Наприкінці минулого тижня спостерігачі ОПОРИ виявили у Слов’янську поліграфічну продукцію, що містить ознаки «чорного піару».  Ці матеріали розміщені на стовпах по вулиці Аероклубна та Смольна, неподалік від магазину «Южанка».

В тексті відповідної поліграфії зазначено звернення до чинного Президента України Петра Порошенка та до влади загалом. «Порошенко увів військовий стан. Нехай гарантує мир за 30 днів або ця влада має йти геть!», - зазначено у листівці.

Також у цих друкованих матеріалах йде перелік питань до влади та головнокомандувача. Зокрема, у тексті йдеться: «Чому українських моряків беруть у полон за декілька годин? Чому український крейсер досі стоїть недобудований у Миколаєві, замість захисту моря?».

Зрозуміти хто звертається до чинного Президента та влади з тексту поліграфії неможливо. Водночас, у листівці зазначено, що «відповідальність за беззахисність українців несе Верховний Головнокомандувач – Президент України Петро Порошенко».

Звернувшись телефоном до прес-секретарки Донецької територіальної організації партії «БПП «Солідарність» Марії Зирянової, ОПОРА дізналась, що представники партії не знали про розміщення подібних листівок у Слов’янську. «Ми не бачили такої поліграфії. Чую про це вперше від вас, проте припускаю, що розміщення цих листівок не носить масового характеру», - в коментарі ОПОРІ зауважила прес-секретарка.

Нагадаємо, що розміщення друкованих матеріалів поза визначеними органами місцевого самоврядування місцями має ознаки порушення норм благоустрою (ст. 152 КУпАП).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.