Впродовж двох місяців Громадянська мережа ОПОРА зверталась до АТ «Укрпошта» з метою отримання копії договору розповсюдження газети «Уряд Гройсмана для Рівненщини» серед мешканців Костополя Рівненської області. Через відмову в отримані інформації 20 лютого координатор спостереження ОПОРИ за виборами надіслав звернення до координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Рівненській області.  

20 лютого координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Рівненській області звернувся до регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Рівненській області Сергія Іллюка у зв’язку з порушенням його права на доступ до публічної інформації. Зокрема,  щодо отримання копії договору на розповсюдження газети «Уряд Гройсмана для Рівненщини» серед жителів міста Костопіль.

Так, 27 грудня у приміщенні Костопільського відділення «Укрпошта» спостерігачі ОПОРИ зафіксували газети «Уряд Гройсмана для Рівненщини». У відділенні «Укрпошти» повідомили, що «газети доставили їхньою машиною».

Цього ж дня, ми звернулись до керівника Дирекції Рівненської філії «Укрпошти» Олега Обоїста, який повідомив, що газети розповсюджуються на основі договору. Відповідно, 27 грудня ОПОРА надіслала запит на інформацію з проханням надати копію договору на розповсюдження газети «Уряд Гройсмана для Рівненщини».

16 січня, прострочивши строки надання відповіді, надійшла відповідь на інформаційний запит про те, що «Укрпошта» «не уповноважена надавати інформацію щодо вказаного контрагента».

«Відповідно до п. 2.6 Розділу ІІ Переліку інформації та відомостей, що становить конфіденційну інформацію та комерційну таємницю УДППЗ «Укрпошта» - Додаток 1 до Положення про Комерційну таємницю та конфіденційну інформацію УДППЗ «Укрпошта» документи, а саме: договір на безадресну доставку рекламної інформації, матеріалів, становлять інформацію з обмеженим доступом. Укладений договір юридичною особою, Рівненська дирекція є його виконавцем, тому не уповноважена надавати інформацію щодо вказаного контрагента», - йдеться у відповіді.

18 січня ми повторно надіслали запит на інформацію керівнику Рівненської дирекції АТ «Укрпошта», аргументуючи тим, що:

  • АТ «Укрпошта» займає монопольне становище у сфері розповсюдження друкованих видань (є природною монополією), виконує функції національного оператора поштового зв'язку, тому АТ «Укрпошта» є розпорядником інформації щодо умов постачання нею послуг з розповсюдження друкованих видань та цін на такі послуги;
  • інформація про умови договору на розповсюдження друкованого видання «Уряд Гройсмана для Рівненщини» становить суспільний інтерес, адже вказане видання розповсюджується безкоштовно у період виборчого процесу з виборів Президента України, джерела фінансування друку та розповсюдження вказаного видання громадськості не відомі;
  • АТ «Укрпошта» згідно Статуту є публічним акціонерним товариством, 100% акцій якого належать державі, тому повинна оприлюднювати інформацію про свою діяльність (ч.3 ст. 90 Господарського кодексу України).

6 лютого, після 12 робочих днів після отримання запиту, у відповіді АТ «Укрпошта» повторно повідомила, що «не уповноважена надавати інформацію щодо вказаного контрагента», спираючись на п.2.6 ІІ Переліку інформації та відомостей, що становить конфіденційну інформацію та комерційну таємницю УДППЗ «Укрпошта».

Тому, 20 лютого координатор спостереження ОПОРИ за виборами у Рівненській області надіслав письмове звернення до регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Рівненській області Сергія Іллюка з проханням:

- провести перевірку на предмет вчинення адміністративних правопорушень посадовими особами Рівненської дирекції АТ «Укрпошта» у зв’язку з відмовою у наданні публічної інформації;

- притягнути до адміністративної відповідальності осіб, які протиправно обмежили доступ до публічної інформації (документу);

- у разі необхідності направити до Рівненської дирекції АТ «Укрпошта» акти реагування на вищезазначені порушення права на доступ до публічної інформації з метою їх усунення та надання запитуваних документів.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, Рівненська дирекція АТ «Укрпошта» відмовляючи у наданні договору покликається, що цей документ є службовою інформацією. Проте цієї єдиної підстави не достатньо для того, щоб відмовити у наданні документу. Включення інформації до переліку відомостей, що становлять службову таємницю саме по собі не є підставою для відмови у задоволенні запиту на інформацію, оскільки підставами для відмови у наданні інформації можуть бути лише обставини, які вказані у ч. 2 ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» (трискладовий тест). Вказані підстави для відмови у даній ситуації відсутні, не зазначені вони також у відповіді на запит, тому дії Рівненської дирекції «Укрпошта» щодо відмови у наданні договору є протиправними.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.