Увечері 8 лютого спостерігачі ОПОРИ на Сумщині звернулись до поліції з проханням перевірити інформацію, яка містить факти можливого порушення виборчого законодавства. Спостерігач отримав анонімне повідомлення про те, що в багатоповерхівці в одному з мікрорайонів міста збираються люди, які нібито отримують гроші за проведення опитування в кампанії «від дверей до дверей» на користь кандидата на пост Президента України Петра Порошенка.

Спостерігачу не вдалося потрапити до приміщення за адресою Курська, 127. Люди, з якими він поспілкувався на вулиці, повідомили в приватній розмові про те, що вони працювали в кампанії «від дверей до дверей», проводячи опитування громадян, а тепер отримують гроші за цю роботу.

08 02 sumy poroshenko

Як зазначив радник з юридичних питань громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк, відповідно до ч. 6 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей забороняється. Також забороняється укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації.  Така діяльність має ознаки підкупу виборців.

За цим інцидентом поліція розпочала перевірку.

«Забезпечення правопорядку на виборах є одним із пріоритетних завдань поліції Сумщини. Тому ми налагодили тісну взаємодію із ОПОРОЮ задля виявлення та документування можливих порушень виборчого законодавства, – зазначив начальник ГУНП області Микола Лушпієнко. Дане повідомлення зареєстровано, і співробітники Сумського відділу поліції проводять ретельну перевірку».

Начальник ГУНП запевнив, що поліція буде реагувати на всі заяви учасників виборчого процесу про порушення чинного законодавства, і в разі підтвердження таких фактів - жорстко реагуватиме, повідомляє відділ комунікації Нацполіції Сумщини.

Нагадаємо, з початку президентської кампанії ОПОРА тричі зверталась до поліції із заявами про можливі порушення виборчого законодавства.

За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній, координаторка спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Сумській області

тел.:+380663055190

e-mail: [email protected]

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)