Другим за важливістю після воєнного фронту є фронт економічний. Спільними зусиллями держава, громади та бізнес сприяють перебудові економіки та працюють на перемогу. Про взаємодію між місцевим самоврядуванням та бізнесом читайте в новому матеріалі ОПОРИ за результатами спілкування з начальницею управління економіки Львівської міської ради Галиною Заяць та керівницею проєктів у Центрі підтримки підприємництва Анною Чубою.

Попри те, що за документами Центр підтримки підприємництва (далі – ЦПП) вважається молодою інституцією (зареєстрували її у 2019 році), Львівська міська рада повноцінно розвиває цей напрямок уже майже протягом десятиліття. Основним завданням Центру є підтримка середнього та малого бізнесу, консультування та юридичний супровід підприємців, навчання, допомога в оформленні документації. Установа стала своєрідним містком між міською радою та бізнесом. 

У перші дні повномасштабної війни ЦПП призупинив звичну роботу – в його приміщенні соціальні служби розгорнули додаткові потужності для обслуговування гарячої лінії міста, де надавали інформацію місцевим жителям та вимушено переміщеним особам. Водночас працівники підрозділу переорієнтувалися на комунікацію з підприємцями щодо допомоги громаді для подолання кризи. 

“Навчання не відбувалися, ми облаштовували блокпости спільно з підприємцями. Підприємці відгукнулися на наші заклики. Були такі випадки, коли вони приходили і казали: “Ми готові робити все – скажіть що. Ми можемо робити лави для бомбосховищ і ліжка для переселенців. Якісь підприємці дзвонили на гарячу лінію, якісь приходили й були готові щось робити прямо на місці”, – пригадує начальниця управління економіки Львівської міської ради Галина Заяць.

Крім облаштування укріплень, підприємці працювали і щодо розміщення та забезпечення ВПО. Йдеться про обладнання центрів для ВПО необхідними речами: від ліжок та матраців до засобів особистої гігієни, продуктів харчування та одягу. Так, наприклад, один із львівських підприємців реорганізував власні виробничі приміщення для облаштування прихистку для 30 мешканців Запоріжжя.

Окремим напрямком координаційної роботи була видача перепусток для підприємців, яким потрібно було працювати під час комендантської години. Коли ситуація стабілізувалася, ці повноваження повністю перебрали на себе органи військово-цивільної адміністрації. 

З липня у Львові розпочали прийом заявок від підприємців на ваучерну допомогу, консультації щодо оформлення якої можна отримати в Центрі за попереднім записом. За умовами міської програми бізнес може отримати до 300 тисяч гривень на підтримку чи розвиток власної справи. Компенсацію можна отримати на придбання обладнання, будівельних чи інших матеріалів, оновлення матеріально-технічної бази, купівлю чи оренду нерухомого майна. 

"Зараз ми відшкодували трьом підприємствам по 300 тисяч гривень, зокрема тим, які постраждали під час ракетних обстрілів Львова, а також тим, які через відсутність електропостачання змушені працювати на генераторах та, відповідно, витрачати на це додаткові кошти", – поділилася Галина Заяць. 

Важливо, що ваучерами може скористатися не лише місцевий, а й релокований бізнес. Місто компенсує кошти підприємцям, які перевозили устаткування або орендували приміщення для виробництва та мають документи про оплату цих послуг. Заявники можуть звернутися за компенсаційним ваучером на суму не більш як 100 тисяч гривень: "Підприємиця з Маріуполя, яка вирощувала та продавала квіти, переїхала до Львова. Тут вона не може вирощувати квіти, проте відкрила свій квітковий магазин неподалік залізничного вокзалу. Ми, відповідно, компенсували їй кошти за оренду приміщення", – наводить приклад посадовиця.

Влітку в Центрі відновили тренінгові програми, зокрема навчальний курсу «Вчимося бізнесу» для охочих отримати навички з підприємництва. "Сьогодні ми отримуємо фідбек від людей, які збиралися виїхати, але завдяки підтримці передумали і залишилися в Україні. Є люди, які в червні-липні закривали ФОПи, адже не знали, куди рухатися далі, як працювати та жити, а станом на зараз, після участі у програмі «Бізнес своїми руками», об'єднуються, створюють нові робочі місця і натхненні для того, щоб змінювати Україну", – ділиться досвідом керівниця проєктів Центру та бізнес-тренерка Анна Чуба.

Представники місцевих органів влади переконані, що стратегія win-win і надалі стимулюватиме активність бізнесу та збільшить конкурентоспроможність малих і середніх підприємств. 

Довідково: 

Проєкт “Промоція соціальної згуртованості у громадах та посилення демократичних цінностей” реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED). Його мета на локальному рівні — допомогти місцевому самоврядуванню напрацювати якісні рішення для розв’язання конкретних проблем, які виникли під час та після війни, а також забезпечення належних умов для кожного мешканця громади. Проєкт спрямований на підвищення соціальної єдності, посилення впливу громадянського суспільства на місцевому рівні та залучення неурядового сектору до подолання наслідків війни. На цьому етапі проєкт реалізовується у трьох цільових громадах (Івано-Франківськ, Львів, Рівне).