Луганська область отримала 4 субвенції від Кабінету міністрів України, що є найнижчим показником по кількості субвенцій і, слід відзначити, що всі субвенції стосуються лише трьох виборчих округів Луганщини з шести.  Відзначаючи вплив народних депутатів на процес формування та виділення державних субвенцій, а також нерівномірний розподіл коштів між різними округами  регіонів у попередні роки, ОПОРА провела аналіз виділення відповідних коштів по мажоритарних округах Луганської області.

Що таке субвенції

Якщо дуже просто – це грошова допомога місцевому бюджету з боку державного бюджету, яка йде на фінансування певного об'єкта інфраструктури, який є актуальним і важливим для розвитку громади. Як правило, кошти мають бути спрямовані на об'єкти, які не під силу профінансувати з місцевого бюджету, через їхню дорогу вартість, але на практиці це не завжди так.

Кабінет Міністрів України розподілив 1 мільярд 677 мільйонів 376 тисяч 194 гривні субвенцій на соціально-економічний розвиток окремих територій між 1161 об’єктом у різних регіонах України. Про це йдеться у відповідному розпорядженні №468-р від 19 травня 2021 року

У лютому 2021 року Кабмін скасував ряд позитивних правил розподілу коштів на соціально-економічний розвиток регіонів. Одним з таких рішень, було, зокрема, скасування пропорційного розподілу коштів між регіонами відповідно до кількості населення. Як наслідок, виділення коштів до різних областей України знову стало “хаотичним”, як це було у 2016-2019 рр.

Які округи Луганщини отримали субвенції

Луганська область по кількості субвенцій є однією з останніх, оскільки було долучено лише 4 субвенції на Луганщину (1 субвенція направлена на м. Рубіжне, 2 – м. Северодонецьк та 1 - м. Щастя).

Якщо говорити про кількість субвенцій, то лідером за цим показником став 106-ий округ з центром в м. Северодонецьк. Олексій Кузнєцов, висуванець партії «Слуга народа» є народним депутатом України від цього округу. Загальний розмір 2-х субвенцій становить 9,9 млн грн.

 На 112-й округ, де обраний член депутатської групи «Довіра» Сергій Вельможний, виділено 1 субвенцію для м. Рубіжне.  У той же час розмір цієї субвенції  становить 30 млн грн і є одним з найбільших по країні. Ще одна субвенція такого ж розміру направлена до 35-го виборчого округу (Дніпропетровщина), який у Верховній Раді представляє Денис Герман (“Слуга народа”). Слід відзначити, що за показником «кількість залучених коштів» 112-й округ значно випереджає інші округи Луганщини.

Позафракційна народна депутатка від 105-го округу Вікторія Гриб для своїх виборців залучила субвенцію у розмірі 9,9 млн грн для м. Щастя Луганської області.

Слід відзначити, що на 107-й виборчий округ (народний депутат Олександр Сухов, група «Довіра»), 113-й виборчий округ (народний депутат Олександр Лукашев, фракція «Опозиційна Платформа – За життя»), 114-й  виборчий округ (народний депутат Сергій Шахов, група «Довіра») згідно розпорядження Кабміну №468-р від 19 травня 2021 року взагалі не було виділено субвенцій.

Тематика субвенцій, що виділені на Луганську область у 2021 році

Дві субвенції стосуються питань ЖКГ та інфраструктури і складають 39,9 млн грн. Зокрема це влаштування комплексу відбору вторинної сировини КВВС-50, м. Рубіжне, Луганська область (112-й виборчий округ) на загальну суму 30 млн грн та капітальний ремонт ділянок теплової мережі під проїзною частиною по вул. Республіканська і заміна ділянки теплової мережі від вул. Дружби до ТК-41 в м. Щастя (105 –й виборчий округ) на загальну суму  9,9 млн грн. 

На 106-й виборчий округ виділена одна субвенція для капітального ремонту внутрішньоквартальних доріг в 78-му мікрорайоні м. Сєверодонецьк (загальна сума 2,5 млн  грн) та одна субвенція для освітніх закладів, а саме капітальний ремонт плавального басейну комплексної дитячо-юнацької спортивної школи № 4 у місті Сєвєродонецьк (загальна сума 7,4 млн).

Скільки субвенцій виділяли на Луганську область протягом 2015-2020 роках

У 2020 році на Луганську область виділено 23 субвенції. З них 10 субвенцій було виділено на 113-й виборчий округ, який представляє Олександр Лукашев, фракція «Опозиційна Платформа – За життя», 9 субвенцій на 114-й  виборчий округ, який представляє народний депутат, член депутатської групи «Довіра» Сергій Шахов, 106-й виборчий округ, який представляє  член фракції партії «Слуга народу»  Олексій Кузнєцов, отримав 3 субвенції, а на 112-й виборчий округ, який представляє нардеп, член групи «Довіра» Сергій Вельможний виділено 1 субвенцію. У той же час, 105-й та 107-й виборчі округи не отримали жодної субвенції у 2020 році.

Під час каденції Верховної Ради України 8 скликання у 2015 – 2019 роках всього в Луганську область було направлено 324 субвенції від Кабміну. Абсолютна більшість субвенцій (291) була направлена на 113-й виборчий округ, де народним депутатом був член пропрезидентської фракції «Блок Петра Порошенко» Віталій Курило, 23 субвенції отримав 114-й виборчий округ, який так само як і зараз представляв  народний депутат Сергій Шахов, який входив до депутатської групи «Воля народа». 107–й округ, який представляв позафракційний Сергій Дунаєв та 106-й округ, який представляв Євген Бакулін отримали лише  8 та 2 субвенції відповідно.