Кабінет Міністрів України розподілив ще 1,7 млрд гривень субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій. Про це йдеться у відповідному розпорядженні № 822-р. від 21 липня 2021 року. Чернігівщина отримала 60 мільйонів гривень до тих сорока, що були виділені Кабміном у травні цього року. Це 3,5% від усієї суми субвенції і майже 62 грн на кожного мешканця області. Тож, регіон займає позицію «посередині» серед областей країни: найбільше отримала Дніпропетровська область – 180 млн грн, найменше – Луганська, усього 2 млн грн. Десята частина коштів надійде до обласного бюджету. Найменше отримає  Новгород-Сіверська міська територіальна громада – лише 100 тисяч грн. Щодо округів, то левову частку спрямували до округу №209 – 17,45 млн грн, округ №205 отримав найменше – 3,5 млн грн.

Субвенція на соціально-економічний розвиток – це грошова допомога місцевому бюджету з боку державного бюджету, яка повинна йти на фінансування певного об'єкта інфраструктури, що є важливим для розвитку громади. На жаль, розподіл відбувається у «ручному режимі», а ключовий вплив на визначення переліку об’єктів, які будуть фінансуватися, мають народні депутати. Тож практика фінансування актуальних регіональних проблем залишається механізмом піар-кампаній народних обранців. ОПОРА проаналізувала, як розподілені субвенції у 2021 році та на які з напрямків витрачаються кошти платників податків.

Тематика субвенцій

Як і під час першого розподілу коштів, на медичні заклади припало найбільше субвенцій – 21 із 47 загалом. Це обійдеться платникам податків у 32 млн грн, або 53,5% від загальної кількості коштів. На заклади освіти спрямують 12 субвенцій загальною вартістю 13,6 млн грн (22,7%). Сфера ЖКГ та інфраструктури отримала 11 субвенцій. У грошовому еквіваленті це складає 8,6 млн грн (14,4% відповідно). Дві субвенції виділили на дитячі та спортивні майданчики. Загальна вартість – трохи більше 628 тис. грн (1,1%). Лише одна субвенція припала на соціально-культурну сферу, але вартістю 5 млн грн, що складає 8,3% від загальної суми субвенції. На ремонт доріг субвенції на Чернігівщині у 2021 році не передбачені.

Субвенції в округах

У Чернігівській області всі шість округів отримали додаткове фінансування у формі субвенції. Найбільше субвенцій і коштів отримав округ №209 – 18 інфраструктурних об’єктів будуть дофінансовані загальною вартістю 17,45 млн грн. Округ №208 отримав 14 субвенцій на 12 млн грн.  На третій позиції округ №207 – 6 субвенцій на 10 млн грн. Три округи – №205, 206 та 210 мають по три субвенції різною вартістю – 3,5 млн грн, 7,66 млн грн та 9,4 млн грн відповідно. ОПОРА проаналізувала, хто з народних депутатів і як саме залучає ці кошти.

В окрузі №205 обраний народним депутатом IX скликання Олег Семінський (фракція партії «Слуга народу»). На своїй Facebook сторінці в дописі від 28 липня народний депутат привітав чернігівців із отриманням чергового траншу грошової допомоги. За словами народного обранця, вже вдруге за його сприяння на Чернігівщину залучено додаткові кошти у вигляді держсубвенцій.

Округ отримав найменшу кількість коштів – усього 3,5 млн грн. Куди ж їх спрямують? 2 субвенції на медичні заклади. Загальний розмір фінансування – 3,1 млн грн. Витратять їх для придбання системи візуалізації для комунального некомерційного підприємства «Чернігівський медичний центр сучасної онкології» Чернігівської обласної ради та реконструкції будівлі для влаштування лабораторії полімеразної ланцюгової реакції по вул. Волковича, 25 в м.  Чернігів» (Комунальне некомерційне підприємство «Чернігівська обласна лікарня» Чернігівської обласної ради). Решта грошей – 400 тис. грн підуть на дитячі і спортивні майданчики, а саме «Капітальний ремонт дитячих майданчиків ЗДО №77 «Дельфін» м. Чернігів, вул. Захисників України, 15», м.  Чернігів. Олег Семінський на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook неодноразово зазначав, що саме за його підтримки були залучені кошти для обласної лікарні Чернігова.

