначена в ст.212-14 КУпАП, а саме накладення штрафу на громадян від 85 до 170 грн.

Звертаємо увагу громадян, що також існує адміністративна відповідальність не лише за виготовлення або замовлення виготовлення агітаційної продукції але й за розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження. Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності, стаття 68 Конституції України», - коментує  радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА.

Нагадаємо, 29 січня в Черкасах була зафіксована друкована політична реклама кандидата в Президенти Руслана Кошулинського, що була здебільшого розміщена на електроопорах. Вона не містила вихідних даних та порушувала правила благоустрою міста.

2 лютого представники ОПОРИ зафіксували у Смілі білборд та листівки із зображенням Кошулинського також без вихідних даних. Активісти зафіксували ці факти та написали відповідні заяви в поліцію. Додамо, що безпосередньо перед приїздом кандидата у Черкасах повторно з’явилися аналогічні листівки.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.