Законодавча діяльність під час війни стає особливо важливою, оскільки часу для реагування небагато, а кожне рішення має свою вагу. Український парламент продовжував роботу в умовах російського вторгнення. Якими ж були кількісні результати роботи народних депутатів?

Загальна ситуація

З початку війни до 5 липня 2022 року в парламенті подано 423 законопроєкти. У лютому, після початку війни, у Верховній Раді зареєстрували тільки 9 ініціатив, з яких три стосувалися затвердження указів Президента щодо мобілізації, введення воєнного стану та використання Збройних Сил України. Згодом продуктивність роботи парламенту зростала — наприклад, в червні було зареєстровано 101 проєкт. законів і постанов

Головними суб’єктами законодавчих ініціатив стали саме народні депутати. Президент України вніс 15 законопроєктів, Прем’єр-міністр — 35.

Водночас помітна значна різниця у кількості поданих законопроєктів від представників різних регіонів. Найбільше до правотворення долучилися мажоритарники з Харківщини, які стали співініціаторами 144 проєктів законів. Понад 100 ініціатив внесли депутатами з Чернівецької (110) та Дніпропетровської (103) областей, а представники Запорізької долучилася до розробки 100 проєктів. Найменш активними були нарожні обранці від Черкаської (18), Херсонської (21) та Донецької (26) областей.

Активність полтавських мажоритарників

Депутати від Полтавщини за показником активності знаходиться посередині списку — вони долучилися до 73 законопроєктів*.

Таблиця 1. Долучення депутатів, обраних у мажоритарних округах Полтавської області, до ініціювання законопроєктів за період 23 лютого — 5 липня 2022 року

Депутат

Партія / депутатська група

Кількість долучень

Ляшенко Анастасія

партія «Слуга народу»

23

Мовчан Олексій

партія «Слуга народу»

16

Боблях Андрій

партія «Слуга народу»

15

Кулініч Олег

депутатська група «Довіра»

10

Касай Костянтин

партія «Слуга народу»

10

Шаповалов Юрій

депутатська група «Партія “За майбутнє”»

5

Нальотов Дмитро

партія «Слуга народу»

4

Березін Максим

партія «Слуга народу»

1

Лідерами за кількістю поданих ініціатив є представники партії «Слуга народу»  Анастасія Ляшенко, Олексій Мовчан та Андрій Боблях. Цікаво, що представник цієї ж політичної сили Мкисм Березін є антилідером за цим показником, долучившись до найменшої кількості проєктів законів — лише до одного. Разом із чотирма народними обранцями він став ініціатором внесення змін до Закону України «Про Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації України» щодо забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері активної протидії агресії у кіберпросторі.

Тематика ініціатив

Найчастіше депутати долучалися до розробки законопроектів у сферах економічної та правової політики. Найменш популярними були соціальна та гуманітарна політик.

Тематика законопроєктів депутатів, обраних у мажоритарних округах Полтавської області, у період 23 лютого – 5 липня 2022 року

З темою економічної політики найбільше працювали Олексій Мовчан (11 ініціатив) та Андрій Кулініч (7 проєктів). Від Анастасії Ляшенко подано 7 ініціатив щодо правової політики та по 5 — щодо галузевого розвитку та економічної політики.

Результативність

12 із 73 — саме стільки законопроєктів, ініціаторами яких є полтавські мажоритарники, наразі прийнято.

Лідером за кількістю успішних законопроєктів є Олег Кулініч, 6 ініціатив якого стали законами. Це нормативні акти з питань податкової політики, а також про вилучення майна росії.

Парламент прийняв 4 ініціативи, розоблені за участі Андрія Бобляха, наприклад, №7229 про встановлення винагород за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора (співавтором є інший полтавський мажоритарник Дмитро Нальотов).

По одній ініціативі Олексія Мовчана та Дмитра Нальотова стали законами.

Ще 3 законопроєкти полтавських мажоритарників очікують на підпис Президента, а 4 передані на друге читання чи готуються до нього.

 

[1] Оскільки кілька депутатів могли одночасно долучатися до одного законопроєкту, загальна кількість долучень становить 84, а кількість унікальних законопроєктів — 73.