206 округ, де народним депутатом обраний Антон Поляков (член депутатської групи «Партія «За майбутнє»), отримав 3 субвенції загальною вартістю 7,66 млн грн. Одна субвенція на 2 млн грн – на медичні заклади, а саме для придбання двох санітарних автомобілів та медичного обладнання до них для Комунального некомерційного підприємства «Чернігівська обласна дитяча лікарня» Чернігівської обласної ради, м. Чернігів, вул. Пирогова, 16. Ще одна на 2,5 млн грн – на заклади освіти – для капітального ремонту спортивного залу Чернігівського ліцею № 32, за адресою: м. Чернігів вул. Шевчука, 11. Третя субвенція розміром в 3 155 764 грн спрямована на ЖКГ та інфраструктуру – «Будівництво централізованої каналізації вулиць Московська (від будинку №46 до вулиці Кримської); вулиці Перемоги (від будинку №13 до вулиці Кримської); вулиці 21 вересня (від будинку №21 до вулиці Кримської); вулиці Панаса Мирного (від будинку №11 до будинку №24); вулиці Кримської (від будинку №75 до вулиці Керченської) в м. Чернігові» (Коригування) (ІІІ черга будівництва).

Щодо округу №207 (у Верховній Раді IX скликання його представляє Максим Зуєв, фракція партії «Слуга народу»), то він отримав 6 субвенцій на 10 млн грн. Їх витратять на такі напрямки:

  • 5 субвенцій спрямують на медичні заклади: для Комунального некомерційного підприємства «Коропська центральна лікарня» Коропської селищної ради для придбання апарату штучної вентиляції легень витратять 360 тис. грн, для придбання автоматичного біохімічного аналізатору – 450 тис. грн. Придбання цифрового рентгенапарату (флюорограф) обійдеться платникам податків у 2 млн 350 тис. грн. Ще одна лікарня – Комунальне некомерційне підприємство «Семенівська міська лікарня» отримала 3,5 млн грн для придбання рентгенівського діагностичного комплексу, а Комунальне некомерційне підприємство «Сосницька лікарня» Сосницької селищної ради – 3 млн 240 тис. грн для придбання рентгенівського діагностичного комплексу (на умовах співфінансування).
  • Одна субвенція надійде для закладів освіти. Це проєкт «Придбання спортивного обладнання та інвентарю для Новгород-Сіверської гімназії №1 ім.  Б. Майстренка Новгород-Сіверської міської ради Чернігівської області». Обійдеться він в 100 тис. грн.

На округ №208 (у Верховній Раді його представляє Анатолій Гунько, член депутатської фракції політичної партії «Слуга народу») Кабінет Міністрів спрямував 12 млн гривень (20% від загальної субвенції на область) на 14 бюджетних проєктів. Народний депутат на своїй сторінці у Facebook 23 липня повідомив, що саме за його ініціативою Кабмін виділив другий транш субвенції на соціально-економічний розвиток громад округу. Щоправда у дописі йдеться про 13 субвенцій на 10 млн грн. Про виділення коштів Анатолій Гунько також заявив у соціальній мережі 18 вересня. Йдеться про реконструкцію чинного водозабору в м. Борзна. Нардеп зауважує, що саме з його ініціативи об’єкт включили до переліку на отримання субвенції соціально-економічного розвитку. На нього з державного бюджету вже виділили майже 1 млн 351 тис. грн.

Проєкти, які отримали підтримку держави у 208 окрузі мають різну тематику:

