Спостерігачі ОПОРИ на Херсонщині зафіксували білборди без вихідних даних зареєстрованих ЦВК кандидатів в Президенти Андрія Садового, Анатолія Гриценка, Олександра Шевченка, Ігоря Шевченка в обласному центрі та містах Генічеськ та Скадовськ.

23 січня в місті Олешки Херсонської області (186-ий виборчий округ) спостерігач ОПОРИ зафіксував 5 білбордів зареєстрованих кандидатів в Президенти без передбачених виборчим законодавством даних про установу, яка здійснила друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника: 4 білборди Анатолія Гриценка («Громадянська позиція») та 1 білборд Олександра Шевченка (УКРОП). Спостерігач викликав поліцію та склав заяву про можливе правопорушення, яка увійшла в журнал єдиного обліку під №552.

22 01 19 Khersonshina nezakonni bordi6

22 січня в мікрорайоні «Шуменський» міста Херсон спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зафіксував зовнішню рекламу без вихідних даних трьох зареєстрованих кандидатів в Президенти, серед яких 3 білборди Олександра Шевченка та по 2 білборди Андрія Садового та Анатолія Гриценка. Крім того, білборди Садового та Шевченка пошкоджені – облиті фарбою.

22 01 19 Khersonshina nezakonni bordi1За виявленими фактами порушення правил ведення передвиборної агітації спостерігач ОПОРИ викликав поліцію. За 15 хвилин правоохоронці приїхали, опитали заявника та склали протокол щодо 7 білбордів без вихідних даних. Заява потрапила в журнал єдиного обліку під № 1388.

22 01 19 Khersonshina nezakonni bordi2

21 січня спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зафіксував зовнішню рекламу Андрія Садового та Анатолія Гриценка без вихідних даних в центрі міста й також звернувся з відповідною заявою в поліцію.

20 січня спостерігач ОПОРИ зробив моніторинг зовнішньої реклами в місті Скадовськ Херсонської області (186-й виборчий округ) й також виявив зовнішню рекламу зареєстрованих кандидатів у Президенти без вихідних даних: 4 білборди Анатолія Гриценка, 1 білборд та 2 сітілайти Андрія Садового. Відповідно до закону спостерігач викликав поліцію та повідомив про виявлені порушення. Заява була внесена до журналу єдиного обліку.

22 01 19 Khersonshina nezakonni bordi3

22 01 19 Khersonshina nezakonni bordi4

На офіційному сайті Національної поліції з’явилось повідомлення «Поліція Херсонщини перевіряє інформацію щодо можливих порушень передвиборчої агітації в обласному центрі та м.Скадовськ».

22 01 19 Khersonshina nezakonni bordi5

Також 19 січня спостерігач ОПОРИ зафіксував у місті Генічеську, що входить до 185-го виборчого округу, білборди без вихідних даних зареєстрованих кандидатів на посаду Президента України: три білборди самовисуванця Ігоря Шевченка та один білборд лідера «Самопомочі» Андрія Садового.

ОПОРА нагадує, відповідно до частини 3 статті 59 Закону «Про вибори Президента України», друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Згідно з частиною 16 статті 64 цього ж Закону, забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Відповідно до частини 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

(#вибори; #opora; #опора)