Розпорядженням Кабміну від 21 липня 2021 року №822-р відбувся другий у 2021 році розподіл субвенцій на соціально-економічний розвиток загальною сумою більше 1,7 млрд гривень. Раніше аналітики ОПОРИ помітили тенденцію, що виборчі округи народних депутатів, під час першого розподілу, отримали по 10 мільйонів гривень або наближену до неї суму. Подібна тенденція зберіглася і під час другого розподілу.  Хто та на що отримав кошти цього разу?

Про попередній розподіл можна прочитати за посиланням.

Загалом: Україна

На субвенції виділено більше 1,7 млрд гривень, близько 180 млн гривень від яких отримала Дніпропетровська область (або 10,5%). Більше 100 млн гривень направлені на Харківську область та місто Київ.

По кількості субвенцій ситуація інакша. Лідерами є Львівська (119 субвенцій) та Волинська (117) області.

Полтавська область отримала 42 субвенції – близько 82 млн гривень. Це шоста область за сумою виділених субвенцій (4,8% коштів від загальної суми). Нагадаємо, що під час першого розподілу Полтавщина отримала 26 субвенцій на 66 млн гривень.

Які бюджети Полтавщини отримали субвенції?

19 бюджетів області отримали субвенції, що більше, ніж минулого разу. На обласний бюджет передбачено 9 субвенцій на суму 26,4 млн гривень. Кременчуку виділено 19,6 млн гривень, Терешківській громаді – 7,9 млн гривень.

З цих коштів обласний бюджет отримав 6,7 млн гривень на будівництво рекламних конструкцій в’їзного знаку з написом «Полтавська область» на межі з Київською та Харківською областями.

Найменше ж отримали Лохвиця – 50 тисяч на герметичну капсулу для транспортування пацієнтів, хворих на COVID-19, та Омельник – 84 тисячі на кисневі концентратори для Омельницької амбулаторії.

Цікаво, що у списку знову відсутня Полтава, хоча у місті розташований виборчий округ №144 та частина виборчого округу №145.

Таблиця. Бюджети Полтавської області, які отримали субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій згідно з розпорядженням Кабміну №822-р

Бюджет

Кількість субвенцій

Загальна сума субвенцій, млн грн

Обласний бюджет Полтавської області

9

26,4

Бюджет Кременчуцької міської територіальної громади

6

19,6

Бюджет Терешківської сільської територіальної громади

4

7,9

Бюджет Гадяцької міської територіальної громади

3

4,3

Бюджет Пирятинської міської територіальної громади

2

4,1

Бюджет Білицької селищної територіальної громади

2

2,7

Бюджет Ланнівської сільської територіальної громади

1

2,6

Бюджет Скороходівської селищної територіальної громади

1

2,6

Бюджет Чутівської селищної територіальної громади

2

2,1

Бюджет Великорублівської сільської територіальної громади

1

1,6

Бюджет Гребінківської міської територіальної громади

1

1,5

Бюджет Комишнянської селищної територіальної громади

1

1,5

Бюджет Котелевської селищної територіальної громади

1

1,5

Бюджет Градизької селищної територіальної громади

3

1

Бюджет Білоцерківської сільської територіальної громади

1

1

Бюджет Великобагачанської селищної територіальної громади

1

1

Бюджет Семенівської селищної територіальної громади

1

0,3

Бюджет Омельницької сільської територіальної громади

1

0,08

Бюджет Лохвицької міської територіальної громади

1

0,05

Які сфери охоплені субвенціями?

Майже половина всіх субвенцій спрямована на медичні заклади. Це 20 субвенцій на суму 39,5 млн гривень. Передбачені ремонти амбулаторій та лікарень, придбання обладнання для медичних закладів.

21 млн гривень виділено на ЖКГ та інфраструктуру. Крім встановлення рекламних конструкцій на межі областей, серед проєктів благоустрій території Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського, а також автогідропідіймач для виконавчого комітету Скороходівської селищної ради.

9,9 млн спрямовано на 8 проєктів у сфері закладів освіти. З них два стосуються реконструкції вуличного освітлення в смт Градизьк та селі Броварки Кременчуцького району (загалом 3,5 млн гривень).

Ще 7 субвенцій відносяться до соціально-культурної сфери (4,4 млн гривень), ремонту доріг (3,9 млн гривень), дитячих та спортивних майданчиків (3 млн гривень).

Округи та депутати

Найбільше коштів отримав округ №146 народного депутата Юрія Шаповалова (депутатська група «Партія «За майбутнє»). На цей же округ виділили найбільшу суму за попереднім розподілом субвенцій навесні 2021 року. Загалом це 31,45 млн гривень.

Левова частка коштів має піти на медичні заклади (19,3 млн гривень), ще 280 тисяч хоч і відносяться до напрямку ЖКГ, насправді спрямовані також на медицину – на ремонт зовнішніх мереж теплопостачання та електропостачання відділення спеціалізованої травматології.

Округ Юрія Шаповалова потрапив у першу десятку по Україні за сумою виділених коштів згідно з розпорядженням Кабміну №822-р.

Округ №144 Дмитра Нальотова (Слуга народу) отримав 19 млн гривень, але навесні на нього було виділено лише 1 млн. З них 10,8 млн спрямовані на ЖКГ та інфраструктуру, а 8,2 млн – на медичні заклади.

А от округи Олексія Мовчана (Слуга народу), Олега Кулініча (депутатська група «Довіра») та Анастасії Ляшенко (Слуга народу) загалом отримали 4,9 млн гривень.

Всі субвенції на ремонт доріг (а таких дві) виділено для Терешківської сільської ради Полтавського району, яка відноситься до округу 145 Андрія Бобляха (Слуга народу).

На соціально-культурну сферу направлені субвенції лише в округах 149 Костянтина Касая (Слуга народу) та 151 Максима Березіна (Слуга народу). Округ Максима Березіна також отримав дві субвенції на дитячі майданчики на суму 3 млн гривень.