Згідно з розпорядженням № 822-р. від 21 липня 2021 року Кабінету Міністрів України було розподілено понад 1,7 млрд гривень субвенцій на соціально-економічний розвиток окремих територій.  Луганщина отримала 2 мільйони гривень до тих майже 50, що були виділені Кабміном у травні цього року. Це лише 0,12% від усієї суми субвенції і близько 2 грн на кожного мешканця Луганської області. Тож, Луганська область займає останню позицію серед областей країни: найбільше отримала Дніпропетровська область – 180 млн грн, найменше – Луганська, 2 млн грн.

Субвенція на соціально-економічний розвиток – це грошова допомога місцевому бюджету з боку державного бюджету, яка повинна йти на фінансування певного об'єкта інфраструктури, що є важливим для розвитку громади. На жаль, розподіл відбувається у «ручному режимі», а ключовий вплив на визначення переліку об’єктів, які будуть фінансуватися, мають народні депутати. Тож практика фінансування актуальних регіональних проблем залишається механізмом піар-кампаній народних обранців. ОПОРА проаналізувала, як розподілені субвенції у 2021 році та на які з напрямків витрачаються кошти платників податків.

Тематика субвенцій

Розподіл субвенцій за напрямками фінансування видається дещо нерівномірним. На освітні заклади припало найбільше субвенцій – 3 із 4 загалом. Це обійдеться платникам податків у 1 млн грн, або 50% від загальної кількості коштів, виділених на Луганську область. Ці 3 субвенції були виділені для освітніх закладів м. Сєверодонецьк на загальну суму 1,0 млн грн, що складає 50% від загальної кількості коштів, виділених на Луганську область

Субвенції в округах

У  Луганській області лише два округи отримали додаткове фінансування у формі субвенції.

105 округ, де народною депутаткою обрана  Вікторія Гриб (позафракційна), отримав 1 субвенцію загальною вартістю 1 млн грн для реконструкції стадіону “Енергія” в місті Щастя Луганської області (від будинку № 1П/2 по вулиці Гагаріна).

Станом на 25 вересня  Вікторія Гриб не згадувала про виділення зазначеної субвенції на свій округ у соціальних мережах чи в місцевих медіа.

106 округ, де народним депутатом обрано Олексія Кузнєцова (член фракції політичної партії “Слуга народу”), отримав цілих 3 субвенції на загальну суму 1 млн грн. Зокрема, заплановано здійснити облаштування штучного покриття футбольного поля середньої загальноосвітньої школи №8  міста Сєвєродонецька Луганської області  (біля будинку по вул. Вілєсова, 10), побудувати  футбольне поле зі штучним покриттям в середній загальноосвітній школі №18 міста Сєвєродонецьк (біля будинку по вул. Курчатова, 27-Б) та здійснити будівництво футбольного поля  в Сєвєродонецькому навчально-виховному комплексі “Спеціалізована школа — колегіум Національного університету “Києво-Могилянська академія” в м.  Сєвєродонецьк (біля будинку по вул. Гоголя, 37).

Станом на 25 вересня Олексій Кузнєцов не згадував про виділення зазначеної субвенції на свій округ у соціальних мережах чи в місцевих медіа.

Із 26 територіальних громад Луганщини субвенції отримали лише дві

У розрізі територіальних громад Луганщини в липні 2021 року рівну кількість державних грошей отримали  Сєвєродонецька міська територіальна громада (1 млн гривень) та Щастинська міська територіальна громада (1 млн гривень). Усі інші місцеві громади не отримали жодної копійки з державного бюджету. Загалом 4 субвенції призначені для 2 із 26 територіальних громад, розташованих в Луганській області.