  • 3 субвенції на медичні заклади. Це капітальний ремонт внутрішніх приміщень сільської лікарської амбулаторії КНП «Батуринський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» (1 688 944 грн), придбання відеогастроскопу з колоноскопом для КНП «Ічнянська міська лікарня» Ічнянської міської ради (2 млн грн), капітальний ремонт будівлі КНП Талалаївська центральна лікарня Талалаївської селищної ради із заміною віконних та дверних блоків (3 млн 100 тис. грн);
  • 9 проєктів ЖКГ та інфраструктури: придбання трактора – 1 шт. та комплектуючого обладнання (причеп 2 ПТС-4 в кількості 1 шт., лопата відвал для МТЗ в кількості 1 шт., навантажувач фронтальний челюсний в кількості 1 шт., підйомник монтажний в кількості 1 шт.) для Комарівської сільської ради (1 млн 074 тис. грн), придбання модульної роздягальні з туалетами та душовими кімнатами для Талалаївського селищного стадіону (900 тис. грн), водопостачання та водовідведення с. Печі Борзнянського району (25 тис. грн), водопостачання та водовідведення с. Пам’ятне Борзнянського району (25 тис. грн), водопостачання та водовідведення в с. Омбиш Борзнянського району (150 тис. грн); реконструкція в межах відновлення системи вуличного освітлення КТП-304 по частині вул. Василя Прохорського в с.  Щуча Гребля Ніжинського району (146 708 грн), реконструкція в межах відновлення системи вуличного освітлення від КТП-264 по вул. Південна, вул. Ген. Савченка, вул. Ген. Жованика та частині вул. Шкільна в смт Дмитрівка, Ніжинського району (370 759 грн), реконструкція в рамках відновлення системи вуличного освітлення від КТП-234 по вул. Вокзальна, вул. Лесі Українки, вул. Гагаріна та частини вул. Чапаєва в смт Дмитрівка, Ніжинського району (387 239 грн), реконструкція в межах відновлення системи вуличного освітлення від КТП-249 по вул. Садова, вул. Лісова, вул. Яценка, вул. О. Пащенка та частина вул. Шевченка в смт Дмитрівка, Ніжинського району (407 263 грн);
  • 1 проєкт на підтримку закладів освіти. Реконструкція учбової теплиці Бахмацького закладу загальної середньої освіти І—ІІІ ступенів №5 Бахмацької міської ради (1 497 037 грн);
  • 1 субвенція на дитячі та спортивні майданчики. А саме придбання та встановлення елементів дитячого спортивного майданчика на території Березнянського опорного ЗЗСО І—ІІІ ступенів Березнянської селищної ради за адресою: вул. Домницька, 18, смт Березна, Менського району вартістю 228 050 грн.

Округ №209 отримав найбільшу підтримку проєктів - 18 інфраструктурних об’єктів на суму 17,45 млн грн. Більшість із цих об’єктів, а саме 9, належать до медичних закладів. Нагадаємо, що Валерій Зуб, народний депутат, обраний по округу №209 від фракції партії «Слуга народу» є головою підкомітету з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Отже, фінансування отримають:

  • 9 медичних закладів: на придбання автоматичного гематологічного аналізатора для Рівчак-Степанівської сільської лікарської амбулаторії загальної практики — сімейної медицини Носівського району надійде 199 500 грн. Для КНП «Носівська центральна районна лікарня імені Ф. Я. Примака» Носівської районної ради з метою придбання автоматичного біохімічного аналізатора для виділили 600 тис. грн, на реконструкцію приміщень другого поверху чотирьох поверхової споруди поліклінічного відділення під розміщення маніпуляційної, денного стаціонару та санвузла комунального некомерційного підприємства «Носівський центр первинної медико-санітарної допомоги» Носівської міської ради – 600 тис. грн, реконструкція приміщень другого поверху чотирьох поверхової споруди поліклінічного відділення КНП «Носівської міської лікарні ім. Ф. Я. Примака» під розміщення адміністративного блоку комунального некомерційного підприємства «Носівський центр первинної медико-санітарної допомоги» - 1млн 500 тис. грн. на капітальний ремонт системи електропостачання з встановленням автономного джерела живлення для потреб закладу Комунальне некомерційне підприємство «Срібнянська центральна лікарня» Срібнянської селищної ради витратять 784 173 грн. Розробка проєктно-кошторисної документації «Заміна вікон і дверей на металопластикові пакети у Варвинському центрі первинної медико-санітарної допомоги Леляківському фельдшерському пункті Прилуцького району» обійдеться в 40 тис. грн, заміна вікон і дверей на металопластикові пакети у Варвинському центрі первинної медико-санітарної допомоги Леляківському фельдшерському пункті Прилуцького району – у 155 тис. грн. Придбання реанімобілю для комунального некомерційного підприємства «Варвинська лікарня» Варвинської селищної ради Прилуцького району вартуватиме 3 млн 50 тис. грн, а придбання реанімобілю для комунального некомерційного підприємства «Ніжинська центральна міська лікарня імені Миколи Галицького» Ніжинської міської ради – 2 млн грн.
  • 8 закладів освіти: на придбання десяти одиниць системних блоків, десяти одиниць моніторів, 10 комплектів — комп’ютерна миша та клавіатура, п’яти одиниць ноутбуків, багатофункціонального пристрою для комунального закладу «Ніжинський фаховий медичний коледж» витратять 170 тис. грн, на придбання десяти одиниць комп’ютерної техніки для комунального закладу «Ніжинський фаховий коледж культури і мистецтв імені Марії Заньковецької» – 224 590 грн. Реконструкція частини приміщень першого поверху будівлі медичного коледжу під туалет та його підключення до каналізаційних мереж м.  Ніжина обійдеться в 577 068 грн. На Капітальний ремонт глядацьких трибун стадіону Комунального позашкільного навчального закладу «Дитячо-юнацька спортивна школа» Носівської міської ради виділили 1 525 895 грн, на капітальний ремонт з улаштуванням санвузла корпусу А2 –ІІ Лосинівської ЗОШ І—ІІІ ступенів – 1 млн 300 тис. грн. Капітальний ремонт даху будівлі Талаївської ЗЗСО Талалаївської сільської ради Ніжинського району обійдеться платникам податків у 2 млн 300 тис. грн, розроблення проектно-кошторисної документації «Влаштування автоматичної пожежної сигналізації, оповіщення про пожежу, управління евакуацією людей, передавання тривожних сповіщень по будівлі Крутівського ЗЗСО І—ІІІ ст. Крутівської сільської ради Ніжинського району» – у 40 тис. грн, а саме влаштування автоматичної пожежної сигналізації, оповіщення про пожежу, управління евакуацією людей, передавання тривожних сповіщень – у  380 тис. грн.
  • 1 проєкт ЖКГ та інфраструктури стане платникам податків у 2 млн грн. Це придбання обладнання та комунального транспорту спеціального призначення, а саме: двох одиниць трактору, двох одиниць навантажувачів фронтальних, двох одиниць причіпу тракторного самоскидного, двох одиниць подрібнювачів гілок, двох одиниць вилкових навантажувачів фронтальних, двох одиниць ковшів-захватів, двох одиниць відвалів для снігу для комунального підприємства «Альянс» Вертіївської сільської ради Ніжинського району.

