Членам Черкаської обласної виборчої комісії 14 серпня оголошено про підозру щодо фальшування результатів чергових виборів депутатів до Черкаської обласної ради 25 жовтня 2015 року. Про це повідомили у секторі комунікації поліції Черкаської області.

Як говориться у повідомленні, члени Черкаської обласної виборчої комісії намагались сфальсифікувати результати виборів шляхом внесення недостовірних відомостей до виборчих документів від 4 листопада 2015 року.

Під час досудового розслідування слідче управління зібрало документи, предмети, покази свідків та провело ряд експертиз, які в сукупності стали підставою для повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за частиною 4 статті 158 Кримінального кодексу України («Фальсифікація виборчих документів та підсумкового голосування»). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років.

Підозрюваним членам комісії за клопотанням прокуратури обрано запобіжний захід 17 серпня у Придніпровському районному суді м. Черкас у вигляді домашнього арешту.

Як уточнив у коментарі Громадянській мережі ОПОРА заступник начальника відділу Управління прокуратури Черкаської області Антон Греков, підозру оголошено двом членам комісії з керівного складу. За попередньою інформацією ОПОРИ, мова йде про голову та секретаря комісії. 

Нагадаємо, що вночі 4 листопада 2015 року Черкаська обласна виборча комісія підписала протокол про результати виборів до Черкаської обласної ради. Після цього керівники одразу кількох партій заявили про невідповідність даних протоколу даним паралельного підрахунку голосів. Зокрема, до обласної ради пройшов «Опозиційний блок», хоча попередньо мав лише 3,93%, а «Солідарність» отримала 23,15% замість 17,53%.

Під нічним протоколом від 4 листопада фігурують підписи наступних членів комісії: Свергунов Микола, голова («Опозиційний блок»), Губ Валентина, заступник голови (Піратська партія України), Жиляєв Дмитро, секретар («БПП «Солідарність»), Булка Лариса (ВО “Батьківщина”), Крамар Світлана (ВО “Батьківщина”), Макуха Валентина («Народний фронт»), Сербіна Тетяна («Опозиційний блок»), Чаруха Тетяна («Радикальна партія»), Трубін Юрій («БПП «Солідарність»), Черевко Світлана (ВО “Батьківщина”), Шаповал Володимир («БПП «Солідарність»), Юрченко Роман (партія “Патріотичний рух”), Гальмаков Володимир («Народний фронт»). Ніхто з підписантів протоколу тоді не залишив окремої думки щодо результатів виборів.

8 партій, що втратили голоси за рахунок фальшування, вимагали у голови Черкаської ОДА Юрія Ткаченка та керівника обласної УМВС Владислава Пустовара дотримання законодавства, покарання винуватців та забезпечення чесного результату голосування.

Керівник ГУ МВС України у Черкаській області Владислав Пустовар тоді повідомив про те, що за фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 4 статті 158 Кримінального кодексу України щодо фальшування виборчої документації.

Разом з тим партія «Опозиційний блок» тоді оприлюднила заяву, в якій йдеться про те, що на членів обласної виборчої комісії здійснюється тиск, а представники партії отримали 6,18% голосів виборців.

5 листопада об 11:39 члени комісії підписали новий протокол з іншими даними, а постанова №76 від 4 листопада 2015 року втратила чинність. При цьому голова комісії був відсутнім, за попередніми даними, він знаходився у місті Київ. Комісія вирішила внести зміни до встановлених результатів виборів депутатів Черкаської обласної ради у багатомандатному окрузі шляхом складання протоколу про результати виборів з приміткою “уточнений”.

Згідно з документом, до Черкаської обласної ради проходили наступні партії: «БПП «Солідарність» –   18 мандатів, ВО «ЧЕРКАЩАНИ» – 16 мандатів, ВО «Батьківщина» – 13 мандатів, «Радикальна партія Олега Ляшка» – 10 мандатів, «Відродження» – 8 мандатів, «Свобода» – 7 мандатів, «УКРОП» – 7 мандатів, «Партія ветеранів Афганістану» – 5 мандатів.

Також  тодішній голова  Верховної Ради Володимир Гройсман закликав правоохоронні органи перевірити інформацію про фальсифікацію підрахунку голосів на місцевих виборах у Черкасах та Київській області.