Після того як Громадянська мережа ОПОРА оприлюднила інформацію про фальшування протоколів із результатами виборів міського голови Харкова, проти організації розпочалися інформаційні атаки.

ОПОРА проаналізувала інформацію у відкритому доступі щодо фейсбук-сторінок, які поширюють дезінформаційні повідомлення проти організації у зв’язку із оприлюдненням спостерігачами ОПОРИ інформації про фальшування протоколів із результатами виборів харківського міського голови. Виявлено, що до інформаційної атаки долучилося 7 Facebook-сторінок, які ведуть координовану діяльність. Телефон рекламодавця на частині цих сторінок збігається з контактним номером ФОП, який друкує виборчу документацію.

Зокрема, новини з інформацією, що не відповідає дійсності, поширювалися на інтернет-ресурсі Первая Столица, а потім репостилися в соціальній мережі Facebook на сторінках: Первая Столица, Первая Столица – Важное, Первая Столица – Скандалы. Усі ці сторінки створені з квітня по вересень 2021 року. За час виборчої кампанії ОПОРА фіксувала, що на всі них поширювалися повідомлення з агітацією на підтримку кандидата Ігоря Терехова.

 

У цих трьох сторінок спільний рекламодавець — інформаційне агентство «Первая столица» (http://pervaya-stolica.online/). Дві дезінформаційні публікації навіть були оплачені як політична реклама — витрати на трансляцію кожної від 100 до 199$.

Також дезінформаційну атаку підтримала ще одна координована група сторінок: Редпост, Харьковские Известия, Типичный Харьков, Харьков Оперативный. Відповідно до інформації ОПОРИ, ці сторінки за час кампанії теж працювали на користь кандидата Ігоря Терехова. Перші дві існують давно (з 2015 та 2013 року відповідно), інші — створені в травні 2021-го.

Ці сторінки теж координовані, мають спільного рекламодавця, відповідно до даних Бібліотеки політичної реклами Facebook – інформаційне агентство Редпост (https://reklam.net.ua/). 

Перевіривши зазначений у дисклеймері телефоний номер 380689944148 на ресурсах Prozorro, Dozorro та Clarity-project.info, виявилося, що це контактний номер ФОП, який надавав поліграфічні послуги із виготовлення виборчої документації (друк бюлетенів, інформаційних плакатів, бланки протоколів ДВК тощо) територіальним виборчим комісіям, щоправда, у Київській області.

Окрім того, відповідно до інформації у проміжних фінансових звітах кандидатів на посаду міського голови Харкова, із виборчого фонду кандидата Ігоря Терехова надходили  кошти на рахунок ТОВ «Газета Харьковские известия» за друк матеріалів передвиборчої агітації.

Прикметно, що неправдиве повідомлення зі згадкою ОПОРИ було також поширене на фейсбук-сторінці Харків  — це Україна, яка серед адміністраторів має особу, яка проживає в Російській Федерації. 

ОПОРА аналізує всі інформаційні повідомлення, що поширюються в мережі Інтернет після оприлюднення інформації про фальшування. Водночас організація наголошує на тому, що дезінформаційні кампанії проти спостерігачів нічого не змінять з погляду правової оцінки ситуації. Представники Громадянської мережі ОПОРА продовжують діяти в юридичний спосіб із тими документами і фактами, які зібрали спостерігачі в Харкові.