Розподіл субвенцій у розрізі територіальних громад

№ округу

Територіальна громада

Кількість субвенцій

Загальна сума виділених субвенцій на громаду згідно з розпорядженням №822-р. від 21 липня 2021 року 

114

Біловодська територіальна громада

0

0

113

Білокуракинська територіальна громада

0

0

114

Білолуцька територіальна громада

0

0

112

Гірська територіальна громада

0

0

113

Коломийчиська територіальна громада

0

0

113

Красноріченська територіальна громада

0

0

113

Кремінська територіальна громада

0

0

107

Лисичанська територіальна громада

0

0

113

Лозно-Олександрівська територіальна громада

0

0

114

Марківська територіальна громада

0

0

114

Міловська територіальна громада

0

0

113

Нижньодуванська територіальна громада

0

0

114

Нижньотеплівська територіальна громада

0

0

113

Новоайдарська територіальна громада

0

0

114

Новопсковська територіальна громада

0

0

107

Попаснянська територіальна громада

0

0

112

Рубіжанська територіальна громада

0

0

113

Сватівська територіальна громада

0

0

106

Сєверодонецька територіальна громада

3

1 млн грн

114

Станично-Луганська територіальна громада

0

0

113

Старобільска територіальна громада

0

0

113

Троїцька територіальна громада

0

0

113

Чмирівська територіальна громада

0

0

114

Широківська територіальна громада

0

0

113

Шульгинська територіальна громада

0

0

105

Щастинська  територіальна громада

1

1 млн грн

Слід відзначити, що інші 4 округи залишились взагалі без  додаткового фінансування на соціально-економічний розвиток у формі субвенції. Результати досліджень показують, що процес розподілу субвенцій не є прозорим та  не враховує потреби всіх округів Луганщини рівномірно. Однією з причин цього є не публічність при розподілі коштів. Народні депутати мають вирішальний вплив на розподіл коштів субвенції через Комісію для підготовки пропозицій щодо розподілу субвенції, абсолютну більшість якої складають саме парламентарі, які лобіюють ці рішення.

Гроші на округи Луганщини: комусь мільйони, а комусь –  нуль

Розподіл субвенцій на соціально-економічний розвиток територій цьогоріч був не лише в липні. Нагадаємо, що за підсумками першого розподілу, який відбувся в травні, Кабмін розподілив  на  Луганщину майже 50 мільйонів гривень субвенцій. Тоді найбільша сума субвенцій, 30 млн гривень, дісталася виборчому округу №112, який у Верховній Раді України представляє член депутатської групи “Довіра” Сергій Вельможний. Позафракційна народна депутатка від 105 округу Вікторія Гриб для своїх виборців залучила тоді субвенцію у розмірі 9,9 млн грн для м. Щастя Луганської області, а народний депутат Олексій Кузнєцов, висуванець партії “Слуга народу”, залучив 2 субвенції на загальну суму 9,9 млн грн. У той же час виборчі округи №107,113 та 114 у травні теж не отримали жодної копійки з державного бюджету у формі субвенцій.

Скільки субвенцій виділяли на Луганську область протягом 2015-2020 років

У 2020 році на Луганську область виділено 23 субвенції. З них 10 субвенцій було виділено на 113 виборчий округ, який представляє Олександр Лукашев, фракція “Опозиційна платформа – За життя”; 9 субвенцій на 114  виборчий округ, який представляє народний депутат, член депутатської групи “Довіра” Сергій Шахов; 106 виборчий округ, який представляє  член фракції партії “Слуга народу” Олексій Кузнєцов, отримав 3 субвенції; на 112 виборчий округ, який представляє нардеп, член групи “Довіра” Сергій Вельможний виділено 1 субвенцію. У той же час, 105 та 107 виборчі округи не отримали жодної субвенції у 2020 році.

Під час каденції Верховної Ради України 8 скликання у 2015-2019 роках всього в Луганську область було направлено 324 субвенції від Кабміну. Абсолютна більшість субвенцій (291) була направлена на 113 виборчий округ, де народним депутатом був член пропрезидентської фракції “БПП “Солідарність” Віталій Курило; 23 субвенції отримав 114 виборчий округ, який так само як і зараз представляв  народний депутат Сергій Шахов, який тоді входив до депутатської групи “Воля народу”; 107 округ, який представляв позафракційний Сергій Дунаєв, та 106 округ, який представляв Євген Бакулін, отримали лише 8 та 2 субвенції відповідно.  

ОПОРА  й надалі буде слідкувати за тим, як витрачаються кошти з державного бюджету на підтримку проєктів соціально-економічного розвитку. А також за тим, як депутати можуть піариться на залученні коштів платників податків, особливо напередодні виборів.