Із початку повномасштабного вторгнення росії в Україну минуло вже більш ніж 5 місяців. Збройні Сили України дають гідну відсіч супротивнику, а влада робить усе можливе, аби забезпечити їм надійний тил та допомогти в цій непростій боротьбі. Більшість народних депутатів, обрані в мажоритарних округах Києва, в умовах повномасштабної агресії продовжують вести активну законотворчу діяльність, але також є ті, хто захищає нашу державу на передовій.

ОПОРА дослідила роботу київських депутатів-мажоритарників у Верховній Раді України, зокрема їхню участь у розробці законопроєктів після 24 лютого.

Нагадаємо, що жителів Києва у парламенті представляють 13 нардепів-мажоритарників. Усі вони обрані від партії “Слуга народу”. Це Олександр Юрченко — ОВО №211, Максим Перебийніс — ОВО №212, Артем Дубнов  — ОВО №213, Сергій Швець — ОВО №214, Богдан Яременко — ОВО №215, Леся Забуранна — ОВО №216, Мар'яна Безугла — ОВО №217, Дмитро Гурін — ОВО №218, Микола Тищенко — ОВО №219, Ганна Бондар — ОВО №220,  Анна Пуртова — ОВО №221, Роман Грищук — ОВО №222, Людмила Буймістер — ОВО №223.

Нагадаємо, що після гучного скандалу у 2021 році з лав "Слуга народу" виключили представника ОВО №211 Олександра Юрченка, якого НАБУ підозрює у хабарництві. Того самого року з фракції виключили Людмилу Буймістер, обрану по ОВО №223. Станом на липень 2022 року Олександр Юрченко увійшов до фракції “Відновлення України”, а Людмила Буймістер надалі лишається безпартійною.

Кількісні показники долучення до розробки законопроектів

Серед парламентарів-мажоритарників обранці від Києва були одними з найбільш активних у законотворчій діяльності після 24 лютого. Вони долучились до розробки 91 проєкту закону, що у відсотковому співвідношенні становить понад 21% від загально зареєстрований у Верховній Раді. За показником поданих проєктів мажоритарники від Києва увійшли у топ–5 серед усіх  областей України.

Протягом досліджуваного періоду до розробки законопроектів долучилися 12 із 13 мажоритарників Києва. Винятком став Дмитро Гурін, який представляє виборчий округ №218, — він не подав жодної законодавчої ініціативи.

З-поміж усіх законопроєктів, авторами чи співавторами яких стали київські мажоритарники з моменту вторгнення росії, лише 18 набули чинності і, відповідно, стали законами. Ще 6 передані на підпис Президенту. Лише один проєкт закону знято з розгляду — про внесення зміни до статті 22-1 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України щодо забезпечення можливості припинення кримінальних правопорушень в умовах особливого періоду”, ініціатором якого стала Марʼяна Безугла.

Найбільшу кількість законопроєктів запропонувала до розгляду Марʼяна Безугла — 47. Суттєво менше законодавчих ініціатив надійшло від Сергія Швеця — 19. Третім за кількістю цим плказником став Роман Грищук (18). Артем Дубнов та Богдан Яременко долучилися долучилися до розробки 6 проєктів законів. По 5 ініціатив запропонували  Олександр Юрченко та Людмила Буймістер. Леся Забуранна, Максим Перебийніс та Ганна Бондар долучилися до 2 проєктів законів кожен. Найменше законопроєктів подали Микола Тищенко та Анна Пуртова —по 1 кожен.

Тематика законодавчих ініціатив

Законопроєкти, над якими працювали мажоритарники Києва після запровадження воєнного стану, переважно стосувались питань правової політики (36), безпеки та оборони (25) та економічної політики (22). Разом з тим, законодавчі ініціативи парламентарів спрямовані на розв'язання проблем галузевого розвитку (18), соціальної політики (6), державного будівництва (8). Найменше нардепи долучалися до підготовки законопроєктів у сфері гуманітарної політики (1).

Якщо ж визначати тенденції щодо інтересу депутатів до конкретних тем, який виявляється у роботі над конкретними законодавчими ініціативами, то, наприклад, Мар'яну Безуглу найбільше цікавили питання безпеки й оборони. — вона долучилася до роботи над 18 ініціативами в цій галузі, 5 із яких підписані. Сергій Швець найчастіше працював над законопроєктами у сфері правової політики — із 8 його проєктів законів на цю тему вже підписано 3. Для обранця від ОВО №222 Романа Грищука пріоритетами були галузевий розвиток та економічна політика — депутат долучився до розробки 6 проєктів законів із кожної з цих тем. Богдан Яременко найчастіше долучався до розробки законопроєктів, що стосувалися правової (2) та економічна політики (2), його колега Артем Дубнов своїм пріоритетом обрав правову політику (2) та галузевий розвиток (2). Представниця 223 ОВО - Людмила Буймістер найбільше часу витратила на роботу щодо економічної  політики, депутатка долучилась до розробки 4 проєктів законів що стосуються цієї тематики, її колега за кількість поданих ініціатив - Олександр Юрченко найбастіше долучався до роботи у сфері правової політики (2). Оскільки Леся Забуранна, Максим Перебийніс та Ганна Бондар долучилися до 2 проєктів законів, Микола Тищенко та Анна Пуртова, подали по одній кожен, виявити їх зацікавленість у певному напрямку -  складно. Нижче наведено перелік законодавчих ініціатив, до роботи над якими вони долучились.

ПІБ депутата

Тематика законопроєкту

Кількість

Ганна Бондар

Галузевий розвиток

1

Ганна Бондар

Правова політика

1

Леся Забуранна

Державне будівництво

1

Леся Забуранна

Правова політика

1

Максим Перебийніс

Галузевий розвиток

1

Максим Перебийніс

Правова політика

1

Микола Тищенко

Правова політика

1

Анна Пуртова

Правова політика

1