Про вручення сертифікату на придбання відеогастроскопу з колоноскопом для Ічнянської міської лікарні Валерій Зуб 11 вересня відзвітував на своїй сторінці у Facebook. Депутат зауважив, що при розподілі субвенцій точно знав, що потрібно саме цій лікарні. А також про те, що вручив сертифікати на реконструкцію частини приміщень міської лікарні Носівки під ЦПМСД, капітальний ремонт глядацьких трибун стадіону та на придбання медобладнання для КНП «Носівська ЦРЛ ім. Ф.Я. Примака». «Загальна сума виділеної субвенції становила понад 3,5 мільйони гривень, кошти вдалося залучити з соцеконому. І направлені вони саме на ті напрямки, які довгий час того потребували», – підкреслив народний обранець.

Округ №210 отримав від Кабміну субвенцій на суму 9,4 млн грн. Загалом підтримку здобули 3 проєкти з трьох сфер:

  • Медичні заклади – капітальний ремонт внутрішньої системи опалення (заміна котлів) в КНП «Остерська міська лікарня» вартістю 1 млн 400 тис. грн;
  • Соціально-культурна сфера – капітальний ремонт приміщень будівлі комунального закладу «Центр культури, дозвілля та спорту» Ладанської селищної ради обійдеться платникам податків у 5 млн грн;
  • Заклади освіти – реконструкція з впровадженням комплексних заходів із теплореновації закладу загальної середньої освіти І—ІІІ ступенів №7 коштуватиме 3 млн грн.

Про виділення коштів на своїй Facebook сторінці відзвітував народний депутат Борис Приходько (обраний по 210 ОВО, член депутатської групи «Довіра»). Народний обранець також зауважив, що саме на його пропозицію Кабмін виділив ще 10 млн грн держсубвенції на реконструкцію закладів медицини, освіти і культури в Остерський і Ладанській громадах, а також Прилуках. Не оминув увагою депутат і місто Носівку – зазначив, що частину коштів держсубвенції направить на реконструкцію приміщень поліклінічного відділення Носівської міської лікарні під розміщення маніпуляційної, денного стаціонару та санвузла КНП «Носівський центр первинної медико-санітарної допомоги». Хоч Носівка й входить до округу 209, а не його 210-го.

ОПОРА  й надалі буде слідкувати за тим, як витрачаються кошти з державного бюджету на підтримку проєктів соціально-економічного розвитку. А також за тим, як депутати піаряться на залученні коштів платників податків, особливо напередодні виборів.