Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в Одеській області фіксують зростання кількості матеріалів про активності Президента Петра Порошенка на офіційних сайтах районних державних адміністрацій.

Так, за тиждень з кінця січня по 6 лютого спостерігачі відзначили, що офіційний веб-сайт Болградської РДА розмістив два матеріали, які містять ознаки прихованої агітації.

Зокрема, 31 січня розміщено матеріал про оголошення Петром Порошенком намірів про висування своєї кандидатури на пост Президента України під час форуму «Від Крут до Брюселя».

news 07 02 2019 Одещина сайти РДА ФОТО 1

4 лютого на офіційному веб-сайті було розміщено ще один матеріал, який не має відношення до інформування про виконання повноважень самим органом влади та одночасно містить ознаки прихованої агітації: «Глава держави подав документи в ЦВК для реєстрації кандидатом на виборах Президента України»

news 07 02 2019 Одещина сайти РДА ФОТО 2

Обидва згадані матеріали містять цитати Петра Порошенка, які не мають відношення до виконання ним прямих посадових обов’язків, але водночас мають пряме відношення до намірів брати участь у виборах Президента України.

«Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 58 Закону «Про вибори Президента України», до агітації відноситься оприлюднення в друкованих та аудіовізуальних (електронних) засобах масової інформації політичної реклами, виступів, інтерв’ю, нарисів, відеофільмів, аудіо- та відеокліпів, інших публікацій та повідомлень. Окрім того, ч. 3 цієї ж статті роз’яснює, що до передвиборчої агітації не відносяться офіційні повідомлення в період виборчого процесу про дії кандидатів на пост Президента, пов’язані з виконанням ними посадових (службових повноважень). Спостерігачі ОПОРИ звертають увагу, що зазначені повідомлення на сайті Болградських РДА Одеської області про активності Петра Порошенка також не мають жодного стосунку ані до виконання функцій районної державної адміністрації, ані до виконання обов’язків Президента України та мають натомість пряме відношення до його участі у виборах», - переконаний координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Окрім того, спостерігачі ОПОРИ фіксують суттєве збільшення кількості матеріалів про активності Президента Петра Порошенка на інших сайтах районних державних адміністрацій Одеської області. Такі згадки здебільшого стосуються візитів до інших регіонів України. Суттєву частку також становлять повідомлення, пов’язані з отриманням томосу.

Загалом з 31 грудня 2018 року по 6 лютого 2019 року на офіційних сайтах районних державних адміністраціях Одеської області зафіксовано 133 згадки про діяльність Президента України Петра Порошенка. Найбільше таких публікацій ідентифіковано на офіційному сайті Ананьївської РДА: з 31 грудня 2018 року по 6 лютого 2019 року було розміщено 25 новин. Трохи менше на сайті Подільскої РДА – 23 новини. Найменше таких нових було розміщено на сайтах Миколаївської, Захарівської, Ширяївської, Арцизької, Ренійської, Ізмаїльської РДА – по дві новини, а на сайті Любашівської РДА – лише одну новину. З 26 районних державних адміністрацій Одеської області у вказаний період не розміщено згадок про чинного Президента на офіційних сайтах Балтської, Березівської, Білгород-Дністровської, Біляївської, Іванівської, Овідіопольської і Татарбунарської районних державних адміністрацій.

 
(#вибори; #opora; #опора)