12 тренерів Громадянської мережі ОПОРА проведуть навчання працівників правоохоронних органів щодо особливостей застосування законодавства під час виборів Президента України та Верховної Ради України. Навчання пройдуть близько 3 тисяч працівників  патрульної поліції та слідчих Національної поліції у кожній області та місті Києві.

Під час тренінгів працівники поліції дізнаються, як реагувати на типові порушення під час виборчого процесу, про ідентифікацію ключових адміністративних та кримінальних правопорушень, а також про особливості дня голосування. Передбачається, що тренінги виведуть на новий, більш якісний рівень роботи працівників патрульної поліції та Національної поліції щодо своєчасного та оперативного реагування, належної фіксації та розслідування справ, пов’язаних з виборчими злочинами.

«Спостерігачі ОПОРИ часто стикались з тим, що правоохоронці не знали, як ідентифікувати  виборчі порушення. З метою підвищити компетенції правоохоронних органів  у нас виникла ідея, і був такий запит від поліції, провести навчання, які б допомогли їм більш ефективно розуміти, що таке вибори, які є виборчі етапи, як на кожному з цих етапів ідентифікувати порушення, встановити осіб, які є винними у цих порушеннях, належним чином зібрати доказову базу, щоб цих осіб можна було притягнути до відповідальності», - розповів керівник проекту ОПОРИ «Ефективна поліція - забезпечення законності виборчого процесу» 

 

13-15 лютого 12 тренерів навчались працювати з такою цільовою аудиторією як поліція, а також підвищували свої знання щодо діяльності правоохоронних органів у реагуванні та розслідуванні виборчих злочинів. Під час тренінгу учасники розібрали практичні приклади порушень у площині кримінальної та адміністративної відповідальності.

«Даний тренінг був спрямований на те, щоб практики виборчого законодавства, представники Громадянської мережі ОПОРА, які спостерігають за виборами більше 10 років, згенерували досвід і допомогли в процесі навчання зрозуміти поліцейським, як треба маркувати, визначати, на які речі звертати увагу, щоб на належному рівні зафіксувати ті злочини у виборчому законодавстві, які вже відбуваються і будуть відбуватись у майбутньому», - зазначив експерт з розробки інтерактивної програми тренінгів для поліції 

 

«Ми знаємо, що в системі правоохоронних органів наразі немає якогось спеціального підрозділу, який займався би виборчими порушеннями. Відповідно, розслідування,  здійснюють ті слідчі, патрульні або інші співробітники правоохоронних органів, які працюють і по інших справах. Тому вони потребують, власне це озвучували і самі представники поліції, додаткового навчання, додаткового консультування і обговорення виборчих порушень для того, щоб їхня спроможність була посилена, особливо в рік, коли ми маємо двоє виборів», - додала тренерка ОПОРИ.

Зазначимо, що моніторинг діяльності правоохоронних органів та судових інституцій України, який у 2015 році провела Громадянська мережа ОПОРА спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES), засвідчує безрезультатність понад 75% кримінальних проваджень щодо злочинів проти виборчих прав громадян під час виборів народних депутатів 2014 року. До суду дійшло лише 4,5% кримінальних проваджень (13 з 291 проваджень). У 74% досудових розслідувань на місцевих виборах 2015 року органи слідства встановили відсутність складу кримінального правопорушення, що призвело до закриття відповідних проваджень.

 

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.