В Одесі 20 лютого заступники начальників територіальних підрозділів Головного управління Національної поліції України в Одеській області з громадської безпеки вивчали особливості виборчого законодавства під час семінару-тренінгу, який провели представники ОПОРИ в рамках проекту «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу».

На заході поліцейські поглибили теоретичні знання про виборче законодавство та розібрали механізми розпізнання адміністративних і кримінальних виборчих правопорушень, їх кваліфікування й належного документування.

Зокрема, на запропонованих кейсах поліцейські окреслювали ознаки порушень порядку ведення Державного реєстру виборців; права громадян на ознайомлення з відомостями цього реєстру; обмежень щодо ведення передвиборної агітації, виготовлення та розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск; незаконне використання виборчого бюлетеня, голосування виборцем більше ніж один раз; порушення таємниці голосування; підкуп виборців.

«Тренінг проводиться не для того, щоб навчити поліцію працювати, а в першу чергу для актуалізації норм виборчого законодавства, розгляду реальних виборчих порушень та алгоритму дій щодо даних ситуацій. Відповідно ми намагаємося максимально збалансовано використати час як для теорії, так і практичних завдань. Загалом поліція в Одесі дуже активно включалась в роботу та виявляла зацікавленість у програмі тренінгу. Впевнений, наша плідна спільна робота дасть ефективний результат щодо забезпечення законності виборчого процесу», - зазначив тренер.

Крім того, під час навчання поліцейські розглянули приклади таких порушень як підвезення виборців у день голосування, винесення головою або членами виборчої комісії печатки або бланків протоколів за межі виборчої дільниці, фотографування виборчого бюлетеня тощо.

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.