Повноваження чернігівського міського голови Владислава Атрошенка можуть достроково припинити, якщо набере законної сили рішення суду про притягнення його до відповідальності за корупційне правопорушення. Чиновника можуть покарати, позбавивши права обіймати певні посади.

7 грудня Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) повідомило, що, посилаючись на їхній протокол про конфлікт інтересів у чернігівського міського голови Владислава Атрошенка, Яворівський районний суд Львівської області прийняв рішення про те, що чиновник діяв в умовах реального конфлікту інтересів. 

У чому суть порушення?

НАЗК повідомило, що у серпні 2022 року Владислав Атрошенко дав розпорядження своєму водієві вивезти автівку дружини Tesla Model X за кордон. Так виник конфлікт інтересів, адже водій забезпечує транспортне обслуговування міського голови винятково в межах виконання ним посадових обов’язків. Через це у вересні НАЗК склало протокол за ч.ч. 1, 2 ст. 172–7 КУпАП — порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів — і скерувало його до суду.

Яке покарання світить Атрошенку?

За інформацією НАЗК, суд постановив визнати мера Чернігова винним в адміністративному правопорушенні, передбаченому частиною 1 та 2 статті 172–7 КУпАП та оштрафувати його на 6800 гривень, а також на рік позбавити права обіймати посади, пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

Яка позиція Атрошенка?

У своєму зверненні до президента Зеленського мер Чернігова звинуватив Офіс Президента в тому, що він вплинув на рішення суду. Атрошенко вважає, що таке рішення «знищує свободу, демократію та місцеве самоврядування» в Україні, тому його не сприймуть ті, хто зараз захищає Україну від російської навали. Також він заявив, що оскаржуватиме це рішення в суді.

Що з рішенням суду — чи набрало воно законної сили?

Станом на 9 грудня рішення ще не опубліковане в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

За ч. 1 ст. 294 КУпАП постанова судді у справах про адміністративне правопорушення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, що, згідно з ч. 2 цієї ж статті, може становити 10 днів із дня винесення постанови. Таким чином, на сьогодні рішення суду ще не набрало законної сили.

Чи можуть достроково припинити повноваження чернігівського міського голови? 

Зі слів радника з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павла Романюка, з точки зору Закону “Про місцеве самоврядування в Україні”, повноваження мера Чернігова можуть припинити, якщо набере законної сили рішення суду про притягнення його до відповідальності за правопорушення, пов’язане з корупцією, яким накладено стягнення у виді позбавлення права займати посади або займатися діяльністю, пов’язаною з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування (п. 3-1 ч. 1 ст. 79). Водночас наслідки притягнення до адміністративної відповідальності за корупційне правопорушення у вигляді дострокового припинення повноважень міського голови та інших виборних осіб потребують дискусії щодо їх співрозмірності (пропорційності) адміністративно караному діянню, відповідності демократичним стандартам та природі представницького мандату. 

Втім, варто ще раз зауважити, що за законом лише після набрання чинності відповідного рішення таку підставу можна задіяти. Оскільки на сьогодні цього поки не відбулося і є час на оскарження, повноваження чернігівського міського голови продовжують діяти.